Egyéb érdekességek...rólam

2011. augusztus 8., hétfő

Levendulás körtetorta



Szeretek - és sokszor szoktam - könyvből főzni. Rengeteg szakácskönyvem van, a gyűjteményem pedig egyre bővül (a blogon látható lista kb. csak az 50%-a, igyekszem majd frissíteni). :-DD Az egyik kedvencem most az Egy falat... könyvsorozat, ami a TV Paprika gondozásában látott napvilágot. A francia gasztronómiáról szólót forgatom mostanság a leggyakrabban, így ismét ebből a kötetből választottam.

Mivel még nincs almaszezon, körténk viszont rengeteg van idén is, ezért almatorta helyett körtetortát sütöttem. Annyira jól sikerült, hogy az egész még langyosan elfogyott! :-D


Hozzávalók:


az omlós tésztához:

  • 340 g finomliszt
  • kis csipetnyi só
  • 150 g sótlan vaj
  • 90 g porcukor
  • 2 tojás, felverve


a créme pátissiére-hez:

  • 3 tojássárgája
  • 63 f finom szemű kristálycukor
  • 15 g kukoricaliszt
  • 5 g finomliszt
  • 280 ml tej
  • 1 vaníliarúd
  • 7 g vaj


további hozzávalók:

  • 4 nagyobb, érett körte
  • levendulás sárgabarack-dzsem




Elkészítése:


Az omlós tészta elkészítése:


A lisztet és a sót egy kupacban a munkalapra szitáljuk, fúrunk egy lyukat a közepébe. A vajat a lyukba tesszük, és ujjainkkal puhára csipkedjük. A vajhoz adjuk a cukrot és jól összedolgozzuk. Apránként beledolgozzuk a lisztet, a keverékre szórva és belenyomkodva, amíg durva tésztát kapunk. Gyúrjuk tovább, és néhányszor kinyújtjuk, amíg összeáll sima tésztává. Golyót gyúrunk belőle, fóliába csavarjuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A tésztát kissé lisztes felületen kör alakúra nyújtjuk, és egy 23 cm-es, kerek formába simítjuk. Hűtőszekrényben 20 percig hűtjük. A tésztára zsírpapírt borítunk, és vaksütéssel 10 percig sütjük. Azután levesszük róla a nehezéket, és további 3-5 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tészta átsül, de a színe még világos.


 A créme pátissiére elkészítése:


A tojássárgáját világosra, krémesre keverjük a cukor felével. Beleszitáljuk a kukorica-, finomlisztet, és jól összedolgozzuk. A tejet, a maradék cukrot és a vaníliarudat egy lábosba tesszük. Amint felforr, leszűrjük és a tojásos keverékre öntjük, közben folyamatosan kevergetjük. Visszaöntjük egy tiszta lábosba és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk - eleinte csomós lesz, de simára tudjuk keverni. Két percig forraljuk, azután belekeverjük a vajat, és félretesszük hűlni.





A tésztát megkenjük sárgabarack-dzsemmel, megtöltjük a krémmel. A körtéket meghámozzuk és kimagozzuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A szeleteket elrendezzük a tészta tetején, és 25-30 percig sütjük, amíg a körték aranyszínűre pirulnak és a tészta átsül. Hagyjuk teljesen kihűlni (Nah, persze, ha ez olyan könnyen menne! :-D  )

Porcukorral meghintve tálaltam, de akinek kedve van, a körték tetejét is megkenheti dzsemmel, hogy jobban csillogjanak. A dzsemhez egy evőkanál vizet öntünk, felolvasztjuk, leszűrjük, hogy ne maradjon csomós, majd ecsettel rákenjük a körtékre.

Nagyon finom! :-D


Forrás: Egy falat...Franciaország: Almatorta - néhány változtatással

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a tortád:) tetszik ez a recept. Érdekes, hogy a körtéid nem barnultak meg, olyan szép világosak maradtak. Amikor én sütöttem, akkor a körte megbarnult,attól még finom volt.

    VálaszTörlés
  2. Izgalmas recept, gyönyörű a fotó! :)))

    VálaszTörlés
  3. Imádnivaló, nagyon jó képek

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek a képek, a torta pedig isteni jól néz ki!
    Nekem is rengeteg szakácskönyvem van, irigykedem, hogy listájuk egy részét ide is rögzítetted... nálam ez még csak a távoli tervek között szerepel.

    VálaszTörlés