Hétvégén kicsit több ideje van az embernek a konyhában sertepertélni, én is ekkor szoktam időigényesebb, macerásabb ételeket készíteni. Jó, persze ennek a batyunak az elkészítése sem annyira hosszadalmas, de azért némi időt igényel. (a kelesztés idejét megspórolhatjuk azért :)) ) Nem a szokásos bukta, hanem a kígyóréteséhez hasonló tésztával készítettem. Bevallom őszintén nekem így is nagyon ízlik: finom puha, nem vastag, másnap is rendkívül lágy. Szinte úgy omlik az ember szájában. Most éppen túrós-meggyes töltelék került bele, de ízlés szerint tölthető bármivel. Nagyon klassz reggelire, vagy a gyerekeknek tízóraira, ebédre egy tartalmasabb leves kíséretében, aki akarja még a munkahelyére is magával viheti nasi gyanánt.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 500 g liszt
- 200 g vaj
- 1 ek. tejföl
- csipet só
- 2 ek. méz
- 2 egész tojás
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tojás a kenéshez
a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 kis üveg magozott meggy (lecsepegtetve)
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk. vaníliakivonat
- ízlés szerint méz (vagy 2 cs. borbon vaníliás cukor + 1 ek sima vaníliás cukor)
a tészta:
1. A tejet a mézzel meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és hagyom, hogy felhabosodjon. Ez kb. 15 perc.
2. A lisztet elkeverem a sóval, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a tejfölt , a vajat és a felfutott élesztőt, majd az egészet a "robotkarjaimmal" sima tésztává gyúrom.
3. A tésztát két részre osztom (nem kelesztem!!!), mindegyikből egy nagy négyzetet nyújtok (a tészta úgy 3-4 mm vastag legyen), majd ezeket további négyzetekre osztom.
4. Mindegyik közepébe egy kanállal tölteléket merek (1-1,5 ek.), majd az ellentétes csücsköket egymás felé hajtom.
5. A tésztacsücsköket jó szorosan megcsomózom, vagy egy szegfűszeggel összetűzöm.
6. A batyuk tetejét lekentem felvert tojással, majd szilikonlappal bélelt tepsire rakosgattam őket és 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a tetejük szép barna színt nem kap.
7. Rácson hagytam őket kihűlni.
8. Aki szereti porcukorral meghintheti tálalás előtt. Én csak a fénykép kedvéért szórtam rá.
A túrót villával áttörtem, hozzákevertem a mézet, a citrom héját, a vanília kivonatot, a tojás sárgáját és a tojás felvert habját. Legvégül beleforgattam a meggyet is.
Igazán guszta!
VálaszTörlésFenséges, nagyon guszta és szép
VálaszTörlésDia, Bianka! :-DD Aranyosak vagytok, köszönöm!
VálaszTörlésSzemcsiklandozó nagyon!:-))
VálaszTörlésNagyon gusztusos kis táskák ;)
VálaszTörlésTúrós-meggyes!! Szupi, gyönyörűek! Hadd jegyezzem meg, hogy a hétvégén túrós lepényben gondolkodtam:))
VálaszTörlésDe szépek! Van még egy kevés meggyem a fagyasztóban meg túró is, a napokban lehet megsütöm, ha időm engedi.
VálaszTörlésJöttem, vinném a batyukat!
VálaszTörlésNagyon guszták!
De jóó, nem kell keleszteni?
VálaszTörlésHolnap én is batyut készülök sütni, de akkor átgondolom a receptet:-))
Gesztenye! De nem ám! Annyira puha a tésztája...hogy csak na! :-)
VálaszTörlésCsodaszépek ezek a bukták és csak elképzelni tudom milyen finom.:)
VálaszTörlésEzt én is ki fogom próbálni! :-) Nagyon guszta!
VálaszTörlésMost sül:-)
VálaszTörlésA receptben nem láttam a vajat mikor kevered hozzá, de megoldottam:-))
Gesztenye, javítottam, köszi az észrevételt, és várom a beszámolót! Apropó, szerintem másnap finomabb, jól záródó műanyag dobozban pihentetve! :-D
VálaszTörlésMézigörl!
VálaszTörlésKisült, isteni finom lett, délután felteszem:-)
Fiúknak sütöttem a síelésre.
Sokkal finomabb, mint a hagyományos kelttészta, azt hiszem nagy kedvenc lesz nálunk.