Még az ünnepek előtt készítettem ezeket a roppant egyszerű gasztro ajándékokat: házi fahéjas cukrot, kockatésztát és vargabélesnek való metéltet durum lisztből recept melléklettel. Szerintem szuper és látványos ajándékok lehetnek akár karácsonykor, akár más alkalmakkor. A tésztát nem feltétlenül kell durum lisztből készíteni - lehet finomlisztből tojással -, de bevallom nektek őszintén, hogy én jobban szeretem a durum lisztből készült tésztát. Sokkal egészségesebb, jobban magába szívja a szószokat, és jobban el is tartható. Tudom, hogy időigényes az elkészítése, de érdemes rászánni pár órát, mert a boltban kaphatókat simán kenterbe veri. :-DDD
Hozzávalók:
a durum tésztához:
- 20 dkg durum liszt
- kb. 1 dl víz (a mennyiséget ki kell tapasztalni)
- 1 nagy csipet só
Elkészítése:
1. A lisztet átszitáljuk, fa gyúródeszkára öntjük, a közepébe krátert készítünk, és ide öntjük a vizet.
2. Villa segítségével folyamatosan beledolgozzuk a lisztet, majd kézzel homogén tésztává gyúrjuk.
3. Gombócokat készítünk belőle, hagyjuk pihenni legalább 30 percet. Amelyikkel éppen nem dolgozunk, folpackba csomagoljuk, félretesszük.
4. A deszkát jól belisztezzük, a tésztát sodrófa segítségével egy kicsit kinyújtjuk.
5. Tésztanyújtó gép segítségével a kívánt méretre nyújtjuk (Előtte a tésztalapok mindkét oldalát nagyon be kell lisztezni, különben beleragad a gépbe.). Én először a 6-os fokozaton szoktam áttekerni (kb. 4x), majd fokozatosan nyújtom a kívánt méretig.
6. Ha lasagne-t és a szélesmetéltet készítek, akkor a 3-as fokozatig tekerem, ha pedig levesbetétet vagy vargabélesnek való tésztát készítek, akkor egészen az 2-es vagy 1-es fokozatig vékonyítom a tésztát, majd egy kés segítségével a kívánt méretre igazítom.
7. Kockatészta készítésekor a 2-es fokozatig nyújtom, majd késsel alakítom ki a kívánt méretű formát.
8. Terítőn hagyjuk megszáradni, majd csomagoljuk.
Ajánló: Házi tészta (tojásos)
Hozzávalók:
a fahéjas cukorhoz:
- bármilyen cukor (most éppen kristálycukor)
- fahéjrúd
Elkészítése:
Egy szebb üvegbe öntjük a cukrot, belenyomjuk a fahéjrudat és a tetejével jól rázárjuk Színesebb szalaggal és ajándékkártyával díszítjük. Felhasználható például almáspitébe.
Szuper gasztroajándékok!
VálaszTörlésItt lentebb pedig nagyon kelletik ám magukat ezek a mákos pogik-gyönyörűek lettek!
Hűdejó ajándékok! Nagyon ügyes vagy!:) Én még nem tudtam rávenni magam a tészta készítésre.
VálaszTörlésmilyen kár, hogy senki nem dobott meg engem durumtésztával. Lehet a durumliszt eléggé beszerezhetetlensége okozta?
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésSzuper ajándékok, és nagyon ügyes tésztakészítő vagy!!Biztosan örült neki a megajándékozott.(én tuti ugráltam volna örömömben:)))
VálaszTörlésSzeretem a durum tésztát, sőt tészgépem is van, csak éppen lusta vagyok gyártani.
Azta, micsoda ajándékok! Ügyes vagy, nagyon!
VálaszTörlésNagyon ötlete, kreatív. Ügyes vagy
VálaszTörlésNagyon-nagyon ügyes vagy!Én nagyon örülnék neki:)
VálaszTörlésNagyon jó ötlet a házi tészta és csuda jól is néz ki! Ügyes vagy! :))
VálaszTörlésEgycsipet, Edó, Bianka, Csibe, Mónika, Trinity! Köszönöm szépen a kedves hozzáaszólásotokat, aranyosak vagytok! :-DDD
VálaszTörlésGizi, Ildy! Remélem a megajándékozottaim is örültek neki, és kipróbálják a mellékelt recepteket?! :-D Jah, ne tessék lustálkodni a tésztakészítéssel (ez Ildyre is vonatkozik ám!), hamar bele lehet jönni. Én ha nekiállok, legyártok egy jó nagy adagot, egy részét frissen felhasználom, a másik részét pedig leszárítom, hogy legyen mihez nyúlni. :-DDD Olyan jó érzés, amikor a saját házi tésztáját ízleli az ember lánya, és a dícsérő szavak sem mellékesek persze! Hehe :-DDd
VálaszTörlés