Mostanában egyre többször kérdezik tőlem (ezért ide is leírom a választ), hogy akkor most mivel is szeretnék foglalkozni valójában? Nem vagyok-e pályatévesztett?! :-D Én csak annyit tudok, hogy imádok sütni, főzni, tortákat díszíteni...amikor belépek a konyhába egy fárasztó munkanap után...megnyugszom, pihentet. Ez inkább csak hobbi számomra, amiben kiélhetem a kreativitásomat (már ha van...azt döntsétek el ti :-D).
A tortához csak annyit fűznék hozzá, hogy a "konyhai pályafutásom" során, erre a tortára vagyok a legbüszkébb. Nem azt mondom, hogy nem lehetne sokkal szebbet készíteni, de én akkor is meg vagyok vele elégedve: a piskótától kezdve, a krémen keresztül egészen a díszítésig. Még a "legfőbb kritikusomnak és tanácsadómnak", édesapámnak is elállt a szava, amikor meglátta (róla tudni kell, hogy nem dicsér akármikor :-DDD). Remélem az ünnepeltnek is ízlett és tetszett a torta, aki jelesül a nagymamám (édesapám anyukája)?! Ez a torta nálam benne van a top 10-ben! Isteni! :-DD
Hozzávalók:
A tésztához a szokásos kevert tészta alapot használtam, most gyümölcslé helyett pezsgővel, finomliszt helyett rétesliszttel (sokkal levegősebb lesz).
a tésztához:
- 4 tojás (M-es méretű)
- 25 dkg barna nádcukor
- 2 dl olaj
- 2 dl pezsgő
- 30 dkg rétesliszt
- só
- 1 csomag sütőpor
a krémhez:
- 5 kisebb tojás sárgája
- 8 dkg barna nádcukor
- 1,5 dl pezsgő
- 2,5 dl tejszín habbá verve
- 2 csomag zselatin fix
- 250 g mascarpone
a díszítéshez:
- pezsgő színű marcipán rózsák levelekkel
- cukorgyöngyök
- tejszínhab habbá verve (ízlés szerint cukorral ízesítve)
Elkészítése:
1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Minden hozzávalót kimérünk és kikészítjük.
2. A tojásokat a cukorral egy keverőtálban 2-3 perc alatt sűrű krémesre keverjük.
3. Állandóan kevergetve, fokozatosan hozzáadjuk az olajat és a pezsgőt.
4. A lisztet és a sütőport, a sót elvegyítjük, és gyorsan belekeverjük.
5. A tésztát egy 26 cm-es sütőformába töltjük (az alját sütőpapírral kibéleljük), és a sütőben tűpróbáig sütjük.
6. Kihűtjük, majd a tetejéből 0,5 cm réteget egyenletesen levágunk (eltesszük pl. rumos-diós golyó készítéshez vagy gyorsan, bűntudat nélkül megesszük :-DDD)
7. Amíg hűl a piskótánk, elkészítjük a krémet. Vízgőz felett folyamatosan kevergetve csípősre főzzük a tojássárgáját a cukorral. (Akkor jó, ha az ujjunkat beledugva forrónak érezzük.)
8. Ezután robotgéppel kihűlésig habbá verjük, hozzákeverjük a pezsgőt és egy kevés tejszínhabot: meglehetősen lágy krémet kapunk.
9. Óvatosan belekeverjük a többi tejszínt és a kikevert mascarponét, majd a zselatin fixet is.
10. A piskótát belefektetjük a tortakarikába, az oldalát kibéleljük sütőpapírral, hogy könnyebb legyen a végén kiszedni, ráöntjük a krémet, elsimítjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
11. Másnap tejszínhabbal, cukorgyöngyökkel, marcipán rózsákkal és levelekkel díszítjük.

Forrás: A tészta az 1 tészta - 50 torta c. könyvön (a pezsgő saját ötlet, isteni a tésztában), a pezsgőkrém pedig a Nők Lapja Konyha 2011. februári számán (Papp Emese) alapul. Én egy tojássárgával többet tettem, illetve mascarponéval dúsítottam a krémet.
Atya gatya ez valami csodálatos
VálaszTörlésUgye? Én rám is nyugtató hatással van a főzés
Egyszerűen mesés!
VálaszTörlésA főzéssel, sütéssel én is így vagyok:-))
Nem találok szavakat,SZÉP nagyon guszta. :))
VálaszTörlésTényleg gyönyörű és nagyon finom lehet,csupa jó van benne.
VálaszTörlésMézi,büszke is lehetsz magadra,gyönyörű lett a torta!
VálaszTörlésEmelem kalapom. Ezt lehet is dícsérni.
VálaszTörlésMERÉNYLET:)) Csodálatos!
VálaszTörlésJó egészséget, sok boldogságot a nagyidnak!
Nagyon szép a tortád, ezt a pezsgős variációt pedig biztos érdemes kipróbálni! :-)
VálaszTörlésÜgyes vagy!
Jól hangzik a recept és szép a torta!
VálaszTörlésMézi nagyon szép lett és ötletes! Minden jót az ünnepelt Nagyinak, és még sok ilyen tortát:)
VálaszTörlésGyönyörű, dekoratív torta, gratulálok! A konyhában szöszmötölés meg tényleg megnyugtató! :)
VálaszTörlésNagyon gyönyörű lett! Tehetséges vagy!
VálaszTörlésNézz be hozzám!
VálaszTörlésSzerintem durván esküvői hangulat árad a tortádból, és ezt a legnagyobb elismeréssel és dicsérettel mondom. Gyönyörű, és a már a neve hallatán érzem az ízt a számban!:)
VálaszTörlésNagyon jó lehet ez a krém! mentettem a receptet! ;-)
VálaszTörlésÁlomszép lett, és nagyon finom lehet!
VálaszTörlésTényleg nagyon hibátlan lett, szuper ügyes vagy ! :)
VálaszTörlésÓÓóó lányok, csak irulok-pirulok a sok kedves komment olvasásakor! Mindenkinek köszönöm, a nagyim nevében is! :-)
VálaszTörlés