Egyéb érdekességek...rólam

2013. augusztus 10., szombat

Szedres trifle...



Szedres trifle 1.



... még mindig tart a szederszezon.

... glutén, cukor és laktózmentes.



Hozzávalók:


a tésztához:


  • 200 g finomra őrölt mandula
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • nagy csipet Himalája só
  • 4 közepes méretű tojás
  • 5 dkg eritritol
  • 5 ek. kókuszolaj + 1 tk. a forma kikenéséhez
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai 
  • 1 tk. citromlé


 a vaníliás krémhez:


  • 6 dl sűrű kókusztej
  • 6 tojás sárgája
  • 4 ek. eritritol
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai
  • 1 tk. agar agar / vagy 3 ek. nyílgyökérliszt

a citromsziruphoz:


  • 0,25 dl citromlé 
  • 0,25 dl víz
  • 1 ek. eritritol



az összeállításhoz:


  • kb. 300 g friss szeder
  • cukrozatlan szederlekvár
  • ízlés szerint őrölt fahéj


Szedres trifle 2.



Elkészítése:


A tojásokat habosra keverem az eritritollal, hozzáadom a vanília magjait, és a kókuszolajat. Az őrölt mandulát összekeverem a sóval és a szódabikarbónával. A száraz anyagokat beledolgozom a tojásos keverékbe a citromlével együtt. Kókuszolajjal kikent formában, 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm. Miután kihűlt szétmorzsolom, de hagyok benne nagyobb darabokat is.

A vízből, az eritritolból és a citromléből szirupot főzök. Hagyom langyosra hűlni. 

A kókusztejet felmelegítem a vanília magjaival. Hozzáadom a tojások sárgájához és az agar agarhoz, alaposan elkeverem, majd a masszát visszaöntöm a kókusztejes lábosba. Folyamatosan kevergetve, alacsony lángon néhány perc alatt besűrítem. Langyosra hűtöm.

Pohárkákba egy réteg tésztát teszek, meglocsolom sziruppal. Szórok rá szedret, majd a szederlekvár következik. Erre kanalazom a krémet, és aztán kezdődik a sorrend előröl. Addig folytatom, míg az alapanyagok el nem fogynak. A végére szederszemek kerülnek, melyeket őrölt fahéjjal szórok meg.


A triflét néhány órára hűtőbe teszem...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése