Réka - a Körhinta blog írója - a minap az ebéd fontosságáról írt bejegyzésében. Én is támogatom ennek, és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak a fontosságát a mindennapokban, ezért gondoltam, készítek egy olyan ebédet, amit akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetünk. Előző nap este egy nagyobb adaggal vacsorára elkészítjük, a maradékot elcsomagolhatjuk, másnap ebédre pedig felmelegíthetjük. Tudom, hogy ez a tésztaétel is frissen a legfinomabb, de azért nem sokat veszít az élvezeti értékéből. Legalább nem szendvicset, vagy egyéb egészségtelen dolgokat eszünk. Én is úgy hiszem, hogy az ebédnek mindig meg kell adni a módját, még ha csak 20 percünk is van rá munka közben, mert ez nagyban befolyásolja az ember életminőségét.
Hozzávalók:
- 300 g csiperke gomba, felszeletelve
- 5 g szárított erdei gomba egy kevés langyos vízbe beáztatva
- 300 g teljes kiőrlésű tönköly rigatoni
- friss kakukkfű
- friss rozmaring
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- só
- 2 tojássárgája
- 15 dkg sajt (pl. fontina, edami)
- 7-8 dkg reszelt parmezán
a besamell mártáshoz:
- 3 ek. vaj (60 g)
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 5 dl tej
- só
- frissen őrölt bors és szerecsendió
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk és kevés vajon vagy olívaolajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a gombát, a szárított erdei gombát (a levét is!), sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítjük, majd puhára pároljuk, félretesszük.
Közben nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát al dente-re főzzük. Leszűrjük, és egy kevés olívaolajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon össze.
A besamellhez olvasszuk meg a vajat. Először egy serpenyőben közepes hőfokon addig melegítsük a vajat, amíg pezsegni kezd. Ne hagyjuk megpirulni. Pirítsuk meg rajta a lisztet. Ezután állandóan kevergetve, lassan adjuk hozzá a felforrósított tejet. Lassú tűzön sűrítsük be a mártást, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Keverjük bele a reszelt edami sajtot.
A sütőt 200°C-ra melegítsük elő. Egy nagyobb tűzálló tálat vajazzunk ki. Keverjük össze a tésztát, a gombát a felvert tojássárgájával és az apróra vágott petrezselyem 2/3-ával. Tegyük a kivajazott sütőtálba, öntsük rá a sajtos besamellt, legvégül szórjuk meg a maradék petrezselyemmel és a reszelt parmezánnal.
A tésztát a sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal tálaljuk.
Ötlet: Szakácskönyvtár - Olasz konyha; A besamell mártás receptjét a Tésztalekxikon c. könyvből vettem.
*Rigatoni: kicsi, vastag, hornyolt csőtészta
*Rigatoni: kicsi, vastag, hornyolt csőtészta
Besamel és gomba és sajt....és a fűszerezés...nagyon klassz!
VálaszTörlésA rigatoni melyik tészta úgy magyarul?
VálaszTörlés*Rigatoni: kicsi, vastag, hornyolt csőtészta. Névtelen, fusilival, tagliatelle-vel is készítheted, nem muszáj rigatonival! :-D
VálaszTörlés