A családom nagy lekvár rajongó. Esszük palacsintához, buktába töltve és gyakran használjuk sütemények elkészítéséhez is, ezért anyukám minden nyáron sok-sok üveggel készít télire. pl. szilvát, meggyet, barackot
Megmondom őszintén, hogy én még soha életemben nem főztem ilyesmit...így vettem a bátorságot, és megpróbálkoztam vele. Azt hittem, hogy csuda nagy ördöngösség, de be kellett látnom, hogy nem az.
Egy egyszerű receptet gondoltam ki, nem kell órákig állni mellette a konyhában, az íze pedig rendkívül különleges. Azok a finom illatok pedig, amelyek a lakást belengték...úgy éreztem, mintha már karácsony lenne!
Hozzávalók:
- 700 g gyümölcs (alma és körte vegyesen)
- 1 dl víz
- 1/2 csomag dzsemfix (12, 5 g)
- 350 g cukor (befőző cukrot használtam)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 nagyobb fahéjrúd
- 4 kisebb, egész szegfűszeg
Elkészítése:
1. Az almákat és a körtéket megmostam, meghámoztam, eltávolítottam a magházaikat, és kb. 1,5 cm-es darabokra vágtam őket.
2. A vizet felforraltam, beletettem a gyümölcsöket, a fűszereket, a cukrot és a dzsemfixet.
3. Az egészet felforraltam, és addig főztem, amíg a gyümölcsök teljesen meg nem puhultak.
4. Kihalásztam az edényből a fahéjat és a szegfűszegeket.
5. A lekvárt kifertőtlenített üvegekbe töltöttem (a peremig), lezártam a tetejüket és néhány percre fejre állítottam őket.
6. Hagytam a lekvárokat teljesen kihűlni. (Nem tettem száraz dunsztba!)
Gyönyörű kép isteni ízek
VálaszTörlésAz én családom is nagy lekvár fogyasztó. Ez a kombináció is nagyon tetszik:)
VálaszTörlésMmm, jól néz ki! Én még nem főztem almából lekvárt, pedig biztosan remek lehet.
VálaszTörlésLányok, próba! Nekünk nagyon bejött. Nagyüzemi mennyiséget kellett gyártanom belőle...annyira :DD
VálaszTörlésSzia! Azt szeretném kérdezni, hogy hány üvegre való lekvár lett ennyi gyümölcsből? És h kb hány decis üvegekbe tetted el? Nagyon jól néz ki, hétvégén szeretnék nekilátni :)
VálaszTörlésTyűűű, nagyon rég volt ez már, de kb. 2 dl-es üvegekből lett 5-6 darab, ha jól emlékszem! :-D
VálaszTörlés