A kel tészták közül - darázsfészek mellett - az aranygaluska a másik nagy kedvencem. Régen szerepelt már nálunk az étlapon, így újra elkészítettem. Limara receptje alapján jártam el, egy-két dolgon változtattam csupán - zárójelben jelzem, hogy mit. Nigella rumos-fehér csokoládés tejsodójával tálaltam, tudom, hogy bor-, vagy vaníliasodó illene inkább hozzá, de higgyétek el, fergeteges ezzel is. Még apum is, aki köztudottan nem rajong az aranygaluskáért, hümmögve majszolta befelé minden morzsáját, és a végén kijelentette, hogy NAGYON FINOM volt! Már ezért megérte elkészíteni!!! :-DD
A receptet sok szeretettel ajánlom Eminek & Gyurcinak!!!
Hozzávalók:
az aranygaluskához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 3-4 ek. cukor (méz; házi vaníliás cukor)
- 3 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja
- kb. 2,5 dl tej
- 6 dkg olvasztott vaj /eredetileg 5 dkg/
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk. vanília-kivonat /eredetileg nincs a receptben/
a rétegezéshez:
- kb. 15 dkg őrölt dió
- 2-3 ek. cukor (házi vaníliás cukor; az eredeti recept szerint 4-5 ek. porcukor)
- kb. 8-9 dkg olvasztott vaj
- 1 tk. fahéj /nincs az eredetiben/
a rumos-fehércsokis tejsodóhoz:
- 1/2 liter sovány tejszín (én most 3dl tejből és 2 dl tejszín keverékéből készítettem; aki hígabbra szeretné tehet még hozzá 1 dl tejet vagy tejszínt)
- 5 nagy tojás sárgája
- 1-2 ek. finom szemű kristálycukor (házi vaníliás)
- 1-2 ek. sötét rum
- 10 dkg olvasztott fehér csokoládé
Elkészítése:
Langyos hozzávalókkal dolgozzunk!
1. A tejet meglangyosítom. 1 dl mézes tejbe belemorzsolom a friss élesztőt, és megvárom, míg felfut.
2. A vajat megolvasztom (mikróban szoktam).
3. A lisztet átszitálom és összekeverem a sóval, közepébe nagyobb mélyedést készítek. Ide kerül a tojások sárgája, a vanília-kivonat, a citromhéj, a felfutott élesztő.
4. A robotgép dagasztóspiráljával elkezdem a masszát összeállítani, fokozatosan csorgatom hozzá az olvasztott vajat.
5. Hólyagos tésztát dagasztok (akkor jó, ha elválik az edény falától) - a kalácstésztánál kicsit lágyabb legyen -, majd kilisztezett kelesztőtálban a duplájára kelesztem.
6. A tésztát lisztezett deszkán átdolgozom, 1 cm vastagra nyújtom, és egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
7. Kivajazom a 26-cm-es kapcsos tortaformámat, a kiszaggatott tésztát olvasztott vajba, majd a cukros-diós-fahéjas keverékbe forgatom és a tortaforma aljára - szépen egymás mellé, nem túl szorosan - helyezem.
8. Addig végzem ezt a műveletet, míg a tészta teljesen el nem fogy. 2 réteg tészta került egymásra. A végén rászórom a maradék diós keveréket, letakarom egy konyharuhával és langyos helyen kb. 40 perc alatt ismét a duplájára kelesztem.
9. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt sütöm aranybarnára. Ha időközben nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
10. Amíg a tészta sül, elkészítem a sodót. Ehhez egy tálban kikeverem a cukrot a tojások sárgájával.
11. A tejet, a tejszínt és a rumot egy fazékban forrásig hevítem.
12. Állandó kevergetés mellett hozzáöntöm a cukros tojást, és közepes lángon addig főzöm, míg be nem sűrűsödik. Lehúzom a tűzről és hozzákeverek 10 dkg (olvasztott, de szerintem nem muszáj) fehér csokoládét.
13. Ha a sodó kellően besűrűsödött, merítsük a fazekat hideg vízbe és pár percig kavarjuk tovább.
14. Azon melegében tálaljuk, de akár előre is dolgozhatunk: a már kihűlt sodót gőz fölött bármikor újra felmelegíthetjük.
Tipp: Takarjuk le a sodót megnedvesített sütőpapírral, hogy ne bőrösödjön be!
Forrás: Az aranygaluska Limarától, a sodó receptje Nigella Hogyan váljunk házi istennőkké c. könyvéből van.
Most elaléltam. Fantasztikusan néz ki
VálaszTörlésTerápiaként javasolnám saját magamnak, olyan szinten lehangoló az időjárás felénk :-)
VálaszTörlésEgy ilyen csodától rögtön beindulnának a boldogsághormonok!
hogy ezt én mennyire szeretem...
VálaszTörléskérek szépen egy kis kóstolót :)
Ez volt az érettségi tételem befejező fogása :) ! A húgom és a lányaim is imádják .
VálaszTörlésNem kell ide borsodó, ez így tökéletes a csokival!
VálaszTörlésMost én kopogok nálad, sőt verem az ajtót, kérlek engedj beeeeeee!!! Beérem a leeső morzsákkal is. Imádom!!! A kép pedig csodaszép.:)
VálaszTörlésBianka! :-D
VálaszTörlésViki! Azt elhiszem! Küldtem fénypostán a boldogsághormonokat! Nálunk is annyira rossz idő volt, hogy "kénytelen" voltam aranygaluska készítésbe fogni...amint megízleltem az első falatot, rögtön jó kedvem lett! :-D
Gizi! No jól van...egye fene... beengedlek...mentettem egy kis adagot holnapra, megosztozunk rajta testvériesen! :-DD
Ildy! Én is a fehér csokis verzióra szavazok! :-DD Megelőzte a vaníliásat! Tudhat valamit ez a Nigella?! Nem?!:-D
Tücsök! :-D Nekem is nagy kedvencem! Meg lehet vele "vesztegetni"!
Ami! Küldtem! :-DDD
Csodásan néz ki! :)
VálaszTörlésImádom-imádom-imádom!!!
VálaszTörlésEgycsipet! Köszi, köszi! :-D
VálaszTörlésDia! Azt elhiszem! Mi is odáig vagyunk érte! :-D