Székelygulyás... |
Ma tartalmas ebédet készítettem, igazi télies hangulatú eledelt- legalábbis nekem a savanyú káposztás ételek mindig télen esnek a legjobban. :-DD Mi hogyan is szeretjük a legjobban??? Sok hússal, jó tejfölösen, nem túl sűrű lével és természetesen frissen sült krumplis pogácsával. Kell ennél több??? :-DDD
Hozzávalók:
a pogácsához:
- 750 g liszt
- 750 g krumpli (sós vízben megfőzve, áttörve, langyosra hűtve)
- 250 g vaj
- 5 dkg friss élesztő + 1/2 dl langyos tej + 1 tk méz
- 1 nagy tejföl (450 g)
- 1 tojás
- 4 kk. só
a kenéshez:
- 1 tojássárgája 1-2 ek. tejföllel elkeverve
Elkészítése:
A vajat/margarint elmorzsoljuk a lisztben. 1/2 dl mézes langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzákeverjük a sót, mélyedést készítünk, ebbe öntjük a 3/4 rész tejfölben elkevert tojást és a felfutott élesztőt. Az egészet jól összedolgozzuk és lisztezett kelesztőtálban a duplájára kelesztjük (1-1,5 óra). A tésztát lisztezett deszkán átdolgozzuk (egyszerűbb, ha kétfelé vesszük), kinyújtjuk hajtogatjuk. Ezt megismételjük még legalább kétszer. Jó, ha a hajtogatás között pihen legalább 15 percet, de ha nagyon sietünk, akkor nem muszáj, enélkül is finom lesz! Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, kiszaggatjuk (most éppen nagy méretű formával /6 cm átmérőjű/), majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, a maradék tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, megkenjük vele a pogácsák tetejét, ezután aranysárgára sütjük. (Kb. 20 perc alatt)
Krumplis pogácsa... |
Hozzávalók:
a székelygulyáshoz:
- 600 g sertéscomb, felkockázva
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 4 ek. olaj
- 2-3 kk. pirospaprika
- 1 tk. őrölt kömény
- só
- őrölt fekete bors
- 5-6 szem egész bors
- 1 tk. majoránna
- 3+1 dl tejföl
- 30 g liszt
- 2-3 kisebb babérlevél
Elkészítése:
A húst kockákra vágjuk, a hagymát felaprózzuk. A savanyú káposztát kissé leöblítjük és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre szedjük. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, kissé megsózzuk, borsozzuk, majd a saját levében 40 percig puhára pároljuk. Beleöntjük a savanyú káposztát 1/2 dl vízzel együtt, ízesítjük babérlevéllel, egész borssal, majoránnával. További 15 percig főzzük. 3 dl tejfölben elhabarjuk a lisztet, aztán beleforgatjuk a káposztás húsba, és további 5 percig pároljuk. Tálaláskor tányérba szedjük, a tetejét a maradék 1 dl tejföllel, csipetnyi pirospaprikával és petrezselyemmel díszítjük. Külön csészében további tejfölt és friss házi pogácsát kínálhatunk hozzá. Melegítve még finomabb! Mélyhűthető!
Ihlet: Nők Lapja 2009. február 25. Lajos Mari receptje némi módosítással
Hú Mézi jó kis tartalmas kaja,gyönyörűek a pogácsák ,de megéheztem:-)
VálaszTörlésAkkor ide is beírnám :D !
VálaszTörlésÚgy vagyok most ezzel, a sok sütemény sütése után, mint a 13 és 3/4 éves Adrian Mole a Mars csokival :D...
Fenséges, gyönyörű!:)
VálaszTörlésÉn holnap sütöm a pogit, meg valami édes is kéne még. Kissé le vagyok maradva.
Káposztát passzolom jövőig.
VálaszTörlésDe azok a fenséges pogácsák. Hát minimum egy darabnak tessék fénypostára jegyet váltani, egész ide a tenyerembe.
Csorog a nyálam :)
VálaszTörlésLányok! Köszönöm! :-DD
VálaszTörlés4Gyerek! Küldöm a pogikat! :-DDD
Ildy! Tessék hamar ügyeskedni és pótolni a lemaradásokat! :-)))