Egyéb érdekességek...rólam

2011. január 5., szerda

Sajtos-oregánós rúd



Ezt a sós ropogtatni valót még szilveszterre készítettem. Annyit érdemes róla tudni, hogy Stahl Judit receptje, a tésztája  rendkívül omlós, az íze kissé pikáns és nem utolsó sorban nagyon-nagyon finom. A recept szerint megadott mennyiség elég kicsi, szóval ha rám hallgattok, már első nekifutásra is dupla adaggal indítsatok!!! Jól passzol hozzá a bor és a sör is, de magában elrágcsálva is szuper! Szerintem érdemes kipróbálni!!!

Hozzávalók:


  • 20 dkg finomliszt
  • 1 púpos tk. só
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
  • 1 ek. morzsolt oregánó
  • több tekerésnyi frissen őrölt bors
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 4 ek. hideg víz
  • a tetejére 2 ek. szezámmag
  • a nyújtáshoz kevés finomliszt
  • a kenéshez 1 tojásfehérje, amit előtte enyhén felverünk

Elkészítése:


1. Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.

2. A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késes robotgépbe.

3. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd rákockázzuk a hideg vajat, és kb 1/2 perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze mindezt.

4. Utána átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet. Lezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, és cipóvá formázzuk. (Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz!)

5. A tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk, és szintén 1/2 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk, mintha vastagabb ropit készítenénk.

6. A csíkokat átemeljük a sütőpapíros tepsikre, megkenjük fehérjével és megszórjuk szezámmaggal.

7. Mehetnek a sütőbe nagyjából 12-14 percre.


Megjegyzés: Jól záródó dobozban sokáig friss és eltartható.


Forrás: Stahl Judit: Végre otthon

10 megjegyzés:

  1. sóhajt. nagyon nagyot sóhajt.

    VálaszTörlés
  2. Na, ezzel se kell sokat vacakolni, erősen lájk. Nagyon guszták, most elmajszolnék párat, ügyi!:)

    VálaszTörlés
  3. Ezer évvel ezelőtt én is kipróbáltam, egyszer valami főzős újság melléklete volt egy Stahl pici füzetke, karácsonyi gasztroötletekkel.

    Élénken emlékszem, milyen isteni volt :-) Bevállalnék egy maréknyit belőle - most rögtön ;-)

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Ez a sajtos a család kedvence mindig ezt kérik. Idén ünnepekre már mást sütöttem, bár nagyon szeretjük. Az oregánot én kihagyom, mert nem szeretjük. Tényleg dupla adaggal kell kezdeni.

    VálaszTörlés
  5. De jó ez a kép! Le akarnak jönni a rudacskák róla...ide, hozzám... :DDD

    VálaszTörlés
  6. Imádja a család Nálunk is :-)
    http://fozni-jo.blogspot.com/2010/06/oreganos-parmezanos-rud.html

    VálaszTörlés
  7. Lányok! Elnézést kérek a késő válaszért! Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást, aranyosak vagytok! :-DDD

    VálaszTörlés