A hétvégén elég aktívan sütöttem-főztem. Ez a kenőke egyik vacsorára készült frissen sült zsemlével. Brokkoli krém még nem volt nálunk sosem, de, hogy milyen finomra sikerült... :-))) Még másnap reggelire is ezt ettük. Amúgy nagyon szeretjük a péksüteményre kenhető krémeket, mert nagyon hamar elkészülnek, laktatóak és finomak.
Limara receptje alapján császárzsemlét szerettem volna készíteni hozzá, de nem igazán volt kedvem formázgatni, így sima zsemléket sütöttem. Annyit változtattam a receptjén, hogy cukor helyett mézet, kenyérliszt helyett pedig simát használtam, valahogy nekünk jobban ízlik így. Nagyon puha, jó állagú, lyukacsos a tésztája, másnap is remekül élvezhető. Ha van egy kis ideje valakinek, érdemes nekiállni zsemlét sütni, mert a bóótival még köszönő viszonyban sincs.
Hozzávalók:
a brokkolikrémhez:
- 1 nagy fej brokkoli
- fél csomag szeletelt bacon
- 2 dl tejföl
- 1 dl majonéz
- 2 tubus natúr krémsajt
- 1 kisebb fej zúzott fokhagyma
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- só
- 1 tk. dijoni mustár
Elkészítése:
1. A brokkolit megmostam, rózsáira szedtem, és sós vízben puhára pároltam.
2. Amíg a brokkoli puhult, a tejfölt, a krémsajtot, a majonézt és a mustárt simára kevertem.
3. A brokkolit leszűrtem, villával pürésítettem.
4. A szalonnát felkockáztam és egy teflonserpenyőben megpirítottam. Papírtörlőn lecsepegtettem.
5. A sajtos keveréket, a pürésített brokkolit és a bacont összekevertem, ízesítettem sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval és fokhagymával.
6. Tálalásig a hűtőben pihentettem, hogy jól összeérjenek az ízek.
Hozzávalók:
a zsemléhez:
(Limaránál is megtalálhatjátok császárzsemle néven, de azért én is leírom)
- 70 dkg BL 80 liszt (most BL 55-öt használtam, ezzel is nagyon finom lett)
- 2 tk só
- csipet aszkorbinsav
- 250 ml víz
- 220 ml tej
- 5 dkg vaj
- 1 tk. cukor (én mézet használtam)
- 2 dkg friss élesztő
- a tetejére szezámmag
Elkészítése:
1. A vajat apró kockákra vágtam, majd a többi hozzávalóval együtt a szokásos módon eljárva sima tésztát dagasztottam.
2. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem, lisztezett deszkán átdolgoztam és 12 egyenlő részre osztottam (115 g egyenként).
3. A tésztákat egyenként gömbölyítettem,zsemléket formáztam.
4. Szilikonlappal bélelt tepsibe helyeztem őket, és ismételten hagytam, hogy a duplájára keljenek.
5. A tetejüket megspricceltem vízzel és 200°C-ra előmelegített, gőzös sütőben nagyjából 30 perc alatt megsütöttem őket.
Forrás: A zsemle Limarától, a brokkoli krém saját elképzelés alapján készült.
Annyira jók a kencéid... Imádom őket!
VálaszTörlésA zsemlék meg! Mosolyognak a képen :-)
Hű de guszta, nagyon finom lehet, így még én is megenném a brokkolit
VálaszTörlésDe szépek a zsemlék. Én karfiolos kencét csináltam a hétvégén.
VálaszTörlésNagyon szépek a zsemlék :) ! A kencét meg viszem :) !
VálaszTörlésHűű, nagyszerű a krém! Meg a pékáru is csini!:)
VálaszTörlésTényleg nagyon finom lehet, ilyen hozzávalókkal, hmmm!
VálaszTörlésNo és azok a zsömik :)
Lányok, tényleg nagyon finom. Egy szempillantás alatt eltűnt! :-DDD
VálaszTörlés