Sonkába tekert szűzérmék hagymalekvárral s karfiolrizzsel 1. |
... mert ebben a borongós, esős időben jól esnek a finom falatok!
... nagyon ütős, próbáljátok ki!
Hozzávalók:
a szűzérméhez:
- 2 szűzérme
- 10-12 pármai sonka
- 1-2 ek mustár
- 2-3 gerezd fokhagyma
- néhány ág friss rozmaring
- frissen őrölt fekete bors
- Himalája só
- 1-1,5 dl száraz fehérbor
a hagymalekvárhoz:
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 3 ek. kókuszolaj
- 3 ek. méz
- 4 ek. balzsamecet
- 1 ek. apróra vágott rozmaring
- Himalája só, frissen őrölt fekete bors
a karfiolrizshez:
- fél fej karfiol
- 3 ek. kacsazsír
- Himalája só, frissen őrölt fekete birs
- 3 ek. finomra vágott petrezselyem
Sonkába tekert szűzérmék hagymalekvárral s karfiolrizzsel 2. |
Elkészítése:
A
hagymát felszeleteltem, és elkezdtem a kókuszolajon párolni. Amikor már
aranybarna és puha, hozzáadtam a mézet és karamellizáltam. Nem kell
sűrűn keverni. Sóztam, borsoztam, rozmaringgal, balzsamecettel ízesítettem. Amikor már a hagyma teljesen megpuhult, és a lekvár kellően besűrűsödött, üvegekbe
töltöttem, és miután kihűlt, hűtőbe tettem.
A szűzérméket 1,5-2 cm-es darabokra vágom. A mustárt kikeverem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és az apróra vágott rozmaringgal. A sonkaszeleteket megkenem a mustáros keverékkel, és minden szeletbe egy húsdarabot csomagolok. Hústűvel megtűzöm, majd tepsibe rendezem őket. Kapnak még egy kevés sót és borsot. A hús alá öntöm a fehérbort, és 190°c-ra előmelegített sütőbe tolva sütöm: először lefedve 20 percet, majd fedő nélkül. Közben egyszer megfordítom a húsokat, és kétszer-háromszor meglocsolom őket a fehérboros szafttal.
Amíg a hús sül elkészítem a karfiolrizst. A karfiolt késes aprítógépben rizs nagyságúra aprítom. Kacsazsíron megpirítom. Sózom, borsozom, petrezselyemmel megszórom.
... a húst hagymalekvárral, karfiolrizzsel és salátával tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése