Chilis, mézes mustár 1. |
... nem igazán vagyok megelégedve a bolti mustárokkal. Egy-két kivétellel mindegyikben van "E"-vitamin (értsd alatta: tartósítószer), ráadásul 3 ízesítés az általános: "sima" hagyományos (agyoncukrozott, tartósítószeres vacak; márkákat direkt nem írok, szerintem tudjátok melyekre gondolok),
dijoni és magos dijoni (700-900 Ft darabja, a jobb minőségű még drágább), ezért "kénytelen" voltam a saját ízlésemnek megfelelő mustárt készíteni.Nagy mustárfogyasztó vagyok, egy ekkora adag nálam két hét alatt simán elpárolog. A fűszerezést mindenki szabja a saját ízlésére. Én bátor versenyző vagyok...nálam ez a (nagyon) csípős chilis, mézes változat a befutó.
Hozzávalók:
- 10 dkg mustármag
- 1 dl 6%-os fehérborecet
- 1 tk. őrölt kurkuma
- 2 tk. méz
- 1 kk. őrölt római kömény
- 1 kk. őrölt chilipehely
- néhány csipet őrölt fehér bors
- néhány csipet őrölt koriander
- kb. 1 dl víz
Chilis, mézes mustár 2. |
Elkészítése:
A mustármagot kávédarálón megdarálom. Műanyag edénybe teszem, felöntöm ecettel és 0,5 dl vízzel, majd a tetejével lefedem.
1-2 éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a mustármag magába szívja a
folyadékot. Ezután ízesítem a fűszerekkel, a mézzel és annyi vizet adok
hozzá, hogy krémes állagú legyen. Üvegbe töltöm, lezárom. Egy-két napig érlelem, aztán fogyasztom.
A hűtőben kb. 2 hónapig eltartható, de úgyis hamarabb elfogy...
... arról nem írok, hogy finom-e. Próbáljátok ki, és meglátjátok!
Ihlet: Receptműves
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése