Egyéb érdekességek...rólam

2013. március 10., vasárnap

Orosz céklasaláta...





 ... a receptet Kamillától kaptam,
 aki sült húsokhoz, halakhoz ajánlotta.
Nagyon finom (az egyik kedvenc salátám lett),
 érdemes kipróbálni! 



Mit kell tudni a 

...cékláról?




A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is. A céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják. A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

 

 

Forrás: Házipatika.com

Hozzávalók:



  • 4-5 db cékla, megtisztítva
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • egy csokor petrezselyem, finomra vágva
  • ízlés szerint tejföl
  • ízlés szerint majonéz
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors



Elkészítése:



A céklát sós vízben megfőzöm, miután langyosra hűlt, a reszelő nagy lyukú részén lereszelem. A zúzott fokhagymát, a reszelt céklát, a finomra vágott petrezselymet, a tejfölt és a majonézt alaposan összekeverem. Sóval, őrölt fekete borssal ízesítem. Egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.



Nosztalgia:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése