Egyéb érdekességek...rólam

2010. november 8., hétfő

Meggyes-túrós batyu




Hétvégén kicsit több ideje van az embernek a konyhában sertepertélni, én is ekkor szoktam időigényesebb, macerásabb ételeket készíteni. Jó, persze ennek a batyunak az elkészítése sem annyira hosszadalmas, de azért némi időt igényel. (a kelesztés idejét megspórolhatjuk azért :)) ) Nem a szokásos bukta, hanem  a kígyóréteséhez  hasonló tésztával készítettem. Bevallom őszintén nekem így is nagyon ízlik: finom puha, nem vastag, másnap is rendkívül lágy. Szinte úgy omlik az ember szájában. Most éppen túrós-meggyes töltelék került bele, de ízlés szerint tölthető bármivel. Nagyon klassz reggelire, vagy a gyerekeknek tízóraira, ebédre egy tartalmasabb leves kíséretében, aki akarja még a munkahelyére is magával viheti nasi gyanánt. 

  
Hozzávalók:

a tésztához:
  • 500 g liszt
  • 200 g vaj
  • 1 ek. tejföl
  • csipet só
  • 2 ek. méz
  • 2 egész tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tojás a kenéshez

    a töltelékhez:

    • 50 dkg túró
    • 1 kis üveg magozott meggy (lecsepegtetve)
    • 1 tojás
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 kk. vaníliakivonat
    • ízlés szerint méz (vagy 2 cs. borbon vaníliás cukor + 1 ek sima vaníliás cukor)



      Elkészítése:

      a tészta:


      1. A tejet a mézzel meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és hagyom, hogy felhabosodjon. Ez kb. 15 perc.

      2. A lisztet elkeverem a sóval, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a tejfölt , a vajat és a felfutott élesztőt, majd az egészet a "robotkarjaimmal" sima tésztává gyúrom.

      3. A tésztát két részre osztom (nem kelesztem!!!), mindegyikből egy nagy négyzetet nyújtok (a tészta úgy 3-4 mm vastag legyen), majd ezeket további négyzetekre osztom.

      4. Mindegyik közepébe egy kanállal tölteléket merek (1-1,5 ek.), majd az ellentétes csücsköket egymás felé hajtom. 

      5. A tésztacsücsköket jó szorosan megcsomózom, vagy egy szegfűszeggel összetűzöm.

      6. A batyuk tetejét lekentem felvert tojással, majd szilikonlappal bélelt tepsire rakosgattam őket és 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a tetejük szép barna színt nem kap.

      7. Rácson hagytam őket kihűlni. 

      8. Aki szereti porcukorral meghintheti tálalás előtt. Én csak a fénykép kedvéért szórtam rá.




      a töltelék:

      A túrót villával áttörtem, hozzákevertem a mézet, a citrom héját, a vanília kivonatot, a tojás sárgáját és a tojás felvert habját. Legvégül beleforgattam a meggyet is.

      15 megjegyzés:

      1. Fenséges, nagyon guszta és szép

        VálaszTörlés
      2. Dia, Bianka! :-DD Aranyosak vagytok, köszönöm!

        VálaszTörlés
      3. Nagyon gusztusos kis táskák ;)

        VálaszTörlés
      4. Túrós-meggyes!! Szupi, gyönyörűek! Hadd jegyezzem meg, hogy a hétvégén túrós lepényben gondolkodtam:))

        VálaszTörlés
      5. De szépek! Van még egy kevés meggyem a fagyasztóban meg túró is, a napokban lehet megsütöm, ha időm engedi.

        VálaszTörlés
      6. Jöttem, vinném a batyukat!
        Nagyon guszták!

        VálaszTörlés
      7. De jóó, nem kell keleszteni?
        Holnap én is batyut készülök sütni, de akkor átgondolom a receptet:-))

        VálaszTörlés
      8. Gesztenye! De nem ám! Annyira puha a tésztája...hogy csak na! :-)

        VálaszTörlés
      9. Csodaszépek ezek a bukták és csak elképzelni tudom milyen finom.:)

        VálaszTörlés
      10. Ezt én is ki fogom próbálni! :-) Nagyon guszta!

        VálaszTörlés
      11. Most sül:-)
        A receptben nem láttam a vajat mikor kevered hozzá, de megoldottam:-))

        VálaszTörlés
      12. Gesztenye, javítottam, köszi az észrevételt, és várom a beszámolót! Apropó, szerintem másnap finomabb, jól záródó műanyag dobozban pihentetve! :-D

        VálaszTörlés
      13. Mézigörl!
        Kisült, isteni finom lett, délután felteszem:-)
        Fiúknak sütöttem a síelésre.
        Sokkal finomabb, mint a hagyományos kelttészta, azt hiszem nagy kedvenc lesz nálunk.

        VálaszTörlés