Ennek a kehelynek a receptje egy félresikerült konyhai "hadműveletem" egyik eredménye. Végül is - a hirtelen rögtönzésemnek hála - egy nagyon kellemes ízvilágú desszertet sikerült megalkotnom. Gondoltam - vendégekre várva - elkészítem Dr. Oetker Tigris szelet nevezetű süteményét, de a tésztával történt egy kis baleset, így hirtelen ki kellett találnom, hogy mit is kezdjek a szerencsétlen helyzettel. Sütöttem jól bevált kakaós és sima piskótát, főztem egy mézes-citromos szirupot, és ezeket rétegeztem a krémmel. Meg kell mondani, hogy a végeredmény mindenkinek nagyon ízlett. Tehát, bátran készítse el mindenki! Még annyit fűznék hozzá, hogy elég nagy tálkákat választottam: elég egy személynek (bőőőőven) ennek az adagnak a fele is, mert nagyon laktató édességről van szó! :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojásból sima piskóta
- 4 tojásból kakaós piskóta
Krémhez:
- 480 g őszibarack konzerv
- 100 g fehér csokoládé
- 2 tasak zselatin fix
- 250 g ricotta
- 1 citrom leve
- 30 g porcukor
- 1 vanillincukor
- 4 dl habtejszín
- 2 cs habfixáló
Sziruphoz:
- 4 dl víz
- 1 citrom reszelt héja és leve
- édesítésre ízlés szerint méz
- ízlés szerint rum/ rumaroma
- 2 marék mazsola
Elkészítése:
- A szokásos módon 4 tojásból 1 db sima és 1 db kakaós piskótát sütünk. (Kb. 20 x 25 cm-es tepsiben.)
- Amíg sülnek a piskóták elkészítjük a szirupot. Ehhez egy lábosban a felsorolt hozzávalókat feltesszük a gázra, és jól összeforraljuk. (Egy picit be fog sűrűsödni.) Félrehúzzuk, beleszórjuk a mazsolát, és amíg elkészítjük a krémet hagyjuk megpuhulni.
- A barackokat kockákra vágjuk, a csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A habtejszínt a porcukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a ricottát és a citrom levét. Ezután belekeverjük a zselatint és a fehércsokit, pár percre félretesszük.
- Az egyik piskótalapot tálcára fektetjük, bőségesen átitatjuk a sziruppal, majd ráfektetjük a másik lapot is, és az eljárást megismételjük.
- Desszertes tálkákat készítünk elő.
- Egy kanál segítségével a piskótából galuskákat szaggatunk, a desszertes tál aljára rétegezzük.
- 1 réteg piskóta után 1 réteg krém következik, majd ismét 1 réteg piskóta és 1 réteg krém.
- Fontos, hogy a legvégén krém legyen!!! Díszítésként szeletel mandulát szórunk rá.
- 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek rendesen összeérjenek.
Jó étvágyat!
Forrás: A krém receptje Dr. Oetker Tigris szeleténél található, a többit én rögtönöztem.
Azanyjadejó (mazsola nélkül:)! Ügyes mentés, bármi is volt a gond!
VálaszTörlésIldy! Köszi! :) A gond az volt, hogy elbénáztam a piskóta szétvágását, és darabokra tört... :(
VálaszTörlésHű ez isteni lehet, detto mazsola nélkül :)))
VálaszTörlés