Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 29., szerda

Köménymagos stangli...





Új receptet próbáltam ki a minap, gondoltam jó lesz majd a kocsonya mellé Jól sejtettem, ugyanis isteni az íze, a tésztája belül puha, foszlós. Pont olyan, amilyennek lennie kell. Egy volt csupán a bökkenő: mivel mindenki imádta, így már langymelegen elfogyott. :-DDD Hát...így jártam, készülhet egy újabb adag, hogy a kocsonyához is legyen mit elrágcsálni. 

Aki a köménymaggal nincs kibékülve, helyettesítheti len-, tök-, vagy szezámmaggal is! Sőt még magok sem feltétlenül kellenek rá/bele. (Csak) sósan is csúcsszupeeer! :-DD


Hozzávalók:

kb. 12 stanglihoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1,5 dl olaj
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tk. méz
  • csipet aszkorbinsav
  • 3-4 ek. köménymag
  • 3-4 ek. durva só
  • liszt a nyújtáshoz
  • sütőpapír a tepsihez
  • kb. 2,5 dl langyos víz





Elkészítése:


1. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az olajat.

2. Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk a langyos mézes vízben.

3. Kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, cipóvá formázzuk és letakarva (vagy pl. kelesztő tálban) meleg helyen 1 órát pihentetjük.

4. A tésztát ketté osztjuk, lisztezett deszkán mindkét cipót 2 mm vastagágú téglalappá nyújtjuk.

5. A téglalapot keresztben három négyzetre vágjuk, és minden négyzetet kettő további háromszögre osztunk.

6. A háromszögeket megszórjuk köménymaggal, majd a tésztadarabokat a hosszabbik oldaluk felől felsodorjuk.

7. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és további 30 percig pihentetjük.

8. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. 

9. A stanglikat megkenjük vízzel, és megszórjuk a maradék köménymaggal és a sóval.

10. A sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.







Forrás: Marije Lambert: Kenyérsütés


6 megjegyzés:

  1. Milyen érdekes fűszer a kömény. Gyerekkoromban kifejezetten utáltam. Most meg szívesen használom a sós rágcsák ízesítésére :)!
    Nagyon szép lett a formázásod!
    Naon teccccik! :)))

    VálaszTörlés
  2. Milyen guszták!
    Viszem is, de a köménymagot lepiszkálom ;)

    VálaszTörlés
  3. Hoci ide egy párat lécci!:) Nagyon takarosak!

    VálaszTörlés
  4. Szuper jól néz ki!Durva szemű sóval a tetején is jó lehet.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűségesek!!! Én is szívesen megkóstoltam volna langymelegen.:)))
    Viszem a receptet, és megsütöm hamarosan, köszönet érte.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik a recept! Pláne azért, mert vegán! Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés