A modern ízek mellett nagyon kedveljük a házias jellegű ételeket is. Már néhány napja motoszkált a buksimban a gondolat, hogy úgy ennék egy jó kis bablevest füstölt csülökkel. Amilyen szerencsém volt a hentesnél pont le is volt árazva a csont nélküli változata, így szert tettem egy szép darabra. Vettem mellé egy kis füstöltet is, mert úgy jó a bableves, ha egy kissé füstös a zamata (legalábbis szerintem). A pogácsa pedig adta magát. Ebbe is csempésztem egy kis füstös-borsos ízvilágot, így nagyon jól passzolt a leveshez. Ezt a fajta sajtos pogit azért szeretem, mert előző nap este előkészíthetjük, reggel pedig csak kiszaggatjuk, megsütjük. Ami még fontos, hogy másnap sem törik bele a fogunk, hanem finom gyenge marad. Ez nálam az "alap pogácsa": sokszor készítem, sokféleképpen és nem csak leves mellé, hanem vendégvárónak is. Jól csúszik mellé a jó hideg söröcske, borocska!
Hozzávalók:
a csülkös bableveshez:
- 50 dkg száraz tarkabab
- 1 nagy vöröshagyma
- olaj
- 50 dkg csont nélküli csülök
- 10 dkg csont nélküli füstölt csülök
- 2 nagyobb sárgarépa
- 2 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 zeller zöld
- 1 közepes zeller
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 5 db szemes fekete bors
- őrölt fekete bors
- só
- 2 ek. pirospaprika
- 1-2 ek. liszt + 1 ek. zsír
- 2 kisebb egész babérlevél
- tejföl a tálaláshoz
- szárított, csípős cseresznye paprika, aki szereti
Elkészítése:
1. A babot átválogattam, megmostam, egy éjszakára bő hideg vízbe áztattam.
2. Másnap a babot leszűrtem, a csülköt kisebb darabokra vágtam, a hagymát apróra, a zöldségeket kockákra szeltem.
3. A hagymát olajon üvegesre pároltam, félrehúztam a tűzről, majd - állandó kevergetés mellett - hozzáadtam a pirospaprikát és a lisztet.
4. A fazekat visszatettem a tűzre, pár percig kevergettem, majd felöntöttem kb. 2 liter vízzel (zöldségalaplevet is használhatunk).
5. Beletettem a húst, a zöldségeket, a babot, ízesítettem a fűszerekkel, hozzátettem az összekötözött 2-2 szál petrezselyem és zeller zöldet (ezektől a legvégén megszabadultam).
6.Közepes lángon fedő alatt addig főztem - 15 percenként megkevergettem-, amíg a hús, a zöldségek és a bab meg nem puhultak. A szokásos módon - lisztből és zsírból - rántást készítettem, majd berántottam vele a levest.
7.Beledobtam az apróra vágott petrezselymet és még kb. 10 percig hagytam egy kicsit főni.
8.Forrón tálaltam egy kis tejföllel a tetején, cseresznyepaprikával és a frissen sült sajtos pogácsával.
Hozzávalók:
a pogácsához:
- 70 dkg liszt
- 25 dkg vaj (margarin is lehet, de szerintem vajjal vagy zsírral az igazi!)
- 2 dl zsírdús tejföl
- 1 dl langyos tej
- 2 egész tojás
- 8 dkg füstölt sajt + a tetejére
- 7 dkg sima sajt + a tetejére pl. Trappista
- 2,5 tk só
- 1 tk. méz
- 1 kk. őrölt bors
- 1 felvert tojás a kenéshez
- 3 dkg friss élesztő
Elkészítése:
1. A langyos mézes tejbe belemorzsoltam az élesztőt és megvártam míg felfut.
2. A lisztet összemorzsoltam a zsiradékkal, majd a robotgépem dagasztóspiráljával hozzádagasztottam a többi hozzávalót is. Ruganyos tésztát kell kapnunk.
3. Lisztezett deszkán kézzel átdolgoztam, majd kelesztőtálban egy éjszakára a hűtőbe tettem.
4. Másnap reggel kivettem a tálat a hűtőből, és 1,5 órán át hagytam, hogy langyos helyen pihenjen. (Addig feltettem főni a bablevest.)
5. A masszát ismét lisztezett deszkára borítottam, két részre osztottam, átdolgoztam, ujjnyi vastagra nyújtottam, majd közepes méretű pogácsa szaggatóval korongokat szaggattam.
6. A pogikat szilikonlappal bélelt tepsire helyeztem, megkentem a tetejüket felvert tojással, szórtam rá reszelt sajtot, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem őket.
7. Nem kell túl nagy helyet hagyni a pogik között, mert ezek inkább felfelé terebélyesednek.
Megjegyzés: 45 db közepes méretű pogácsám lett. A leves mennyisége 5 főre van méretezve 2 napra, mert sajnos nem minden nap jut idő a főzésre, így lehet cselesen megoldani a másnapi étkezést. A család pedig szerencsére nem finnyás ezen a téren, imádják a bablevest jó sok husival, akár még másnap is. :)))
Pompázatos, így, ahogy van!! Jól nyomod, Mézi:))
VálaszTörlésIldy! Köszi, igyekszem...! :)))
VálaszTörlésCsak nyelek nagyokat. Fantasztikusan néz ki és a pogácsa is remek ötlet mellé. Fél országomat a bablevesedért :))
VálaszTörlésNea! Megegyeztünk...küldöm a bablevest és a pogit mellé! :))
VálaszTörlésA pogácsáid borzasztó guszták! A tésztáján látszik, hogy tökéletes!
VálaszTörlésThrini! Nagyon köszönöm! ...finomak is voltak nagyon! :))
VálaszTörlésAtya-gatya most elaléltam a levestől és a pogitól is. Mossatok fel :)
VálaszTörlésÚristen! Eszméletlen gyönyörűek a képeid! És ínycsiklandozóak az ételeid! Jahhhjjj... Tartanál egy képkészítési és -szerkesztési mini-tanfolyamot? Lécci-lécci!
VálaszTörlésÜdv: becca
Bianka! De jó, amit írtál! hihi :))) Hozom a felmosórongyot! :-D
VálaszTörlésMóni! Szeretettel köszöntelek téged is nálam. Remélem találsz magadnak a fogadra valót?! Ééén minitanfolyamot...atyaúúristen. :) Nem vagyok profi fotós, csak úgy érzésre fényképezek. Egy profi fotós bizti, hogy belekötne. De bármi kérdésed van, és ha tudok, nagyon szívesen segítek. Kérdezz bátran, akár kommentben, akár emilben! :-DD
Istenem... Istenem éső este ezt kell látnom... és nem ehetek belőle! Ez az igazi büntetés!!!!
VálaszTörlésGyönyörűek mindhárman!!! A leves is a pogácsa is, és a fotó is természetesen!:-)
Ó anyám, ez valami brutál gusztán néz ki!
VálaszTörlésA leves, a pogi, hmmmmm!!!! :)
wowh, ez a tökéletes pogácsa. legalábbis úgy néz ki:)
VálaszTörlésHuhh, ez így jó ahogy van! Nagyon hangulatosak a képek!
VálaszTörlésEngem is lehet borogatni.
VálaszTörlésEszméletlen guszták,mind a leves,mind a pogi.Konkrétan a pogi beindította a nyálelválasztásom.Örök kedvenc.
Szuperek lettek ... és az a csülkös bableves...
VálaszTörlésTuti nyerő páros .
Hmm, már látom is! Ez lesz a következő kipróbálandó pogirecept. Azért meg kell, hogy dorgáljalak: a pazar levest meg sem említetted!:)
VálaszTörlésLatsia, Csibe, Saját levében, Belly, Tücsök tessék bátram kipróbálni!!! Annyira finom és puha a pogi, hogy még ma is ezt rágcsáltuk a leves mellé. :-)))
VálaszTörlésMs. Poppy! Várom a visszajelzésed, ha elkészíted. Hamarosan újabb variációt hozok pogi téren, de még titok, hogy mivel lesz megspékelve! :)))Ejhaj, dorgálást is kaptam. No jól van, legközelebb, ha levessel jelentkezem mindenképpen megemlítem! :)))
Nagyon jól néznek ki a pogik, szeretném kipróbálni, légyszi tedd fel az élesztő mennyiségét!
VálaszTörlésNévtelen! Elnézésedet kérem a hiányosságért, azonnal pótolom! :-))
VálaszTörlésSzia Mézigörl!
VálaszTörlésNemrég találtam rá a blogodra, és ma elkészítettem a pogit egy névnapi-családi ebéd felvezetéseként. Osztatlan sikert aratott, és a receptet rögtön el is kérte az anyós-jelöltem! Köszönet a receptért!
Ja és tényleg ugyanúgy néztek ki a pogik, mint a képen!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett nektek is! Nálunk is ez a befutó a pogik között!! :-DD Sok szeretettel köszöntelek nálam, gyere máskor is nyugodtan nézelődni! :-D
VálaszTörléstegnap találtam meg az oldalad!!!Ma meg is főztem a levest!!holnap meg a pogit!!!A férjem azt mondta,a leves hosszú életében ne reménykedjem :-D (pontos idézés: anya ezt már megint elcseszted!!el kell pusztítani)!!!!!!Köszönöm a receptet!!Csak így tovább!!!!!!Szerintem a mai házi asszonyok szeretnék a konyhában a legjobbat kihozni magukból,és az ilyen recepteknek köszönhetően sikerül is!!!!
VálaszTörléstegnap találtam rá az oldalra!ma megfőztem a levest,holnap a pogi jön!!!!!a férjem azt mondta ne reménykedjek a leves hosszú életében :-) (pontos idézés:anya ezt már megint elcseszted,el kell pusztítani)köszönöm a receptet!!csak így tovább!!!szerintem a mai háziasszonyok szeretnék a legjobbat kihozni magukból a konyhában és az ilyen recepteknek köszönhetően sikerül is!!!!
VálaszTörlésMóni, nagyon szépen köszönöm! Hatalmas mosoly! :-)))
VálaszTörlés