Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 12., vasárnap

Túrós zsemle Tücsök Bogártól



Tücsök Bogárnál nézelődtem a minap, és nagyon megtetszettek a legújabb péksüteményei. Volt is itthon egy kis túró, ezért gyorsan bedagasztottam egy adagra valót. A tésztája rendkívül finom, puha, foszlós lett: pont amilyennek lennie kell. Nekünk is nagyon ízlett! Tücsök Bogár köszi a receptet! :-)))


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL 55)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek. cukor (nálam méz)
  • 20 dkg jól áttört túró (vagy ricotta)
  • 10 dkg tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl langyos víz
  • 2 tk só

Elkészítése:


1. A lisztet dagasztótálba tesszük.

2. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a mézet (cukrot).

3. Rámorzsoljuk az élesztőt, majd felöntjük a langyos víz felével.

4. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson, ekkor hozzáadjuk a többi alapanyagot, és jól kidagasztjuk.

5. Kelesztőtálba tesszük és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

6. Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, 16 részre osztjuk és zsemléket formázunk.

7. Szilikonlapos / sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd újabb 1 órán át kelesztjük.

8. Nem kenjük le semmivel, kb. 15-18 perc alatt sütjük meg.


Megjegyzés: A zsemlékről további képeket találtok Tücsök Bogárnál!

3 megjegyzés: