... kefirrel, tökmaggal, tökmagolajjal.
... langyosan, vajjal megkenve valami fantasztikus!
Mit kell tudni...
... a tökmaglisztről?
Érdemes sütés-főzéshez a tökmaglisztet választania, ha alacsony
szénhidráttartalmú lisztet szeretne, de allergiás a diófélékre, és
emiatt a mandula- és a gesztenyelisztet nem használhatja. A tökmagliszt
készítése során először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd
vegyszerek nélkül, hidegen kisajtolják belőle az olaját. A fennmaradó
anyagot őrlik finomra, ez lesz a tökmagliszt. Mind íze, mind illata igen
jellegzetes, zöldes a színe, és rengeteg ételhez, recepthez
felhasználható részben vagy egészben. Allergiások esetében sem okoz
emésztési panaszokat. A vegetáriánusoknak is vegánoknak
is ajánlatos fogyasztani, mivel magas a fehérjetartalma.
Fogyókúrázóknak, diétázóknak, egészségesen étkezőknek is kiváló
alternatíva lisztre alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt.
A tökmagliszt sokrétűen felhasználható. Kenyerek és péksütemények
sütésére egyaránt alkalmas, de készíthetünk belőle pogácsát, pestot,
lepényt is. Ha péksüteményekhez használjuk, a receptben szereplő
tojásmennyiséghez adjunk még egy tojást, különben gluténmentessége miatt
erősen morzsálódik, ha kizárólag tökmaglisztet használunk. A pisztácia
is kiváltható vele mandulaaroma hozzáadásával. Akár sűríthetünk is vele,
mert sok folyadékot és zsiradékot képes felvenni.
Napi rostbevitelünket is emelhetjük, ha tökmaglisztet használunk,
5,43% rostot tartalmaz. A rostfogyasztással nemcsak a bélrendszeri
problémákat enyhíthetjük és szüntethetjük meg, hanem mint ahogy
tanulmányokkal is igazolták, a napi kalóriabevitelt is csökkenthetjük.
Ez részben annak köszönhető, hogy a rost nagy mennyiségű vízzel
fogyasztva a jóllakottság érzetét is kelti, ezzel a fogyókúrázók számára
is nagyszerű alternatíva búzaliszt helyett. Másrészt a rost kevés nettó
emészthető szénhidrátot tartalmaz, ezzel a vércukorszintet is
szabályozza, mert a rost a nem alakul glükózzá, és ezzel nem jelent nagy
megterhelést az inzulintermelés szempontjából sem, tehát cukorbetegek
számára is ajánlott.
A tökmagliszt nagy mennyiségű E-vitamintartalma miatt is jelentős,
ami segít kivédeni az érfal betegségeit, a szív- és az agyműködésre is
jótékonyan hat, valamint rendszeresen fogyasztva a meddőségi tüneteket
is javíthatja mind a férfiak, mind a nők esetében.
Terhes nők és kisgyermekek, serdülők számára is ajánlott a
tökmagliszt, mivel fontos vasforrás is. Szervezetünk a fokozott
növekedés idején több vasat igényel. A vashiány tünetei sokfélék
lehetnek, okozhat például fejfájást, szédülést vagy fülzúgást,
fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek, szétszórtabbak, elkalandozóbbak
lehetünk. Kialvatlanság, étvágytalanság is kialakulhat, ugyanakkor
egyeseknél rendkívüli étvágyat gerjeszt. A vashiány miatt előfordulhat
nyelv- és szájszárazság, nyelvégés, fájdalmas nyelészavar, fokozódhat a
hajhullás, törékenyebbek lehetnek a körmök. A terhes nőknél súlyos
vashiány esetén nagyobb a koraszülés kockázata, vagy kis súlyú
gyerekeket szülhetnek. Már viszonylag kismértékű vashiány miatt is
felléphetnek tanulási nehézségek.
A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az
idegrendszeri folyamatokra is. Nagyobb magnézium-bevitelre van szükség
erőteljes szellemi vagy fizikai igénybevételnél, gyors növekedési
fázisokban, terhesség idején és bizonyos betegségek fennállása alatt, a
hiányának olyan tünetei vannak, mint például ingerlékenység,
izomfájdalmak és –húzódás. A magnéziumhiányt okozhatja például a
krónikus stressz, a mozgáshiány, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű
táplálkozás, és bizonyos élvezeti cikkek (például a cigaretta, az
alkohol és a drogok) is.
Forrás: Nature Cookta
Hozzávalók:
6 lepényhez
- 350 g tk. tönkölybúza liszt
- 50 g tökmagliszt (Nature Cookta)
- 300 g sűrű őrségi kefir
- 12 g olívaolaj
- 2 ek. őrségi tökmagolaj
- 1 tk. méz
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 csapott ek. só
- 4 ek.durvára vágott héj nélküli tökmag + a szóráshoz
Elkészítése:
A kefirt, az olajat, a mézet, a lisztekett, a sót, az élesztőt, a a durvára vágott tökmagot - ebben a sorrendben - a kenyérsütőgépem üstjébe
pakoltam. Dagasztás-kelesztés programra kapcsoltam. Közepesen lágy, jól
formázható tésztát dagasztattam. Ha szükséges egy kevés liszttel, kefirrel lehet korrigálni az állagán. Miután a tészta a duplájára
kelt, 6 részre osztottam. 6 mm vastag köröket formáztam. Sütőpapíros
tepsire téve mindegyiket lekentem vízzel, megszórtam tökmaggal. Langyos helyen, letakarva megint duplájára keltek, aztán
mentek 20 percre a 220°C-ra előmelegített sütőbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése