Ahogy beköszönt az ősz, közelednek a mínuszok, egyre jobban kívánom a forró, tartalmas krémleveseket. Most éppen a sütőtök - sárgarépa kombináció került sorra, de igazából szinte mindegyiket szeretem. Rendkívül tartalmas ételről van szó, szerintem második fogás annyira nem is szükséges hozzá.
Elkészíthetjük a sült zöldségeket előző nap este is, és másnap délelőtt ráérünk egy kicsit később felkelni, gyorsan felforralni az alaplével, turmixolni, magokat pirítani hozzá. Fél óra /ide nem számítva a zöldségek sütését/ és kész is a mennyeien illatozó ebédünk. Jó étvágyat kívánok hozzá!!!
Hozzávalók:
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 közepes sütőtök
- olívaolaj
- só
- őrölt fekete bors
- szárított kakukkfű
- szárított rozmaring
- 1,5 dl fehérbor
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 dl tejszín
- tökmagolaj (opcionális)
- pirított bacon darabok (opcionális)
- pirított tökmag (opcionális)
- reszelt parmezán
Elkészítése:
1. A sütőtököt megmostam, félbe vágtam, egy kanál segítségével eltávolítottam a belső részeit, ezután kockákra vágtam.
2. A hagymát, a sárgarépát és a fokhagymát megpucoltam és felszeleteltem.
3. Egy közepes tepsibe olívaolajat öntöttem, beleszórtam a zöldségeket. Az egészet meglocsoltam fehérborral, ízesítettem sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal, ezt követően előmelegített (180°C) sütőben 35-40 perc alatt puhára sütöttem.
4. Amint megsültek a zöldségek, átöntöttem egy nagyobb fazékba őket /igyekeztem nem felfalni a levesbe valókat :)) szóval egy kis önuralom nem árt az illatozó sült zöldségek láttán :)) /, ráöntöttem az előre megfőzött zöldségalaplevet, majd az egészet felforraltam. (Fűszerekkel, fehérborral még lehet utána ízesíteni, aki esetleg igényli.)
5. Turmixszal pürésítettem a levest, felöntöttem tejszínnel, beleszórtam a frissen reszelt parmezánt, majd újra átmelegítettem a levest.
6. Tányérokba mertem, megöntöztem egy kevés tökmagolajjal, megszórtam pirított tökmaggal, de a húskedvelők nyugodtan piríthatnak bacont is hozzá.
7. Frissen sült, illatozó bagettel rendkívül tartalmas ebéd!
Ez nagyon klassz! Az a sok fűszer, fehérbor, na és az opcionális cuccok! Nyami:)
VálaszTörlésHű micsoda sűrű finomság
VálaszTörlésNagyon jól néz ki ( ez is ). Sajnálom, hogy csak mostanában találtam az oldaladra, a képnél, amit a Követéshez használsz, nincs feltüntetve a blogod címe.
VálaszTörlésViszont szeretném Neked is továbbadni a díjat , amit mostanában kaptam, mert olyan gyönyörűek a fotóid és mert én is imádom a mézet:-)