Szerdánkén mindig kilátogatok a keszthelyi piacra, mert úgy szeretek alkudozni az árusokkal, illetve nézelődni a friss zöldségek és gyümölcsök között. Igaz, nekünk is hatalmas kertünk van, tele minden földi jóval, de nagy bánatomra szedrünk még nincs. Hétről-hétre megakadt a piacon a szemem a friss, érett szederhalmokon, de az ára eddig visszatartott. Az elmúlt szerdán végre - egy kis alkudozás után - a számomra még kifizethető áron jutottam néhány kiló szederhez. Rögtön tudtam, hogy a kedvencemet a citromos, vaníliás szederlekvárt fogom elkészíteni belőle.
Hozzávalók:
- 3 kg szeder
- 1,5 kg házi vaníliás cukor
- 2 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 2 citrom leve
- 3 dzsemfix 3:1
Elkészítése:
A szedret megmostam, botmixerrel leturmixoltam. Hagytam azért benne nagyobb szemeket is, mert szeretem, ha vannak a lekvár darabos. Feltettem főni a citromlével és a vaníliarúd magjaival. Miután megpuhult a szeder, hozzáadtam a cukrot, és addig főztem, míg a cukor elolvadt, a lekvár pedig egy kissé besűrűsödött. Beletettem a dzsemfixet, a továbbiakban pedig a dzsemfix hátoldalán lévő leírást követtem. A lekvárt tiszta üvegekbe töltöttem, majd száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Nagyon jól néz ki és igazi finomság lehet ez a lekvár!:)
VálaszTörlés