Régóta keresem már az ízlésvilágunknak megfelelő, mézzel készült, éjszaka kelesztett kalács receptjét. Jelentem a "kísérleteim" végre eredményre vezettek: a belseje rendkívül puha, finoman foszlós, csak úgy omlik a szánkban. Számunkra ez a TÖKÉLETES kalács, ezentúl mindig ezt fogom sütni.!!! Szerintem frissen a legfinomabb, vajjal, lekvárral megkenve egy bögre tea, kávé vagy tej kíséretében. A maradék szikkadt kalácsból pedig isteni rakott kalács készíthető. Majd meglátjátok! :-DDD
Hozzávalók:
2 nagy kalácshoz:
- 70 dkg finomliszt (BL 55)
- 4 dkg tejpor
- 2 tojás
- 1 ek. vanília-kivonat
- 8 dkg + 2 tk. akácméz
- 2 dl tejszín (langyos)
- 2 dl sűrített tej (cukrozatlan, langyos)
- nagy csipet só
- 3 dkg friss élesztő
- 1 egész tojás a kenéshez (felverve)
Elkészítése:
Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk!
1. A tejet és a tejszínt meglangyosítjuk. 1 dl tej és 2 tk. méz keverékébe morzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük, felfuttatjuk.
2. A liszt közepébe mélyedést készítünk, a szélére szórjuk a sót, a közepébe ütjük a tojásokat, beleöntjük a mézet, a vanília-kivonatot, a tejport és a felfuttatott élesztőt.
3. Az így előkészített hozzávalókból sima, közepesen lágy tésztát dagasztunk.
4. Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, és reggelig - a tál tetejét rátéve - hűtőben pihentetjük.
5. Másnap kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy felvegye a szobahőt.
6. Lisztezett deszkán átdolgozzuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk.
7. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, a tésztagombócokból nagyjából 30 cm-es rudakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk.
8. Szilikonlappal kibélelt tepsin hagyjuk a kalácsokat - langyos helyen, letakarva - duplájára kelni.
9. Ezután megkenjük a kalácsokat felvert tojással, majd készre sütjük őket (kb. 30 perc). Félidőben fóliával takarjuk le, hogy meg ne égjenek! Szeletelés előtt teljesen hűljenek ki!
Jó étvágyat kívánok hozzá! :-)))
Forrás: Az összetevőket saját elképzelésem szerint alakítottam.
Azonnal kérnék szépen egy szeletet azzal a lekvárral ott fent!:-) Gyönyörű a kalácsod!!!Én még sosem sütöttem sűrített tejjel... de ahogy elnézem... fogok!:-D
VálaszTörlésOFF:
Ja és megvettem a 6 havi bérletet a gym-be:-)))
Mézigörl!
VálaszTörlésA képet már meg sem merem nézni, ma ugyanis belekezdtem valamibe, amit muszáj végig vinnem:-)))
Csodálatos, érzem az illatát:-)
Hétvégén a gondolataim erősen a tökéletes kalács körül forogtak. Csakis a kalóriatartalma miatt nem álltam neki:) Nagyon jól néz ki a kalácsod, Én is ilyet szerettem volna enni(:
VálaszTörlésSzia! Ha ráérsz a héten írjál e-mailt nekem, mert a meghívásom változatlanul áll egy beszélgetésre és kutyázásra....:)
VálaszTörlésCsodásan foszlósnak néz ki,a héja meg finom ropogósnak.
VálaszTörlésMennyei lehet!
Mézi, ez olyan szép, hogy majd' megszólal!:) Csodás a belseje is. Hű, most úgy megennék egy szeletkét azzal a finom lekvárral! És mindezt éjfél felé:) Nagyon ügyi vagy!!
VálaszTörlésDe finom lehetett!:-)Vajjal, lekvárral most el tudnám képzelni reggelire.
VálaszTörlésLátszik rajta, hogy TÖKÉLETES! Gratulálok, ügyes vagy!
VálaszTörlésCsodás ez a kalács, hétvégén én is kipróbálom. A tejszín milyen legyen, habtejszín vagy a másik?
VálaszTörlésFantasztikus, főleg az utolsó kép
VálaszTörlésIcus! Én habtejszínt használtam! :-)
VálaszTörlésLányok! Tessék hamar kipróbálni cukrozatlan sűrített tejjel a kalácsot, tényleg nagyon finom!
VálaszTörlésLatsia! Hehe :-))) Hajrá, hajrá és kitartás az edzőteremben! :-DDD
Nagyon finom lett, főzőtejszínnel (a sűrített tej helyett) és tejföllel (a tejszín helyett) is működött : ) Köszi a receptet, Piroska
VálaszTörlés