Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 22., szerda

Székelygulyás krumplis pogácsával...

Székelygulyás...



Ma tartalmas ebédet készítettem, igazi télies hangulatú eledelt- legalábbis nekem a savanyú káposztás ételek mindig télen esnek a legjobban. :-DD Mi hogyan is szeretjük a legjobban??? Sok hússal, jó tejfölösen, nem túl sűrű lével és természetesen frissen sült krumplis pogácsával. Kell ennél több??? :-DDD


Hozzávalók:



a pogácsához:


  • 750 g liszt
  • 750 g krumpli (sós vízben megfőzve, áttörve, langyosra hűtve)
  • 250 g vaj
  • 5 dkg friss élesztő + 1/2 dl langyos tej + 1 tk méz
  • 1 nagy tejföl (450 g)
  • 1 tojás
  • 4 kk. só


a kenéshez:


  • 1 tojássárgája 1-2 ek. tejföllel elkeverve


Elkészítése:



A vajat/margarint elmorzsoljuk a lisztben. 1/2 dl mézes langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzákeverjük a sót, mélyedést készítünk, ebbe öntjük a 3/4 rész tejfölben elkevert tojást és a felfutott élesztőt. Az egészet jól összedolgozzuk és lisztezett kelesztőtálban a duplájára kelesztjük (1-1,5 óra).  A tésztát lisztezett deszkán átdolgozzuk (egyszerűbb, ha kétfelé vesszük), kinyújtjuk hajtogatjuk. Ezt megismételjük még legalább kétszer. Jó, ha a hajtogatás között pihen legalább 15 percet, de ha nagyon sietünk, akkor nem muszáj, enélkül is finom lesz! Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, kiszaggatjuk (most éppen nagy méretű formával /6 cm átmérőjű/), majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, a maradék tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, megkenjük vele a pogácsák tetejét, ezután aranysárgára sütjük. (Kb. 20 perc alatt)




Krumplis pogácsa...




Hozzávalók:


a székelygulyáshoz:

  • 600 g sertéscomb, felkockázva
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 4 ek. olaj
  • 2-3 kk. pirospaprika
  • 1 tk. őrölt kömény
  • őrölt fekete bors
  • 5-6 szem egész bors
  • 1 tk. majoránna
  • 3+1 dl tejföl 
  • 30 g liszt
  • 2-3 kisebb babérlevél


Elkészítése:


A húst kockákra vágjuk, a hagymát felaprózzuk. A savanyú káposztát kissé leöblítjük és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk  és gerezdekre szedjük. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, kissé megsózzuk, borsozzuk, majd a saját levében 40 percig puhára pároljuk. Beleöntjük a savanyú káposztát 1/2 dl vízzel együtt, ízesítjük babérlevéllel, egész borssal, majoránnával. További 15 percig főzzük. 3 dl tejfölben elhabarjuk a lisztet, aztán beleforgatjuk a káposztás húsba, és további 5 percig pároljuk. Tálaláskor tányérba szedjük, a tetejét a maradék 1 dl tejföllel, csipetnyi pirospaprikával és petrezselyemmel díszítjük. Külön csészében további tejfölt és friss házi pogácsát kínálhatunk hozzá. Melegítve még finomabb! Mélyhűthető!


Ihlet: Nők Lapja 2009. február 25. Lajos Mari receptje némi módosítással

6 megjegyzés:

  1. Hú Mézi jó kis tartalmas kaja,gyönyörűek a pogácsák ,de megéheztem:-)

    VálaszTörlés
  2. Akkor ide is beírnám :D !
    Úgy vagyok most ezzel, a sok sütemény sütése után, mint a 13 és 3/4 éves Adrian Mole a Mars csokival :D...

    VálaszTörlés
  3. Fenséges, gyönyörű!:)
    Én holnap sütöm a pogit, meg valami édes is kéne még. Kissé le vagyok maradva.

    VálaszTörlés
  4. Káposztát passzolom jövőig.
    De azok a fenséges pogácsák. Hát minimum egy darabnak tessék fénypostára jegyet váltani, egész ide a tenyerembe.

    VálaszTörlés
  5. Lányok! Köszönöm! :-DD

    4Gyerek! Küldöm a pogikat! :-DDD

    Ildy! Tessék hamar ügyeskedni és pótolni a lemaradásokat! :-)))

    VálaszTörlés