Egyéb érdekességek...rólam

2011. január 16., vasárnap

Máglyarakás vagy rakott kalács????




Ennek a receptnek az eredetijét a Felfújtak és rakottasok (Könnyen, gyorsan, finomat sorozat) c. könyvben találtam. Igaz, hogy kalács helyett teljes kiőrlésű toastkenyérrel készítették, ill. nem volt szeletelt mandula a tetején, de máglyarakásnak volt elnevezve. Tudom, hogy a máglyarakás teljesen máshogy készül, ezért is voltam bizonytalan abban, hogy nevezzem el ezt a desszertet. Végül is arra jutottam, hogy mindegy, hogy mi a neve, annyi a lényeg, hogy borzasztóan finom. :-DDD Legalábbis nekem csak ez számít...


Hozzávalók:


4 személyre:

  • 12 szelet toastkenyér teljes kiőrlésű lisztből (nálam mézes fonott kalács)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 50 dkg alma
  • 3 dkk darált mandula (ízlés szerint lehet több is)
  • 6 dkg cukor (nálam akácméz)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 4 tojás
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás cukor (nálam 1 ek. vanília-kivonat)
  • 5 dl tej
  • vaj a formához
  • kb. 5 dkg szeletelt mandula (nem szerepel az eredeti receptben)
  • 1-2 ek. bio barna nádcukor a tetejére (nem szerepel az eredeti receptben)

Elkészítése:


1. A vajat megolvasztjuk. A kalácsot kockákra vágjuk, egy kicsit megpirítjuk (vagy szikkadt kalácsot használunk), vajat csepegtetünk rá.

2. A forma alját és oldalát a kalácsdarabok felével kirakjuk.

3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A mazsolát megmossuk.

4. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, gerezdekre vágjuk. A mazsolával, a mandulával, a cukorral (mézzel), a fahéjjal, a citromhéjjal és a maradék kaláccsal összekeverjük. A formába tesszük.

5. A tojásokat a vaníliás cukorral (kivonattal) és a tejjel összekeverjük, ráöntjük, és kb. 15 percig állni hagyjuk. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és barna nádcukorral.

6. A sütőben (középen, légkeverésesen 160°C-on) kb. 45 percig sütjük.



Megjegyzés: Vaníliasodó illik hozzá, azonban én most a családom kérésére vaníliás pudinggal tálaltam. :-)))


Forrás: E. Döpp-C. Willrich-J.Rebbe: Felfújtak és rakottasok

3 megjegyzés: