Egyéb érdekességek...rólam

2011. január 11., kedd

Aszalt vörös áfonyás - marcipános és aszalt szilvás-vaníliás rakott kalács...

Aszalt vörös áfonyás ...



Ha esetleg nem tudnánk mit kezdeni a maradék kaláccsal, akkor igazán remek választás lehet a rakott kalács. Konkrét receptet nem hoztam, számtalan módon variálható, így mindenki  ízesítse a saját elképzelése szerint. Langymelegen a legfinomabb! 


Hozzávalók:

  • 2 egész szikkadt mézes fonott kalács
  • 30 dkg akácméz
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 2 csipet só
  • 4 ek. vanília-kivonat
  • 6 dl főzőtejszín
  • 3 dl cukrozatlan sűrített tej (pl. Milfina)
  • 5 dl tej
  • 8 egész tojás


az aszalt áfonyás - marcipánoshoz:



... nálam ez a befutó!


  • kb. 7 dkg aszalt vörös áfonya
  • 75 g natúr marcipán (nálam Szamos)
  • kb. 7 dkg szeletelt mandula
  • áfonyalekvár (ízlés szerint)
  • 4-5 dkg vaj



az aszalt szilvás - vaníliáshoz:


  • kb. 7 dkg aszalt szilva
  • kb. 7 dkg szeletelt mandula
  • szilvalekvár (ízlés szerint)
  • 4-5 dkg vaj


Aszalt szilvás-vaníliás...



Elkészítése:



1. A szikkadt kalácsot nagyjából 2 cm-es kockákra vágjuk.

2. Két közepes méretű tűzálló tálat kivajazunk, majd elrendezgetjük bennük a darabkákat.

3. Az aszalt szilvákat négyfelé vágjuk, a szeletelt mandula 2/3-ával és a kaláccsal összeforgatjuk.

4. A másik tálban lévő kalács kockákat pedig a vörös áfonyával, a marcipán darabkákkal és a mandula 2/3-ával rétegezzük.

5. A mézet habosra keverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a vanília-kivonatot,a tejszínt, a sűrített tejet, a sima tejet és a sót.

6. A folyadékot elfelezzük, és átitatjuk vele a kalácsot. Hagyjuk állni kb. 15 percig, addig a sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

7. 15 perc elteltével megszórjuk a tetejüket a maradék szeletelt mandulával, rápöttyözzük a lekvárt (az aszalt szilvásra a szilvalekvárt, a vörös áfonyásra az áfonya lekvárt), és rámorzsoljuk a vajat is.

8. Kb. 30- 35 percig sütjük, félidőben, ha pirulna, alufóliával letakarjuk.


11 megjegyzés:

  1. Jézusisten!!:)) Muszáj ezt csinálni velem minden este? Micsoda tálalás! Csak úgy csicsog a kalóriától, imádom:) Nagyon jók a fotók, Mézi.

    VálaszTörlés
  2. Hangosan gyomorkorgós smiley :-DDD

    Brutális, a marcipánosra voksolok!

    VálaszTörlés
  3. Húúúúú, de guszta!!!!! Langymelegen imádnám.:)))Már a látványától is hízok, pedig szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  4. Mézi!Ez egy kalóriabomba!:-)De finom!:-)

    VálaszTörlés
  5. De szeretem az ilyen finomságokat :) nyami!

    VálaszTörlés
  6. ÁÁÁÁ ez valami földöntúli, extra szuper finom lehet

    VálaszTörlés
  7. Mézi ez valami csodásan néz ki,kérek szépen egy picit:-)Gyönyörű képeket készítettél!

    VálaszTörlés
  8. Hehe :-DD Lányok, ismét sok-sok kedves megjegyzés! Brutál finom desszert mindkettő, érdemes kipróbálni! :-DDD

    VálaszTörlés