Ms. Poppy felhívására csatlakoztam "a főzzünk könyvből" kezdeményezéshez /remélem nem baj, ha így nevezem :) /. Ez a nasi is ebben a szellemben készült a kedvenc Nigella könyvemből. Szeretek a konyhában az ízekkel kísérletezni, de nincs annál jobb, amikor egy-egy újonnan beszerzett szakácskönyvet lapozgatva azon gondolkozom, hogy melyiket és mikor süssem meg. Számtalanszor átlapozom, gyönyörködöm a szebbnél szebb, gusztábbnál gusztább képekben...aztán, amikor végre nagy izgalommal sikeresen elkészítem a kiválasztott ételt...nem is tudom, hogy fogalmazzam...jó érzés. És lehet, hogy csak én vagyok ilyen szakácskönyv, könyv, gasztrokütyü bolond, de annyira tudok örülni egy-egy újabb darabnak...és tudom hogy rengeteg könyvem van már, és ha minden nap mást készítenék, akkor se érnék soha a receptek végére, de akkor is annyira jó...
A nasiról annyit, hogy az eredeti neve ír kék sütemény, de mivel én csak dán sajtot kaptam, ezért adtam neki ezt a nevet. Nigella szerint nem kell aggódni, ha nem kapunk kékkukorica-lisztet, állítólag sima lisztből is ugyanolyan finom, és bármilyen morzsálódós sajt is kiválóan megfelel hozzá - még az sem baj, ha nem kék. Így én sem estem kétségbe, hogy csak dán sajtot találtam, kékkukorica lisztet meg egyáltalán nem. Elkészítettem - a változtatásokat zárójelben jelzem a recept közben - aztán .jól befalatoztuk. Szerintem jól passzol hozzá a finom borocska, diócska, körtécske, almácska. Isteni finom! :-))
Hozzávalók:
- 175 g Cashel Blue sajt, szétmorzsolva (nálam Castello dán kéksajt)
- 100 g lágy, sózatlan vaj
- 1 nagy tojás sárgája
- 125 g finomliszt
- 50 g kékkukorica-liszt (nálam sima liszt)
- egy csipet só (a sajt sótartalmától függően)
- 1 felvert tojás a sütemények megkenéséhez (elhagyható; nálam tojás fehérje)
- 2 sütőtepsi, sütőpapírral kibélelve
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
2. Keverjük össze a sajtot, a vajat és a tojássárgáját, majd dolgozzuk bele a lisztet, a kukoricalisztet és a sót, amíg lágy tésztát nem kapunk.
3. Formázzunk a tésztából egy szép kövér bucit, majd csomagoljuk folpackba, és nyújtás előtt tegyük a hűtőbe pihenni kb. 30 percre
4. Szórjuk meg a deszkát vagy az asztallapot liszttel (kékkukorica-lisztet is használhatunk), és nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra. (Én 3-4 mm.re nyújtottam, mert így is megduplázódott a tetejük. Egyébként is a könyvben szereplő képen - ha jól figyeltem meg - a tészta 5-6 mm körül lehetett megsült állapotban. Igazából mindenki formázza úgy, ahogy a leginkább kedveli. )
5. Vágjuk tetszés szerinti formájúra. Nigella a négyzet és a félhold alakot javasolja, én inkább a kör alakot kedvelem.
6. Ha önállóan fogjuk tálalni, kenjük meg a tetejét felvert tojással, hogy szép fényesre süljön. (Tojásfehérjével kentem meg, így is szép lett a tetejük.)
7. Ha viszont sajt mellé kínáljuk, hagyjuk inkább simán.
8. 10-15 percig süssük, amíg a széle szép ropogós lesz, de a közepe finom pufi marad.
9. Egy rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: kb. 30 db lesz belőle. Nekem úgy 50 db jött ki, mert ugye vékonyabbra nyújtottam a tésztát.
Forrás: Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké
Ez aztán nagyon jól néz ki! Ide vele! :)
VálaszTörlésJuj nagyon jó és az első kép elképesztően jó
VálaszTörlésOlyanok mint a krumplispogik!:-)
VálaszTörlésKéksajtos csak finom lehet!
Vittem a recit!:-)
Kékkukorica liszt?Nem is hallotam még róla!Van még mit tanulnom!:-)
VálaszTörlésEjj, de klassz recept már megint ebből a könyvből!! Nagyon mutatósak!
VálaszTörlésNa jó, meg kell venni, nincs mese, már évek óta halogatom. Jóég, még egy szakácskönyv!:) A bankkártyám apadása a te lelkeden fog száradni, Mézi! De legalább lesz kire mutogatnom:))
Juj de jól néz ki, és biztosan finom is!
VálaszTörlésAnnak pedig különösen örülök, hogy nem csak én (persze tudom) halmozom a könyveket. Már többször mondtam is, ha minden nap újat főznék-sütnék, akkor is sok-sok éven keresztül csinálhatnám :)
Tetszik nagyon!
VálaszTörlésTe vagy az első nevező, és már a kezdést is megnehezíted?:P Eszméletlen jó kis recept, szép fotó, és a könyv nálam is kívánságlistás, egyenlőre.
VálaszTörlésKonyhai kütyük és könyvek rulz nálam is!
Nem csak a süti nagyon guszta, de a képek is szenzációsak :)
VálaszTörlésLányok! Mindenkinek nagyon köszi, olyan finom lett, hogy az csak na! Nemsokára újabb ipari mennyiségű adagoz készítek!:))
VálaszTörlésMs. Poppy! Igyekszem, igyekszem...:-D Amúgy klassz a könyv, lesz még belőle recept biztosan! :-))
Ildy! Mutogass csak rám nyugodtan, nekem már úgy is mindegy...:-)) Én meglepiként kaptam a a könyvet...annyira örültem neki, hogy azt elmondani sem lehet. Tudom, van aki nem szereti a Nigellát, de én még soha nem csalódtam egy receptjében sem. :-D Na jó, azért a rántott Mars csokit nem vállaltam be :-) hehe
Nelli! :-) Próbáld ki nyugodtan, ezerszer finomabb, mint a krumplis pogi...majd meglátod! :-) Bort, almát, diót okvetlenül kell enni-inni mellé, úgy lesz az igazi! :-)