Ezt az ételt nagyon szeretem, igaz hogy még csak most készítettem először, de meg kell hagyni nagyon jól sikerült. A hozzávalók mindegyike önmagában is nagy kedvencem, hát még így együtt. Remek étel, fel is került az állandó repertoáromba. :-))) Jó étvágyat kívánok hozzá!!!
Hozzávalók:
- 600 g sovány sertéscomb
- 200 g hagyma
- 4-8 gerezd fokhagyma
- 100 g húsos, füstölt szalonna
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kk. morzsolt majoránna
- só, bors
- 400 g zöldborsó, tisztított
- 1 csokor petrezselyem (nálam mirelit)
- 1 hegyes, csípős paprika
Elkészítése:
1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd felszeleteljük, és ujjnyi széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, uborkagyalunk mindkettőt vékonyan felszeleteljük.
3. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük, és pirosra sütjük.
4. Rádobjuk a húst, és 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, aztán aláöntjük a bort, és hagyjuk elfőni.
5. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.
6. Elfőtt levét mindig egy kevés meleg vízzel, húslevessel vagy további fehérborral pótoljuk.
7. Közben külön edényben felforralunk 1/2 liter vizet, beledobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) , és mérsékelt tűzön puhára pároljuk.
8. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait ízlés szerint meghagyjuk vagy eltávolítjuk, és apróra felkockázzuk. (Én szárított, erős paprikát használtam.)
9. A húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, valamint a paprikakockákat, majd utánasózzuk, borsozzuk, jól összeforrósítjuk.
10.Tálaláskor lazán belekeverjük a petrezselymet, és előmelegített, nem túl mély tálba szedjük.
11. Pirított hasábburgonyával, rozmaringos krumplival, petrezselymes rizibizivel, továbbá kovászos uborkával vagy vegyes salátával kínáljuk.
A rozmaringos sült krumplihoz:
Ahogy én készítettem...
1. 800 g krumplit megpucolunk, megmosunk, hosszában négy felé vágjuk.
2. Egy nagyobb tepsit kibélelünk alufóliával, belefektetjük a krumplikat, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal ízesítjük (most éppen őrölt, de a friss a legjobb!!!).
3. A tetejére olívaolajat öntünk, és 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
Megjegyzés: Lajos Mari brassói receptjét teljes egészében követtem, csak a krumpli elkészítésénél tértem el némileg.
Forrás: A brassói és a rozmaringos krumpli receptje Lajos Mari-Hemző Károly: 66 húsétel c. könyvéből származik.
Szuper jó!!!! Imádom a brassóit, na de ilyen változatban még nem találkoztam vele.(sajnos most is csak így a monitoron keresztül:))))
VálaszTörlésAzt hiszem ez az egyik olyan étel, hogy ahány ház, annyi szokás.:-)Én például szalonnát, bort és cukorborsót nem teszek bele.
VálaszTörlésImádom, nagyon finom lehet ez a változat
VálaszTörlésHú de imádom én is tervezem is a közeljövőben,hogy készítek,de ezt a verziót még én sem ettem,nagyon guszta:-)
VálaszTörlés