Egyéb érdekességek...rólam

2011. augusztus 2., kedd

Badacsonyi lángos (savóval)



Ha nyár, akkor a sajtos, tejfölös, fokhagymás lángos tutira nem maradhat el. Igaz mi ritkán, és kifejezetten nyáron eszünk lángost - valahogy ilyenkor van meg a hangulata, emellett pedig elég pocak megterhelő is, ezért igyekszem ritkán készíteni - de nyáron mindig szerepel az étlapon valamilyen tartalmas leves társaságában. Stahl Judit recept ez is, hogy még puhább és mééég finomabb legyen, ezúttal is savóval készítettem.

Sok fokhagymával, tejföllel és sajttal...úhhh IMÁDOM! :-DD



Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 zacskó szárított élesztő (pl. Alnatura - DM-ben kapható)
  • 1 ek. só
  • 30 dkg kefír
  • 4-5 ek. langyos savó
  • a sütéshez kb. 3 dl olaj
  • fokhagyma, tejföl, füstölt sajt a tálaláshoz





Elkészítése:


A lisztet, az élesztőt és a sót összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk a kefirt (meg szoktam ezt is langyosítani) és a savót, majd a robotgépünk dagasztó karjaival 5-6 perc alatt sima, hólyagos tésztát készítünk. Ha szükséges közben adhatunk még hozzá langyos savót. A tésztából bucit gyúrunk, a tetejét vékonyan megfestjük olajjal, hogy ne száradjon ki, lazán folpackot nyomunk rá, és betesszük 1 napra a hűtőbe; itt szépen lassan megkel.

A sütéshez annyi olajat öntünk egy nagyobb serpenyőbe, hogy 1 cm.es rétegben álljon benne. Nagy lángon megforrósítjuk, és ha egy beledobott kenyérkocka  25-30 másodperc alatt megsül benne, jó a hőmérséklete. A tésztából maroknyi adagokat szakítunk ki, és nedves kézzel kicsit kihúzigáljuk őket, hogy 15 cm átmérőjű, közepén kb. 2 cm vastag lángos formájuk legyen. Ezután 2 darabot beleteszünk a forró olajba, azonnal mérsékeltre csavarjuk alattuk a tüzet, és oldalanként 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük őket.


Tálaláskor mehet rá fokhagyma, tejföl és sok-sok sajt.


Tipp: A tésztából mindig annyit használjunk, amennyire éppen szükség van, hűtőben tartva, a tetejét olajjal megkenve sokáig friss lángosokat süthetünk.

Forrás: Stahl Judit: Gyors házias ételek

6 megjegyzés:

  1. Megértelek, nincs jobb egy finom lángosnál. A fotók ismét csodaszépek.
    Pénteken írtam, valószínűleg, még nem volt alkalmad elolvasni. Van számodra egy díjam, amit szeretnék átadni. Kérlek nézz be hozzám. :)))))

    VálaszTörlés
  2. Nyami :-) Nagyon rég nem ettünk lángost!

    Nálunk télen is előkerül: frissen, forró teával, hétvégén, utána elvan az ember egy darabig :-)

    VálaszTörlés
  3. Kipróbáltam, finom lett és olyan, mint a strandon!!! Köszi, megtartalak : ))) P.

    VálaszTörlés
  4. A "megtartalak" alatt mit értesz?

    VálaszTörlés
  5. Recept + blogolvasás : )

    VálaszTörlés