Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 6., hétfő

Túrós, sajtos pogácsa...




Ez a pogi is a hétvégi sütögetés terméke: a sok édes mellett kellett valami sós nasi. 
Irtó finom, hamar elkészül és szerencsére nem kell hajtogatni sem. Szerintem frissen-langymelegen a legtökéletesebb! :-)))



Hozzávalók:

  • 250 g félzsíros tehéntúró
  • 1 dl tej
  • 1 tk. méz
  • 40 g friss élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2 + 1 tojássárgája (én most spóroltam és a fehérjével kentem meg a pogik tetejét)
  • 1 ek. só
  • 600 g finomliszt
  • 250 g fagyos vaj (fele lehet kacsazsír)
  • 200 g reszelt sajt



Elkészítése:


1. Szitán vagy (kétszer) krumplinyomón áttörjük a túrót.

2. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, felfuttatjuk.

3. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és a sót.

4. A lisztet tálba szitáljuk (hogy levegős legyen és jobban tudjon "dolgozni" az élesztő), nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.

5. Hozzáadjuk a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk).

6. Cipót formálunk belőle, patyolattiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen (vagy kelesztőtálban) fél órát kelni hagyjuk.

7. A sajtot megreszeljük, egynegyedét félretesszük.

8. A tésztát lisztezett deszkán/munkalapon 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük.

9. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (kb. fél óra).

10. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, a sütő aljára beteszünk egy meleg vízzel teli lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a kelt tészták jó süléséhez gőz kell!!).

11. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikonlappal.

12. A tésztából kétujjnyi (3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk.

13. Tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával /nálam fehérjével/, megszórjuk a félretett reszelt sajttal, és  kb. 4 cm (nálam 2 cm) átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

14. Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot csináljunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz szép leveles!

15. Egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük (ha légkeveréses a sütőnk. és egyszerre tesszük be a két tepsit, a sütés utolsó 8-10 percébe megcseréljük őket).

16. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálra csinosítjuk, fogyasztásig konyharuhával lazán letakarjuk.



Forrás: Egy régebbi Nők Lapja. Lajos Mari receptje.

11 megjegyzés:

  1. guszta-guszta-guszta.
    kérek szépen.

    VálaszTörlés
  2. Szééép !!! És milyen finom lehet , pogácsából jöhet minden ( most meg a rengeteg süti mellett főleg ) !!!

    VálaszTörlés
  3. Szinte érzem a sütőből áradó illatot!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek lettek
    Megdonbám pár szemmel

    VálaszTörlés
  5. Überfinom torta után megaguszta pogi! Nagyon beleharapnék:))

    VálaszTörlés
  6. VAlóban mesésen néznek ki! El is loptam egyet :))) vagy inkább kettőt!

    VálaszTörlés
  7. Jajj-jajj, úgy ennék már napok óta egy kis pogácsát... :D Guszta!

    VálaszTörlés
  8. Lányok! Köszi mindenkinek! Vigyétek csak, vigyétek! Aki kóstolót, annak küldtem! :-DD

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszik a blogod, ezért az én oldalamon találsz egy meglepit! :) fahejaspate.blog.hu

    VálaszTörlés