Néhány héttel ezelőtt egy nagyon kedves ismerősömtől, Vilmától ajándékba kaptam mélyhűtött rebarbarát. Nagyon örültem neki (és köszönöm szépen még egyszer Vilmának), mert már régóta ki szerettem volna próbálni ezt a tortát. Hamar elkészült, isteni finom volt, és rendkívül jól passzolt a délutáni kávénkhoz, teánkhoz. Aki szereti a rebarbarát, annak mindenképpen ajánlom! :-D
Hozzávalók:
(kb. 8 szelet)
a tésztához:
- 12,5 dkg Graham-liszt (sima is lehet)
- 12,5 dkg sima liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 ek. tejföl
- 1 dl méz
- 5 dkg puha vaj
- 1 kk. őrölt fahéj (az eredeti receptben nem szerepel)
a töltelékhez:
- 75 dkg rebarbara
- 1 dl méz
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj
a forma kikenéséhez:
- vaj
a tetejére:
- 1 csomag vaníliás cukor (esetemben elmaradt, így is elég édes szerintem)
1. A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a többi hozzávalóval eldolgozzuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
2. A rebarbaráról a külső hártyát lehántjuk, ugyanúgy, mint a spárgánál, majd a szárakat kb. 1 centis darabokra vágjuk. Egy tálban a mézzel és a fahéjjal összekeverjük.
3. Egy 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kikenünk. (Én piteformát használtam.) A tésztát úgy nyomkodjuk bele, hogy kis pereme is legyen.
4. A mézes rebarbarát egyenletesen ráterítjük, egy kicsit bele is nyomkodjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C) 40-45 percig sütjük.
5. Ha a torta langyosra hűlt, a tetjét vaníliás cukorral meghintjük (ez utóbbi el is maradhat).
6. Cikkekre vágva tálaljuk.
Tipp: Aki szereti, a tésztára a töltelék alá 1-2 evőkanál darált diót is szórhat.
Forrás: A recept erről az oldalról származik.
Még sosem ettem rebarbarát.De mindig csábít!:-)
VálaszTörlésSzivesen megkóstolnám,még soha nem ettem reberbarát.
VálaszTörlésDélután a gyűjtő oldalon már ácsingóztam utána, de nem értettem, honnan a rebarbara. Már értem! Nagyszerű!
VálaszTörlésEzt a rebarbarát is ideje volna már megkóstolnom. Guszta torta!
VálaszTörlésÉn sem ettem még rebarbarát, de a torta gyönyörű
VálaszTörlésCsatlakozom. Én sem ettem még rebarbarát. De ezt szívesen megkóstolnám. Csodás az étkészlet!
VálaszTörlésHát, lányok...tessék azt a rebarbarát kipróbálni! Fahéj, méz, rebarbara...imádom! :)) És, ami a legjobb, hogy megpucolva le is fagyasztható! :)))
VálaszTörlés