Fahéjas, kávékrémes diótorta... |
... ez egy nagyon finom tora. A kávé és diókedvelők nagyon fogják szeretni!
... glutén és laktózmentes.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 23 dkg darált dió
- 2 dkg lenmagliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- nagy csipet só
- 2 tk. őrölt fahéj
- 5 közepes méretű tojás
- 10 dkg eritritol
- 60 ml kókuszolaj
a krémhez:
- 25 dkg kesudió
- 1 púpos ek. instant kávé
- 1 kk. őrölt fahéj
- 2 ek. kókuszolaj
- 3 ek. méz vagy por eritritol
- kb. 0,5-1 dl víz
továbbá:
- őrölt fahéj
- sárgabaracklekvár cukormentes
- 150 g durvára vágott, pirított dió
- ízlés szerint eritrites kávészirup
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, hozzácsorgatom a kókuszolajat, és néhány percig tovább keverem. Beleforgatom a tojáshabot, majd az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat. A masszát sütőpapírral kibélelt 18-20 cm-es tortaformába simítom, 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 25 perc). A tésztát rácson hagyom kihűlni, majd két részre vágom. A krémhez a kesudiót késes robotgépben pürésítem, hozzáadom az édesítőt, a fahéjat, a 2 ek. forróvízben előzőleg feloldott kávét, a kókuszolajat és annyi vizet, hogy jól kenhető, de ne túl híg masszát kapjak. Az alsó lapot vékonyan átitatom a kávésziruppal, megkenem sárgabaracklekvárral és a krém felével. Megszórom durvára vágott, pirított dióval. Ráhelyezem a sziruppal átitatott másik lapot, és a maradék krémet - csak úgy rusztikusan - a tetejére kenem. Megszórom a maradék dióval, és meghintem fátyolnyi őrölt fahéjjal. Éjszakára hűtőbe teszem. Másnap csokoládé szósszal vagy fagyival tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése