Ez a pogi is a hétvégi sütögetés terméke: a sok édes mellett kellett valami sós nasi.
Irtó finom, hamar elkészül és szerencsére nem kell hajtogatni sem. Szerintem frissen-langymelegen a legtökéletesebb! :-)))
Irtó finom, hamar elkészül és szerencsére nem kell hajtogatni sem. Szerintem frissen-langymelegen a legtökéletesebb! :-)))
Hozzávalók:
- 250 g félzsíros tehéntúró
- 1 dl tej
- 1 tk. méz
- 40 g friss élesztő
- 1 dl tejföl
- 2 + 1 tojássárgája (én most spóroltam és a fehérjével kentem meg a pogik tetejét)
- 1 ek. só
- 600 g finomliszt
- 250 g fagyos vaj (fele lehet kacsazsír)
- 200 g reszelt sajt
Elkészítése:
1. Szitán vagy (kétszer) krumplinyomón áttörjük a túrót.
2. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, felfuttatjuk.
3. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és a sót.
4. A lisztet tálba szitáljuk (hogy levegős legyen és jobban tudjon "dolgozni" az élesztő), nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
5. Hozzáadjuk a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk).
6. Cipót formálunk belőle, patyolattiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen (vagy kelesztőtálban) fél órát kelni hagyjuk.
7. A sajtot megreszeljük, egynegyedét félretesszük.
8. A tésztát lisztezett deszkán/munkalapon 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük.
9. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (kb. fél óra).
10. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, a sütő aljára beteszünk egy meleg vízzel teli lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a kelt tészták jó süléséhez gőz kell!!).
11. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikonlappal.
12. A tésztából kétujjnyi (3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk.
13. Tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával /nálam fehérjével/, megszórjuk a félretett reszelt sajttal, és kb. 4 cm (nálam 2 cm) átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
14. Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot csináljunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz szép leveles!
15. Egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük (ha légkeveréses a sütőnk. és egyszerre tesszük be a két tepsit, a sütés utolsó 8-10 percébe megcseréljük őket).
16. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálra csinosítjuk, fogyasztásig konyharuhával lazán letakarjuk.
Forrás: Egy régebbi Nők Lapja. Lajos Mari receptje.
guszta-guszta-guszta.
VálaszTörléskérek szépen.
Szééép !!! És milyen finom lehet , pogácsából jöhet minden ( most meg a rengeteg süti mellett főleg ) !!!
VálaszTörlésFinomságos!:-)
VálaszTörlésSzinte érzem a sütőből áradó illatot!
VálaszTörlésGyönyörűek lettek
VálaszTörlésMegdonbám pár szemmel
Überfinom torta után megaguszta pogi! Nagyon beleharapnék:))
VálaszTörlésIstenien néznek ki!
VálaszTörlésVAlóban mesésen néznek ki! El is loptam egyet :))) vagy inkább kettőt!
VálaszTörlésJajj-jajj, úgy ennék már napok óta egy kis pogácsát... :D Guszta!
VálaszTörlésLányok! Köszi mindenkinek! Vigyétek csak, vigyétek! Aki kóstolót, annak küldtem! :-DD
VálaszTörlésNagyon tetszik a blogod, ezért az én oldalamon találsz egy meglepit! :) fahejaspate.blog.hu
VálaszTörlés