Egyéb érdekességek...rólam

2010. október 31., vasárnap

Köménymagos sörkifli és Appetit-saláta


Édesanyám a 70'-es években Szovjetunióban tanult orosz nyelvet, akkor írta le a vendéglátóinál ezt a saláta receptet. Elég régen volt már nálunk, és mert annyira szeretjük, gondoltam elkészítem a hétvégén. Lehet kenni kenyérre, bagettre, de én most valami újdonsággal szerettem volna előrukkolni. Így esett a választásom Ms. Poppy remek köménymagos sörkiflijére. A kifli belemártogatva a salátába maga a mennyország!!! Megmondom őszintén...irtó gyorsan el is fogyott. Szóval ajánlatos a kifliből dupla mennyiséget készíteni. Mi csak úgy magunkban eszegettük vacsorára, de ha éppen vendégeket várunk akkor is nyugodtan be lehet vetni. Tuti siker lesz! :-)))

Ms. Poppynak pedig köszönöm a szuper receptet!!! :-))


Hozzávalók :


a köménymagos kiflihez:

  • 500 g liszt
  • 0,5 kávéskanál só (ha nem kerül a tetejére, akkor a tésztába tegyünk kicsivel többet)
  • 15 g élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk cukor (nálam méz)
  • 60 g olvasztott zsír vagy vaj
a tetejére:

  • 1 tojás a lekenéshez
  • durva tengeri só
  • egész köménymag







Elkészítése:


1. A tészta hozzávalóiból kézzel vagy robotgéppel puha, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

2.A tésztacipót két részre osztjuk. Egyenként köralakúra nyújtjuk, 8 cikkre vágjuk, kifliket formázunk.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, tetejüket lekenjük felvert tojással, egész köménnyel és sóval hintjük.

4. Előmelegített sütőben 200 °C-on 15-20 perc alatt gyönyörű aranybarnák lesznek.





Hozzávalók:

a salátához:

  • 6 főtt tojás
  • ízlés szerint só
  • apróra vágott petrezselyem
  • 5-6 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma
  • 20 dkg reszelt trappista sajt (vagy másmilyen)
  • 1 nagy tejföl (a tejföl és a majonéz mennyiségét ízlés szerint növelhetjük, csökkenthetjük)
  • 1/2 tubus majonéz
  • őrölt bors (el is maradhat)

a díszítéshez:
  • petrezselyem

Elkészítése:


1. A tojásokat egy villa segítségével apróra szétnyomkodjuk.

2. A tejfölt és a majonézt egy külön tálban simára keverjük, majd hozzáöntjük a tojáspéphez.

3. Ízesítjük sóval, fokhagymával, petrezselyemmel, borssal, belereszeljük a sajtot, ezután újra keverés. Díszítésként szórhatunk rá újabb adag petrezselymet.

4. Nem árt, ha az étel tálalás előtt néhány órát a hűtőben várakozik.


Jó étvágyat hozzá!!!

9 megjegyzés:

  1. Ahh, isteni!! Gyönyörű a kifli (no meg a fotók), a saláta meg annyira retro, én még emlékszem ilyesmire!:))
    Szóval ma kifliztünk?

    VálaszTörlés
  2. Óóóó! Igen, igen kifliztünk ...és hogy milyen finom volt! Van még egy ilyen retro "szovjet" salátám, jövő héten elvileg sorra kerül a terveim szerint bagettel. De még titok...:)))

    VálaszTörlés
  3. Húú micsoda különlegesség!A fotók gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon gusztusosak, hasonló kiflit szoktam én is sütni, régen még a Nagymamám is sütötte, ő sóskiflinek hívta, a saláta pedig még a héten kipróbálásra kerül, szeretünk mindent ami tojásos és sajtos. Várom a következő salátát.

    VálaszTörlés
  5. Mindenkinek nagyon köszönöm! :)))

    EllaBella! Ha kipróbáltad, mindenképpen várom a visszajelzésed, hogy ízlett-e!!! :)))

    VálaszTörlés