Szedres trifle 1. |
... még mindig tart a szederszezon.
... glutén, cukor és laktózmentes.
... glutén, cukor és laktózmentes.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 200 g finomra őrölt mandula
- 1 tk. szódabikarbóna
- nagy csipet Himalája só
- 4 közepes méretű tojás
- 5 dkg eritritol
- 5 ek. kókuszolaj + 1 tk. a forma kikenéséhez
- 1 rúd vanília kikapargatott magjai
- 1 tk. citromlé
a vaníliás krémhez:
- 6 dl sűrű kókusztej
- 6 tojás sárgája
- 4 ek. eritritol
- 1 rúd vanília kikapargatott magjai
- 1 tk. agar agar / vagy 3 ek. nyílgyökérliszt
a citromsziruphoz:
- 0,25 dl citromlé
- 0,25 dl víz
- 1 ek. eritritol
az összeállításhoz:
- kb. 300 g friss szeder
- cukrozatlan szederlekvár
- ízlés szerint őrölt fahéj
Szedres trifle 2. |
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem az eritritollal, hozzáadom a vanília magjait, és a kókuszolajat. Az őrölt mandulát összekeverem a sóval és a szódabikarbónával. A száraz anyagokat beledolgozom a tojásos keverékbe a citromlével együtt. Kókuszolajjal kikent formában, 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm. Miután kihűlt szétmorzsolom, de hagyok benne nagyobb darabokat is.
A vízből, az eritritolból és a citromléből szirupot főzök. Hagyom langyosra hűlni.
A kókusztejet felmelegítem a vanília magjaival. Hozzáadom a tojások sárgájához és az agar agarhoz, alaposan elkeverem, majd a masszát visszaöntöm a kókusztejes lábosba. Folyamatosan kevergetve, alacsony lángon néhány perc alatt besűrítem. Langyosra hűtöm.
Pohárkákba egy réteg tésztát teszek, meglocsolom sziruppal. Szórok rá szedret, majd a szederlekvár következik. Erre kanalazom a krémet, és aztán kezdődik a sorrend előröl. Addig folytatom, míg az alapanyagok el nem fogynak. A végére szederszemek kerülnek, melyeket őrölt fahéjjal szórok meg.
A triflét néhány órára hűtőbe teszem...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése