Ezt az egyszerű tortát még csütörtökön készítettem (akkor ünnepeltem a névnapomat), hogy a vendégeimet valami finomsággal meg tudjam kínálni. Nagyon finomra sikerült, ízlett mindenkinek, aki megkóstolta. Lajos Maritól származik az ötlet, az elkészítés menetét teljesen követtem, csak az összetevőkön és a torta méretén változtattam valamelyest. A hozzávalóknál dőlt zárójelben azért leírom az eredeti mennyiségeket is, hát valakinek úgy tetszik jobban. A tejszínhabot vagy a csokiöntetet semmiképpen se hagyjátok el a végén, mert így eszméletlenül finom lesz.
Hozzávalók:
- 300 g sütőtök (megtisztított, lereszelt állapotban mérve) /eredetileg: 600 g/
- 75 g dió /150 g/
- 0,5 tasak sütőpor /1 tasak/
- 250 g liszt (fele Graham, fele sima) /500 g/
- 1 kk + 1 dl olaj /2 dl/
- 1 nagyobb tojás + 1 kisebb /3 tojás/
- 100 g kristálycukor (vagy nádcukor) /400 g/
- 1 tasak vaníliás cukor (nálam bourbon)
- 1 tk őrölt fahéj /1 ek./
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 1 tk őrölt gyömbér (nincs benne eredetileg)
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
1. A sütőtököt megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk. A dundibb részét még egyszer félbevágjuk, a magokat és a szakállkákat karalábévájóval vagy evőkanállal gondosan kikapargatjuk-eltávolítjuk. A tökhúst további gerezdekre-darabokra vágjuk (így könnyebb dolgozni vele), és meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn (vagy az aprítógép reszelőbetétjét használva) vékony csíkokra aprózzuk.
2. A diót nem túl finomra daráljuk. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, hozzákeverjük a diót. 1 kk olajjal kikenünk egy 26 cm átmérőjű (nálam 18 cm-es), kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk.
3. Összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval. Apránként beledolgozzuk az olajat (morzsalékos állagú masszát kapunk, nem baj!), aztán hozzáadjuk a fahéjat és a reszelt citromhéjat, gyömbért. Beleforgatjuk a sütőtököt, 5-8 percig állni hagyjuk, hogy a tök levet eresszen.
4. A tojásfehérjéket további 1 csipet sóvak kemény habbá verjük. Apránként a tökmasszához keverjük a lisztet, aztán óvatosan összedolgozzuk a tojáshabbal, és a formába öntjük-simítjuk.
5. Középső bordamagasságra állított rácson 60-75 percig sütjük (tűpróba!). 10 percig a formában pihentetjük, aztán lepattintjuk róla a tortakarikát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt lapos tortatartóra csúsztatjuk, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.
6. Kényeztetésképpen krémsűrűségűre felvert (2 dl) tejszínt kínálhatunk hozzá, amelyet 4 g durvára vágott dióval gazdagíthatunk (én ezt most teljesen ledaráltam), de csokoládéöntettel is mennyei.
Megjegyzés: Olaj helyett készíthetjük margarinnal, dió helyett mogyoróval is.
Forrás: Lajos Mari, Nők Lapja 2009. november 25.
Dió sütőtökkel párosítva, nagyon tetszik:)
VálaszTörlésJujj-jujj, sütőőőtök! Imádom, ez fincsi lehet! :)
VálaszTörlésGyönyörű lett, nagyon ügyi vagy!:)
VálaszTörlésCsaládi tűzhely, egycsipet, Ildy! :)) Tessék kipróbálni! Rendkívül finom, főleg a tejszínhabos cuccal a tetején! :D
VálaszTörlésHú...én kipróbálom, engem meggyőztél!!! Nagyon tetszik!
VálaszTörlésTrinity! Helyes, helyes...nagyon örülök! Várom a véleményedet, hogy nektek ízlett-e?
VálaszTörlésUtólag is nagyon boldog névnapot kívánok Neked! :)
VálaszTörlésA receptet pedig vittem a készleten lévő sütőtök felhasználásához! Köszi! :)
Felhőlány! Nagyon köszi, kedves vagy! Ha elkészítetted, feltétlenül írd meg légyszi, hogy ízlett-e!!! :)))
VálaszTörlésNagyon guszta, igazán finom lehet
VálaszTörlésBoldog névnapot