Ma valamiért annyira, de annyira karácsonyi hangulatom volt. A bejárati ajtónkra koszorút készítettem, a lakást díszítettem, sütöttem-főztem. Aszaltszilvás májpástétom volt az első finomság, ami elkészült. Azt hinné az ember lánya, hogy fúúú, biztos nagy ördöngösség az elkészítése, pedig higgyétek el, hogy NEM AZ!!! Fél óra alatt - az előkészületekkel együtt - elkészül, pár órát csücsül a hűtőben, és már lehet is péksüteményre kenni. A bolti májassal, májkrémmel az íze köszönő viszonyban sincs. Emellett még nagy előnye, hogy mindenki úgy fűszerezi, ízesíti, ahogy a kedve tartja. Most éppen tejföllel csináltam csirkemájból, vörösborba áztatott aszalt szilvával, kakukkfűvel, majoránnával. Frissen sült joghurtos kifliszeletkéken tálaltam sok-sok zöldséggel. Tessék bátran elkészíteni, akár az ünnepek során is, mert elképesztően finom!!! :-DDD
A joghurtos kifli receptje néhány napon belül érkezik!!! :-)
Ilyen egyszerű lett a bejárati ajtónkon lévő koszorú. |
Hozzávalók:
- 1 + 1 ek. kacsazsír
- 10 dkg kockára vágott bacon
- 1 nagy vöröshagyma finomra vágva
- 0,5 kg felkockázott, megtisztított máj
- 1 dl vörösbor
- 10 dkg aszalt szilva /aki kevésbé kedveli az édeskés ízt el is hagyhatja, vagy tegyen bele csak 5 dkg-ot/
- só
- őrölt fekete bors
- majoránna
- kakukkfű
- 75-80 ml tejszín, tejföl vagy mascarpone
Elkészítése:
1. A kockákra vágott aszalt szilvát felforraljuk a vörösborral, majd hagyjuk kihűlni. 1 evőkanál megolvasztott kacsazsíron megpirítjuk a hagymát és a bacont.
2. Hozzáadjuk a felkockázott májat, jól átforgatjuk, pár perc alatt - folyamatos kevergetés mellett - puhára pároljuk. Akkor jó, ha nem rózsaszín a máj belseje.
3. Hozzáöntjük a vörösboros aszalt szilvát, és az egészet kb. 6 percig tovább pároljuk, amíg sűrű szaftot ereszt.
4. Belekeverjük a tejfölt.
5. A végén, hogy megtartsák az aromájukat, ízesítsük sóval, frissen őrölt fekete borssal, kakukkfűvel, majoránnával.
6. Turmixgépben homogén masszává pürésítjük, ha szükséges közben többször megkeverjük.
7. Pástétomos tálba vagy egyszerű, jól zárható műanyag edénybe öntjük. Díszíthetjük a maradék fűszerekkel, majd mindenhol egyenletesen bevonjuk felolvasztott kacsazsírral.
Tipp: Hűtőben eláll 1 hétig is. Mindig tiszta késsel vegyünk belőle, hogy sokáig eltartható legyen!
te, ez mekkora ötlet. mármint mascarpone a májasba. ez az ötlet zsákolva, mentve, lopva. ahogy akarod. de hogy vittem, az tény.
VálaszTörlésJujj, de finom lehet! Nagyon tetszik benne az aszalt szilva!
VálaszTörlésFantasztikus ötlet! Isteni finom lehet, el is tettem ötletként, köszi szépen!
VálaszTörlésEzt mindenképpen ki kell próbálnom.
VálaszTörlésEzért most ölnék... rajtam kívül senki nem szereti a májat. Így sose eszünk. ....
VálaszTörlésZseniális, überszuper! Recept lementve, most meg keresek valami vacsinak valót :)
VálaszTörlésImádnivaló falatkák! Isteni kencét dobtál össze, csatlakozom tettestársként Gabriellához!:)
VálaszTörlésIzgalmas, kimondottan izgalmas :)
VálaszTörlésJaj Mézi!Ily késői órán bekukkantottam hozzád!:-)
VálaszTörlésAnnyira finom lehet!Csirkemájból meg különösen!
A grízes rétes recit várom ám nagyon!!!!!:-)
Igazán finom lehet, szívesen enném reggelire
VálaszTörlésLányok! Tényleg annyira, de annyira finooom! Nálunk már el is fogyott! Legközelebb dupla adagot készítek az tuti! :-))
VálaszTörlésNelli! Remélem jövő héten el tudom készíteni a rétest, de nem ígérem biztosra! :-)) Igyekszem...