Hálás tészta a túrós-olajos tészta, hamar összeáll, könnyen formázható és nem szárad ki hamar. Én csak most készítettem ilyet először, de azt hiszem nagyon rákaptam.
Az újságosnál a kezembe került az Essen & Trinken Magazin augusztusi száma, belelapoztam, és nagyon megtetszettek az aktuális receptjeik, köztük ez a szilvás-mákos sütemény is. Persze - szokásomhoz híven - egy kicsit átalakítottam, de azért nagy vonalakban maradtam a Magazin által közölt receptnél.
Nagy és kalóriadús adag, egy kisebb szelet egy főre bőven elég. És azt már nem is kell írnom ugye, hogy mennyire finom...
Hozzávalók:
a mákos masszához:
- 500 ml tej
- 125 g nádcukor
- 60 g méz
- só
- 300 g őrölt mák
- 100 g búzadara
- 150 g lágy vaj
- 2 tojás (M-es méretű)
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 3 ek. citromlé
- 1 tk. őrölt fahéj
- 50 g mazsola
a szilvás részhez:
- 1,5 kg szilva magozva, négybe vágva
- 100 g szilvalekvár
a túrós-olajos tésztához:
- 250 g túró
- só
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- só
- 100 ml tej
- 125 ml olaj
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 200 g finomliszt
- 4 tk. sütőpor
Elkészítése:
A mákot a tejjel, a cukorral, a mézzel, a sóval, a citrom levével, héjával és egy csipet sóval felfőzzük, hozzáadjuk a búzadarát és 7-8 percig tovább főzzük. Félretesszük, hogy teljesen hűljön ki, majd belekeverjük a lágy vajat és a két tojást.
A tészta hozzávalóiból egy könnyen formázható, de nem ragadós bucit gyúrunk. Lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy 30x40 cm-es tepsit kibélelhessünk vele. 1 cm-es magasságban készítsünk neki peremet.
Simítsuk rá a tésztára a máktölteléket, rakosgassuk rá a felnegyedelt szilvákat, majd 200°C-ra előmelegített sütőbe tolva 35-40 perc alatt süssük meg. A lekvárt egy kevés vízzel felmelegítjük, majd a lepényre kenjük (ez a lépés elhagyható, elég édes lesz enélkül is). Türtőztessük egy kicsit magunkat, mert ez a sütemény csak hidegen szeletelhető! :-D
Forrás: Essen & Trinken Magazin 2011. augusztusi száma
* A túrós-olajos tészta és a belőle készült sütemény állagban a kelt tésztára hasonlít, de természetesen nem kell keleszteni. A tészta rugalmas, és csak frissen jó igazán. A tészta lisztből, sütőporból, tehéntúróból, olajból, cukorból, tejből és/vagy tojásból áll. Ebből a tésztából kiváló aprósüteményeket, pitéket, lepényeket süthetünk. (Dr. Oetker: A sütés öröme)
Nagyon guszta a süteményed! Igencsak szeretem a mákot és a szilvát is ! Most olyan receptet találtam ahol mák és szilvalekvár a főszereplő, rövidesen kipróbálom ! Szerintem mire megsül ez a tészta a szilva itt is olyan mint a lekvár és az nagyon finom lehet!
VálaszTörlésMák, szilva csak isteni lehet
VálaszTörlés