Ez a poszt azért tér el egy kissé az általam megszokottól, mert a süti elkészítésénél - már régóta szerettem volna a receptet magaménak tudni, hogy egyedül is elkészíthessem - én most csak szorgosan segédkeztem, jegyzeteltem és fényképeztem. Édesanyám egyik finomságát hoztam ismét, és mivel szerintem ő készíti el úgy, ahogy az számomra a legfinomabb és a legszebb, így megkértem, hogy süssük meg közösen. Erről a süteményről azt kell még tudni, hogy egy fiatalkori barátnőjétől kapta, azóta ünnepekkor, hétvégén rendszeresen készíti. Annyira finom, hogy nem tudjuk megunni!!! :-)))
Hozzávalók:
a tésztához:
- 16 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
- 3 ek porcukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1-2 kanál tej
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
a töltelékhez:
- 4 tojás sárgája
- 24 dkg porcukor
- 3 ek. búzadara
- 2 csomag túró (500 g)
- 1 csomag mazsola (akik nem szeretik nyugodtan tehetnek helyette magozott meggyet)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 tojás fehérje
Elkészítése:
1. Először a tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a kakaót és a porcukrot összevegyítjük, majd a puha vajjal, a sárgájával és annyi tejjel, amennyit felvesz gyenge tésztát gyúrunk.
2. Lisztezett deszkán két bucit formázunk, és mindkettőt vékonyra nyújtjuk. Két vékonyabb (régebbi típusú) őzgerinc formát kivajazunk, kilisztezünk, és a tésztát a sodrófa segítségével belehelyezzük. A végek jócskán ki kell hogy lógjanak a formából.
3. A töltelékhez a túrót áttörjük, ezután a többi hozzávalóval együtt jól kikeverjük. A végén hozzáforgatjuk a tojások felvert habját.
4. A masszát a formákba töltjük, és a lelógó szélekkel (egyenletesen ráhajtjuk, picit lenyomkodjuk) befedjük a tetejét.
5. A két őzgerincformát 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és tűpróbáig sütjük. Kb. 30 perc alatt megsül, de igazából sütő függvénye.
6. Megvárjuk míg a süti meghűl, kiügyeskedjük a formákból, és a vonalak mentén felszeleteljük. Porcukrot még szórhatunk rá díszítésként, de nem muszáj!
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon ínycsiklandozó! Felvéve a listára :)
VálaszTörlésErinacea! Köszi szépen, remélem ízleni fog nektek is! :))
VálaszTörlésEz valami megaguszta!
VálaszTörlésHátezannnyirajó! Csókoltatom anyukát, a barátnőt, meg mindenkit!!:))
VálaszTörlésHogy én mennyire szeretem!...és milyen régen ettem már :o nálunk is anyu szokta készíteni, el is kérem majd tőle a receptet...legyen ismét egy kis nosztalgia :)
VálaszTörlésGyönyörű és nagyon guszta!!!! Látszik rajta mennyire finom lehet. Köszönöm anyukádnak ezt az isteni receptet!!! Már viszem is magammal:)
VálaszTörlésDe régen sütöttem!Köszi, hogy eszembe juttattad!:-)
VálaszTörlésnagyon jól néz ki! én is felvettem a listámra.
VálaszTörlésEz aztán ütős! Nagyon tetszik, látványra és el tudom képzelni milyen finom is! :)
VálaszTörlésHű nagyon guszta, ki fogom majd próbálni
VálaszTörlésNagyon jól néz ki és persze finom is lehet! Mentettem... :)
VálaszTörlésNézzé' be, mert naná, hogy visszakapod:)
VálaszTörléshttp://ildygastro.blogspot.com/2010/11/lovely-lettem.html
Lányok! Mindenkinek nagyon köszi! Akik még nem próbálták ki, azoknak mindenképpen ajánlom! :))
VálaszTörlésIldy! Átadtam anyunak, üdvözöl és köszöni szépen! :-) Én pedig nagyon köszönöm a díjat! Benézek hamarosan hozzád, csak most egy kicsit káosz van nálam! :))