Új receptet próbáltam ki a minap, gondoltam jó lesz majd a kocsonya mellé Jól sejtettem, ugyanis isteni az íze, a tésztája belül puha, foszlós. Pont olyan, amilyennek lennie kell. Egy volt csupán a bökkenő: mivel mindenki imádta, így már langymelegen elfogyott. :-DDD Hát...így jártam, készülhet egy újabb adag, hogy a kocsonyához is legyen mit elrágcsálni.
Aki a köménymaggal nincs kibékülve, helyettesítheti len-, tök-, vagy szezámmaggal is! Sőt még magok sem feltétlenül kellenek rá/bele. (Csak) sósan is csúcsszupeeer! :-DD
Hozzávalók:
kb. 12 stanglihoz:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 1,5 dl olaj
- 4 dkg élesztő
- 1 tk. méz
- csipet aszkorbinsav
- 3-4 ek. köménymag
- 3-4 ek. durva só
- liszt a nyújtáshoz
- sütőpapír a tepsihez
- kb. 2,5 dl langyos víz
Elkészítése:
1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az olajat.
2. Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk a langyos mézes vízben.
3. Kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, cipóvá formázzuk és letakarva (vagy pl. kelesztő tálban) meleg helyen 1 órát pihentetjük.
4. A tésztát ketté osztjuk, lisztezett deszkán mindkét cipót 2 mm vastagágú téglalappá nyújtjuk.
5. A téglalapot keresztben három négyzetre vágjuk, és minden négyzetet kettő további háromszögre osztunk.
6. A háromszögeket megszórjuk köménymaggal, majd a tésztadarabokat a hosszabbik oldaluk felől felsodorjuk.
7. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és további 30 percig pihentetjük.
8. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
9. A stanglikat megkenjük vízzel, és megszórjuk a maradék köménymaggal és a sóval.
10. A sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forrás: Marije Lambert: Kenyérsütés
Milyen érdekes fűszer a kömény. Gyerekkoromban kifejezetten utáltam. Most meg szívesen használom a sós rágcsák ízesítésére :)!
VálaszTörlésNagyon szép lett a formázásod!
Naon teccccik! :)))
Milyen guszták!
VálaszTörlésViszem is, de a köménymagot lepiszkálom ;)
Hoci ide egy párat lécci!:) Nagyon takarosak!
VálaszTörlésSzuper jól néz ki!Durva szemű sóval a tetején is jó lehet.
VálaszTörlésGyönyörűségesek!!! Én is szívesen megkóstoltam volna langymelegen.:)))
VálaszTörlésViszem a receptet, és megsütöm hamarosan, köszönet érte.
Nagyon tetszik a recept! Pláne azért, mert vegán! Ki fogom próbálni!
VálaszTörlés