Egyéb érdekességek...rólam

2011. február 13., vasárnap

Mascarponés pezsgőkrém torta





Mostanában egyre többször kérdezik tőlem (ezért ide is leírom a választ), hogy akkor most mivel is szeretnék foglalkozni valójában? Nem vagyok-e pályatévesztett?! :-D Én csak annyit tudok, hogy imádok sütni, főzni, tortákat díszíteni...amikor belépek a konyhába egy fárasztó munkanap után...megnyugszom, pihentet. Ez inkább csak hobbi számomra, amiben kiélhetem a kreativitásomat (már ha van...azt döntsétek el ti :-D). 

A tortához csak annyit fűznék hozzá, hogy a "konyhai pályafutásom" során, erre a tortára vagyok a legbüszkébb. Nem azt mondom, hogy nem lehetne sokkal  szebbet készíteni, de én akkor is meg vagyok vele elégedve: a piskótától kezdve, a krémen keresztül egészen a díszítésig. Még a "legfőbb kritikusomnak és tanácsadómnak", édesapámnak is elállt a szava, amikor meglátta (róla tudni kell, hogy nem dicsér akármikor :-DDD). Remélem az ünnepeltnek is ízlett és tetszett a torta, aki jelesül a nagymamám (édesapám anyukája)?! Ez a torta nálam benne van a top 10-ben! Isteni! :-DD



Hozzávalók:


A tésztához a szokásos kevert tészta alapot használtam, most gyümölcslé helyett pezsgővel, finomliszt helyett rétesliszttel (sokkal levegősebb lesz).


a tésztához:

  • 4 tojás (M-es méretű)
  • 25 dkg barna nádcukor
  • 2 dl olaj
  • 2 dl pezsgő
  • 30 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor

a krémhez:

  • 5 kisebb tojás sárgája
  • 8  dkg barna nádcukor
  • 1,5 dl pezsgő
  • 2,5 dl tejszín habbá verve
  • 2 csomag zselatin fix
  • 250 g mascarpone

a díszítéshez:

  • pezsgő színű marcipán rózsák levelekkel
  • cukorgyöngyök
  • tejszínhab habbá verve (ízlés szerint cukorral ízesítve)

Elkészítése:


1.  A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Minden hozzávalót kimérünk és kikészítjük.
2. A tojásokat a cukorral egy keverőtálban 2-3 perc alatt sűrű krémesre keverjük.

3. Állandóan kevergetve, fokozatosan hozzáadjuk az olajat és a pezsgőt.

4. A lisztet és a sütőport, a sót elvegyítjük, és gyorsan belekeverjük.

5. A tésztát egy 26 cm-es sütőformába töltjük (az alját sütőpapírral kibéleljük), és a sütőben tűpróbáig sütjük.

6. Kihűtjük, majd a tetejéből 0,5 cm réteget egyenletesen levágunk (eltesszük pl. rumos-diós golyó készítéshez vagy gyorsan, bűntudat nélkül megesszük :-DDD)

7. Amíg hűl a piskótánk, elkészítjük a krémet. Vízgőz felett folyamatosan kevergetve csípősre főzzük a tojássárgáját a cukorral. (Akkor jó, ha az ujjunkat beledugva forrónak érezzük.)

8. Ezután robotgéppel kihűlésig habbá verjük, hozzákeverjük a pezsgőt és egy kevés tejszínhabot: meglehetősen lágy krémet kapunk.

9. Óvatosan belekeverjük a többi tejszínt és a kikevert mascarponét, majd a zselatin fixet is.

10. A piskótát belefektetjük a tortakarikába, az oldalát kibéleljük sütőpapírral, hogy könnyebb legyen a végén kiszedni, ráöntjük a krémet, elsimítjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. 

11. Másnap tejszínhabbal, cukorgyöngyökkel, marcipán rózsákkal és levelekkel díszítjük.





Forrás: A tészta az 1 tészta - 50 torta c. könyvön (a pezsgő saját ötlet, isteni a tésztában), a pezsgőkrém pedig a Nők Lapja Konyha 2011. februári számán (Papp Emese) alapul. Én egy tojássárgával többet tettem, illetve mascarponéval dúsítottam a krémet.

    18 megjegyzés:

    1. Atya gatya ez valami csodálatos
      Ugye? Én rám is nyugtató hatással van a főzés

      VálaszTörlés
    2. Egyszerűen mesés!
      A főzéssel, sütéssel én is így vagyok:-))

      VálaszTörlés
    3. Nem találok szavakat,SZÉP nagyon guszta. :))

      VálaszTörlés
    4. Tényleg gyönyörű és nagyon finom lehet,csupa jó van benne.

      VálaszTörlés
    5. Mézi,büszke is lehetsz magadra,gyönyörű lett a torta!

      VálaszTörlés
    6. Emelem kalapom. Ezt lehet is dícsérni.

      VálaszTörlés
    7. MERÉNYLET:)) Csodálatos!
      Jó egészséget, sok boldogságot a nagyidnak!

      VálaszTörlés
    8. Nagyon szép a tortád, ezt a pezsgős variációt pedig biztos érdemes kipróbálni! :-)
      Ügyes vagy!

      VálaszTörlés
    9. Jól hangzik a recept és szép a torta!

      VálaszTörlés
    10. Mézi nagyon szép lett és ötletes! Minden jót az ünnepelt Nagyinak, és még sok ilyen tortát:)

      VálaszTörlés
    11. Gyönyörű, dekoratív torta, gratulálok! A konyhában szöszmötölés meg tényleg megnyugtató! :)

      VálaszTörlés
    12. Nagyon gyönyörű lett! Tehetséges vagy!

      VálaszTörlés
    13. Szerintem durván esküvői hangulat árad a tortádból, és ezt a legnagyobb elismeréssel és dicsérettel mondom. Gyönyörű, és a már a neve hallatán érzem az ízt a számban!:)

      VálaszTörlés
    14. Nagyon jó lehet ez a krém! mentettem a receptet! ;-)

      VálaszTörlés
    15. Álomszép lett, és nagyon finom lehet!

      VálaszTörlés
    16. Tényleg nagyon hibátlan lett, szuper ügyes vagy ! :)

      VálaszTörlés
    17. ÓÓóó lányok, csak irulok-pirulok a sok kedves komment olvasásakor! Mindenkinek köszönöm, a nagyim nevében is! :-)

      VálaszTörlés