Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 2., csütörtök

Tejfölös karalábéleves csirkemájas gombócokkal



Ildinyónál lettem figyelmes erre a levesre, akinek ezúton is nagyon köszönöm a receptet! Annyira ízlett mindenkinek, aki kóstolta, hogy fel is vettem a repertoáromba. Egy-két dolgon változtattam csupán: nem tettem bele karalábé levelet, és a májgombócba zsemlemorzsa helyett zabkorpa került.  Isteni finom lett! Aki szereti a karalábét és a májat, annak mindenképpen ajánlom kipróbálásra! :-DD

A receptet megtaláljátok Ildinyónál, de azért én is beírom, hogy könnyebben megtaláljam, ha szükség van rá.


Hozzávalók:


 a karalábéleveshez:

  • 600 g megtisztított, felkockázott karalábé
  • 1 nagyobb fej hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 1 ek. vaj + kevés olaj
  • 2 púpos ek. étkezési keményítő
  • 1 nagy dobozos tejföl fele
  • aprított petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • vegeta

a májgombóchoz:

  • 14-15 dkg máj, elkaparva
  • 1 tojás
  • néhány evőkanál zabkorpa
  • 1 ek. hagyma vajon megdinsztelve (a levesbe szánt hagymából vegyük el)
  • 1 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 1-2 ek. petrezselyem
  • frissen őrölt bors



    Elkészítése:


    1. A májgombóc hozzávalóit egy villával összekeverem, ízesítem és annyi zabkorpát (pár evőkanál) adok hozzá, amitől egy nem túl kemény masszát kapok. 

    2. A leveshez való hagymát a vaj és kevés olaj keverékén elkezdem dinsztelni. 1 evőkanállal kiveszek belőle és a májgombóchoz keverem, majd félreteszem. 

    3. A dinsztelt hagymához hozzáadom a karalábét, a fokhagymát, kissé átpárolom, borsozom, sózom is kissé, majd felengedem kb. 1,5-1,7 l vízzel. 

    4. Ízesítem sóval, vegetával. Amikor a karalábé kockák már majdnem puhára főttek 2 kiskanál segítségével gombócokat gyártok a levesbe a májas masszából. 

    5. Pár percig főzöm őket, majd behabarom a keményítővel elkevert tejföllel, amihez hozzákeverem a petrezselymet is. 

    6.Csipet cukorral is ízesíthető (nálam ez is elmaradt) és, ha még szükséges sózzuk, borsozzuk. 


    Tipp: Aranygaluska mellett szerepelt nálam az étlapon.

    10 megjegyzés:

    1. Hobbychef! Köszönöm! Finom is nagyon! :-D

      VálaszTörlés
    2. Szuppi! Imádom a tejfölös raguleveseket, pláne ha ilyen klassz gombócok lubickolnak benne! Ügyi!:)

      VálaszTörlés
    3. Ilyen melengető levesekre van most szükségem:)

      VálaszTörlés
    4. Szívesen megkóstolnám! Nagyon jól hangzik!

      VálaszTörlés
    5. A házi májgombócnak párja nincs!:-)Finom lehetett!

      VálaszTörlés
    6. Korog a gyomrom a látványtól! :)

      VálaszTörlés
    7. Szeretjük ezt a levest. A gombóc nagyon jó ötlet

      VálaszTörlés
    8. Köszönöm, hogy belinkeltél! Nagyon örülök, hogy tetszik és ízlik! :))

      VálaszTörlés