Egyéb érdekességek...rólam

2013. augusztus 17., szombat

Fahéjas, kávékrémes diótorta...


Fahéjas, kávékrémes diótorta...





... ez egy nagyon finom tora. A kávé és diókedvelők nagyon fogják szeretni!

... glutén és laktózmentes.




Hozzávalók:



a tésztához:



  • 23 dkg darált dió
  • 2 dkg lenmagliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna 
  • nagy csipet só
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 5 közepes méretű tojás
  • 10 dkg eritritol
  • 60 ml kókuszolaj



a krémhez:



  • 25 dkg kesudió
  • 1 púpos ek. instant kávé
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 3 ek. méz vagy por eritritol
  • kb. 0,5-1 dl víz



továbbá:



  • őrölt fahéj
  • sárgabaracklekvár cukormentes
  • 150 g durvára vágott, pirított dió
  • ízlés szerint eritrites kávészirup




Elkészítése:



A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, hozzácsorgatom a kókuszolajat, és néhány percig tovább keverem. Beleforgatom a tojáshabot, majd az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat. A masszát sütőpapírral kibélelt 18-20 cm-es tortaformába simítom, 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 25 perc). A tésztát rácson hagyom kihűlni, majd két részre vágom. A krémhez a kesudiót késes robotgépben pürésítem, hozzáadom az édesítőt, a fahéjat, a 2 ek. forróvízben előzőleg feloldott kávét, a kókuszolajat és annyi vizet, hogy jól kenhető, de ne túl híg masszát kapjak. Az alsó lapot vékonyan átitatom a kávésziruppal, megkenem sárgabaracklekvárral és a krém felével. Megszórom durvára vágott, pirított dióval. Ráhelyezem a sziruppal átitatott másik lapot, és a maradék krémet - csak úgy rusztikusan - a tetejére kenem. Megszórom a maradék dióval, és meghintem fátyolnyi őrölt fahéjjal. Éjszakára hűtőbe teszem. Másnap csokoládé szósszal vagy fagyival tálalom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése