Ennek a receptnek az eredetijét a Felfújtak és rakottasok (Könnyen, gyorsan, finomat sorozat) c. könyvben találtam. Igaz, hogy kalács helyett teljes kiőrlésű toastkenyérrel készítették, ill. nem volt szeletelt mandula a tetején, de máglyarakásnak volt elnevezve. Tudom, hogy a máglyarakás teljesen máshogy készül, ezért is voltam bizonytalan abban, hogy nevezzem el ezt a desszertet. Végül is arra jutottam, hogy mindegy, hogy mi a neve, annyi a lényeg, hogy borzasztóan finom. :-DDD Legalábbis nekem csak ez számít...
Hozzávalók:
4 személyre:
- 12 szelet toastkenyér teljes kiőrlésű lisztből (nálam mézes fonott kalács)
- 5 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 50 dkg alma
- 3 dkk darált mandula (ízlés szerint lehet több is)
- 6 dkg cukor (nálam akácméz)
- 1 tk őrölt fahéj
- 4 tojás
- 1/2 bio citrom reszelt héja
- 1 tasak vaníliás cukor (nálam 1 ek. vanília-kivonat)
- 5 dl tej
- vaj a formához
- kb. 5 dkg szeletelt mandula (nem szerepel az eredeti receptben)
- 1-2 ek. bio barna nádcukor a tetejére (nem szerepel az eredeti receptben)
Elkészítése:
1. A vajat megolvasztjuk. A kalácsot kockákra vágjuk, egy kicsit megpirítjuk (vagy szikkadt kalácsot használunk), vajat csepegtetünk rá.
2. A forma alját és oldalát a kalácsdarabok felével kirakjuk.
3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A mazsolát megmossuk.
4. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, gerezdekre vágjuk. A mazsolával, a mandulával, a cukorral (mézzel), a fahéjjal, a citromhéjjal és a maradék kaláccsal összekeverjük. A formába tesszük.
5. A tojásokat a vaníliás cukorral (kivonattal) és a tejjel összekeverjük, ráöntjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és barna nádcukorral.
6. A sütőben (középen, légkeverésesen 160°C-on) kb. 45 percig sütjük.
Megjegyzés: Vaníliasodó illik hozzá, azonban én most a családom kérésére vaníliás pudinggal tálaltam. :-)))
Forrás: E. Döpp-C. Willrich-J.Rebbe: Felfújtak és rakottasok
Mézi ez csudifinom lehetett megint!:-)
VálaszTörlésnagyon finom és rajta a mandula....:)
VálaszTörlésDe jó ez, Mézi, csuda finom lehet!:)
VálaszTörlés