A "sok" sós után újra édességet hoztam. Ezt még a hétvégén készítettem, de akár az ünnepek során is nyugodtan kínálhatjuk /mondjuk a délutáni kávé mellé/. Nem egy szépségdíjas, viszont brutálisan finom és nagyon kiadós sütemény. Nálunk biztos hogy készül belőle újabb adag !!! :-))
Hozzávalók:
kb. 6-7 személyre
- 500 g liszt
- diónyi + 250 g lágy vaj/margarin
- 100 g nugátos vagy egyszerű tejcsokoládé (én Milka Noisette-t használtam)
- 8 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tasak sütőpor
- 3 ek. kakaópor (25 g)
- 1 púpozott ek. + 250 g /házi vaníliás/ porcukor
- só
- 1 dl tojáslikőr
- 50 g mandulalapocska
Elkészítése:
1. Egy kb. 30x40 cm-es (például a sütőbe való zománcos), 3,5-4 cm mély, peremes tepsit megpöttyözünk diónyi vajjal/margarinnal, és kibélelünk sütőpapírral (azért, hogy a sütőpapír jól tapadjon a tepsi aljára-oldalára). A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
2. A csokoládét apró darabokra-kockákra vágjuk. A tojásokat és a citromot (ez utóbbit forró folyó víz alatt) gondosan megmossuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaót pedig 1 púpozott ek. porcukorral.
3. A vajat habosra keverjük a porcukorral és 1 csipet sóval, majd elektromos habverővel egyenként-alaposan beledolgozzuk a tojásokat. Több részletben hozzáöntjük a tojáslikőrt, belereszeljük a citrom héját, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Végezetül apránként hozzászitáljuk-keverjük a lisztet.
4. A massza kétharmad részét a tepsibe simítjuk. A maradék masszában eldolgozzuk a cukros kakaóport, majd a csokoládédarabkákat.
5. Evőkanalanként, egyenletesen elosztva a fehér massza tetejére halmozzuk, és levegős-könnyed mozdulatokkal, spirálvonalban haladva villával beledolgozzuk.
6. Tetejét beszórjuk a mandulalapocskákkal, és az előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (tűpróba!). Jócskán megnő!
7. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni /már, ha meg tudjuk állni, hogy ne kóstoljuk meg azonnal :-))/, aztán a sütőpapírral együtt vágódeszkára emeljük, és tetszés szerint kisebb kockákra, szeletekre vágjuk.
8. Tetejét meghinthetjük fátyolnyi porcukorral.
Tippek:
- Ha a receptben leírtnál kevesebb a tojáslikőrünk vagy egyáltalán nincs, a hiányt felveretlen habtejszínnel pótolhatjuk.
- Nugátos csokoládé helyett gazdagíthatjuk darabokra tördelt csokoládéfigurák maradékával is.
- Kényeztetésképpen langymeleg vanília-, bor-, vagy rumsodót, további tojáslikőrt (öntetként), lecsepegtetett meggy-/ egyéb befőttet adhatunk hozzá.
- Vegyes idénygyümölcsökből készített salátával még finomabb: a felaprózott friss gyümölcsöket meglocsoljuk 8 ek. citromléből, 2 ek. mézből és 4 ek. narancs-/mandulalikőrből kevert öntettel, lefedjük, a hűtőben 1 órán át érleljük.
- Remekül tűri a mélyhűtést, fogyasztás előtt 3-4 órával kivesszük a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
Forrás: Lajos Mari receptje a Nők Lapja 2007. április 11-i számából.
Micsoda finomság!Fincsi csoki, tojáslikőr!:-)
VálaszTörlésNálam pont fordítva van :))) , a sok édes után inkább a sósra vágyom . De azért ezt a receptet mentettem :) ! Nagyon jól néz ki !
VálaszTörlésDe!Ez gyönyörűűűű Mézi!
VálaszTörlésFátyolnyi porcukor:))
VálaszTörlésTuti recept, most elmajszolnám, úgy nagyjából az egész tepsivel:)
Gyönyörű!
VálaszTörlésNagyon szeretem én is a márványsütit,egyszerű de látványos!
Nekem is nagyon tetszik! És finom is, a nagyim olyan sokszor csinálta, egyszerűen imádtuk.
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Nálunk az anyukám sütötte rendszeresen, igaz egyszerűbb ám nagyon finom változatba.:)
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki
VálaszTörlésLányok! Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást, és elnézést a késői választért, egy kicsit megcsúsztam így az ünnepek közeledtével! Én is készítettem már a "hagyományos", egyszerűbb változatát, de néha rám jön az "újíthatnék". Nagyon finom, és kiadós sütemény, érdemes kipróbálni! :-))
VálaszTörlés