Tegnapig én és a karamell nem igazán voltunk egymással jó barátságban. Úgy voltam vele, mint anno a tökfőzelékkel. Nem igazán kértem belőle. Hogy miért?! Fogalmam sincs róla. Néhány év óta, amikor is egy "csudafinom" tökfőzeléket sikerült megkóstolnom, szó szerint imádom a tökfőzeléket. Ugyanez történt tegnap a karamellel. Isteni karamellmártást készítettem gesztenyés muffinnal..........erőteljesen megváltoztatta a karamellről alkotott véleményemet...ez következik most...
Hozzávalók:
A muffinhoz:
- 250 g cukrozott gesztenyepüré (mélyhűtött)
- 1 ek lágy vaj
- 400 g finomliszt
- 1 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 100 g porcukor
- 1 tojás
- 2 tasak vaníliás cukor (kihagytam)
- 1,2 dl olívaolaj
- 2,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
A karamellmártáshoz:
- 100 g kristálycukor
- 1/2 tasak vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 1/2 dl rum (gyereknek aroma!)
Elkészítése:
1. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 2 óra), majd 12 kockára vágjuk, és golyókká gömbölyítjük. Egy 12 csészés muffinformát kikenünk vajjal, vagy kibéleljük kettesével egymásba illesztett papírtálakkal.
2. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot (ezt kihagytam). A tojást kissé felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a reszelt citromhéjat, végül a lisztet, és jól összedolgozzuk.
3.A formák aljára szedünk 1-1 kis evőkanál masszát, belenyomkodjuk a gesztenyegolyókat, majd a tetejükre simítjuk a maradék masszát, és 200°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, aztán kiemeljük.fordítjuk őket a formákból, rácsra sorakoztatjuk, hagyjuk kihűlni.
4. A karamellmártáshoz a kristálycukrot barnára pirítjuk, felöntjük 1 dl vízzel, sűrű sziruppá főzzük. A pudingport simára keverjük a tejjel, a sziruphoz adjuk, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Hideg vízfürdőben langyosra hűtjük, végül belekeverjük a rumot, és csinos tálkákba szedve kínáljuk.
Forrás: Nők Lapja 2010. októberi száma, Lajos Mari receptje
Szia !
VálaszTörlésNagyon jó !
Az én témám is hasonló lesz ma :))) ! és mégis más :)))
Ügyes vagy !
Akkor írnék itt még pár nem publikusat ! Aki ilyeneket tud készíteni , és akinek ilyen szép szemei vannak , nyugodtan vállalhatná az arcát ! :)))Bár a méhecskéhez képest ez már haladás :))) !
VálaszTörlésA muffinról , úgy látom egy kicsit megkapta az alját . Érdemes kapszlit használni ! Vagy a sütőd legaljába egy tepsit berakni , akkor egy kicsit felfogja a hőt és nem fog megégni az alja .
Töltött muffin.
VálaszTörlésIsteni!
Remek! Még sose ettem gesztenyét karamellel, biztos fincsi!
VálaszTörlésMmm, finom lehet, egyben és külön-külön is. :)
VálaszTörlésA napokban jutott eszembe, hogy muffint kellene sütni, azt hiszem, meg is van, milyet fogok ;).
VálaszTörlésCsajszik! Mindenkinek nagyon köszi! :-D
VálaszTörlésTücsök Bogár!Köszönöm nagyon a jó tanácsot, kapszlit használtam, de a fotó kedvéért leszedtem róla, hogy ketté tudjam szépen vágni. A tepsis ötletet nagyon köszönöm, már ki is próbáltam, szuperul bevált..:) Van mit tanulnom a főzés-sütés terén, szóval mindig örülök és jó jönnek a hasznos tippek, trükkök, tanácsok! Bármikor írj nyugodtan, ha eszedbe jut ilyesmi.
No igen, és a fénykép...elég visszahúzódó leányzó volnék, de megígérem neked, hogy lesz majd fotó rólam is...talán nem is olyan sokára! :DD
Andiamo! Jelezz majd vissza, ha megsütöd, kíváncsi vagyok, hogy ízlett nektek!? :)
Elkészült a muffin és nagyon, nagyon finom lett :). Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésAndiamo! Máskor is nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett! :)))
VálaszTörlésMeg szeretném kérdezni, hogy 12 muffinhoz nem sok egy kicsit a 40 dkg.liszt?
VálaszTörlésKöszönöm!