Tejfölös málna... |
A karácsonyi apró süti gyártásban nem árt egy szusszanásnyi levegőt venni, nehogy "sütiundort " kapjunk. Tartottam egy sütimente napot: a fagyasztóban mindig lapul télire eltett málna, ebből készítettem ezt a selymesen kényeztető, frissítő finomságot. Az eredeti ötlet Stahl Judittól származik, ő használt hozzá. Mivel nálunk az a fő kedvenc, hamar kiettük a mélyhűtőből, ezért - kizárásos alapon - maradt a málna. Amúgy ezzel is nagyon-nagyon finom. :-))) Amit szerintem még érdemes kipróbálni az az erdei gyümölcsös, áfonyás, esetleg szedres, szamócás változata...
Hozzávalók:
- 50 dkg málna
- 1 vaníliarúd vagy 1 kk. vanília-kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint nyírfacukor vagy méz
- 3-4 dl tejföl
- a díszítéshez pár szem málna
Elkészítése:
1. A málnát krumplinyomóval (vagy vilával) pépesre törjük.
2. Hozzákeverjük a vaníliarúd kikapargatott belsejét (vagy a kivonatot), a reszelt citromhéjat és annyi nyírfacukroz / mézet, amennyit a málna édessége kíván.
3. Félretesszük 15 percre, hogy az ízei jól összeérjenek.
4. Ezután hozzávegyítjük ízlés szerint a tejfölt, és szétosztjuk tálkákba, poharakba.
5. 1 órára behűtjük, és tálaláskor málnával díszítjük. Gyorsan bekanalazzuk!
Megjegyzés: 4-6 adag lesz belőle.
Forrás: Stahl Magazin 2010. nyári száma
Sütiundor? Az milyen?:)
VálaszTörlésTetszik a színe, és biztos fincsi a vaníliával meg a citrommal.
Hát szerintem lehet akár téli desszert is, miért nem?Tetejét megszórjuk fahéjjal és kész a gyors karácsonyi édesség. A parfék sokasága készül karácsonykor, az is hideg és ilyenkor télen annyira nem aktuális, mégis elkészítjük.
VálaszTörlésÉn is kérek egy pohárral!:-)
Ez nagyon finom . Hasonlót szoktam készíteni , de tejföl helyett mascarponeval . De ki fogom próbálni így is . Tejföl mindig van itthon :) .
VálaszTörlésA palacsintát köszönöm:) , jól esett úgy hajnaltájt megsütögetni :)) !
Ja , ma egyedül jöttem a blogodra :) ! Biztos ami biztos :))) !
VálaszTörlésNagyon finom lehet szerintem is.Én már készítettem a citromos álmot is így pohárban kicsi babapiskótával.Itt is tettem a tejfölbe epervelőt.:-)
VálaszTörlésCsodálatos
VálaszTörlésIldy! Sütiundor...hmhm, nálam ritkán, de előfordul. Általában karácsony táján, meg amikor sok süti készül. Ilyenkor a sósat és a kevésbé édes, inkább üdítő desszerteket kívánom. :-)))
VálaszTörlésNelli! Nagyon tetszik a citromos változat babapiskótával. Mindenképpen kipróbálom! :-)) A receptet elkérhetem? :-)))
Tücsök! hehe Pannást nem engedted közel?!! :-)) Veszélyes hely lett a blogom?! :-)) A mascarpones ötlet is nagyon tetszik, ez is felkerül a listámra! :-)))
Ottis! Küldtem! Tényleg, igazad van! A prafék eszembe se jutottak! Nagyon tetszik a fahéj hozzá! No, majd legközelebb! :-)))