Sokszor felmerült már bennem, hogyan is használjam fel a sütés közben valamiképpen "megsérült" vagy az ünnepek során el nem fogyasztott mézeskalácsokat. A mandulás csók sütésekor megmaradt néhány tojássárgája is, (ha egészen pontos akarok lenni, akkor 6 db, mert ipari mennyiséget készítettem...már megint) :-DDD így gondoltam legyen belőle csokipuding. Persze, persze a csokipuding egymagában is tökéletes desszert, de mézeskaláccsal rétegezve, igazi kényeztető finomság. A recept csak egy ötlet, mindenki ízlése szerint alakítsa. Legközelebb teszek még bele rumba áztatott mazsolát, aszalt szilvát is, de akár dióféléket is szórhatunk a rétegek közé. Kinek mihez van kedve. Én most egyszerűen készítettem, cukorgyöngyökkel és kalácsmorzsával a tetején, de díszíthetjük bármi mással, akár felvert tejszínhabbal, reszelt csokoládéval. Na jó, nem fokozom tovább az élvezeteket, inkább mutatom a receptet.
Hozzávalók:
a csokoládépudinghoz:
- 30 dkg 72 %-os csokoládé
- 4 dl tej (nálam 3 dl tej + 1 dl tejszín)
- 8 dkg cukor (méz is lehet)
- 6 tojássárgája
- 3 dkg kakaópor
- 1 vaníliarúd kikapart magja (vagy 1 kk. vanília-kivonat)
- 1 dl tejszín
a rétegzéshez:
- natúr mézeskalács
- aszalt gyümölcsök (opcionális)
- diófélék (opcionális)
- cukorgyöngy (opcionális)
Elkészítése:
1. A csokoládét vízgőzben felolvasztjuk, és állandó keverés mellett hozzáadunk 3 dl tejet.
2. A cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal és a kakaóporral, majd hozzáadjuk a maradék tejet.
3. Ezt a masszát a felolvasztott csokoládéhoz öntjük a vaníliamaggal együtt, és addig főzzük vízgőz felett, míg a krém besűrűsödik (kb. 15-20 perc).
4. A vízgőzről levéve hozzákeverjük a tejszínből vert kemény habot.
5. Poharakba töltjük, mézeskaláccsal rétegezzük (1 réteg darabokra tördelt mézeskalács, 1 réteg krém...így tovább), és minimum 10 órára hűtőbe tesszük.
6. Ízlés szerint díszítjük, majd fotelba csüccsenve elkanalazgatjuk. Mennyei!!!
Forrás: A csokipuding Bereznay Tamás receptje a Nők Lapja 2008. március 5.-i számából. A többit saját elképzelésem szerint alakítottam.
Nnna ez mennyei lehet!! A krémes és ropogós kombója nálam nyerő. Ezt a Bereznayt is régóta szeretném már megismerni, utána is nézek a receptjeinek mingyá'. Puszillak!
VálaszTörlésÉs milyen dolgozó lánynak lenni?:)
Tíz órára tegyem félre? Ez kínzás. Nekem, a családomnak.....s le merem fogadni még sokan másoknak. Ha finom valami, akkor idevele, de rögtön.
VálaszTörlésEz így ahogy van jöhet. Kelyhestől, kanalastól, egye fene cukorgyöngyöstől :))).
VálaszTörlésJöhet egy pohárral:)
VálaszTörlésMost szívesen kényeztetném magamat ezzel a finomsággal. Nagyon guszta!!:)
VálaszTörlésFincsi!
VálaszTörlésA 10 órát én is megreklamálnám, hogy' lehet addig kibírni? :P
Biztos finom lehet, és a kép is valami gyönyörű!!
VálaszTörlésLátom többeknek a 10 órával van baja, én is ezt kifogásolom!:-)Addig nem lehet kibírni, hacsak le nem lakatolja valaki a hűtőt!:-)
VálaszTörlésÚh,ütős páros.Nekem is van még mézeskalácsom.
VálaszTörlésÓ, ez valami fenséges lehet!
VálaszTörlésMost ebédeltem, szívesen elfogadnám desszertnek
VálaszTörlésBiztos finom!
VálaszTörlésMilyen jó ötlet a mézeskalácsok felhasználására!
VálaszTörlésNagyon guszta:))
VálaszTörlés