Ezt a sós ropogtatni valót még szilveszterre készítettem. Annyit érdemes róla tudni, hogy Stahl Judit receptje, a tésztája rendkívül omlós, az íze kissé pikáns és nem utolsó sorban nagyon-nagyon finom. A recept szerint megadott mennyiség elég kicsi, szóval ha rám hallgattok, már első nekifutásra is dupla adaggal indítsatok!!! Jól passzol hozzá a bor és a sör is, de magában elrágcsálva is szuper! Szerintem érdemes kipróbálni!!!
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 1 púpos tk. só
- 5 dkg frissen reszelt parmezán
- 1 ek. morzsolt oregánó
- több tekerésnyi frissen őrölt bors
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 4 ek. hideg víz
- a tetejére 2 ek. szezámmag
- a nyújtáshoz kevés finomliszt
- a kenéshez 1 tojásfehérje, amit előtte enyhén felverünk
Elkészítése:
1. Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.
2. A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késes robotgépbe.
3. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd rákockázzuk a hideg vajat, és kb 1/2 perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze mindezt.
4. Utána átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet. Lezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, és cipóvá formázzuk. (Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz!)
5. A tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk, és szintén 1/2 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk, mintha vastagabb ropit készítenénk.
6. A csíkokat átemeljük a sütőpapíros tepsikre, megkenjük fehérjével és megszórjuk szezámmaggal.
7. Mehetnek a sütőbe nagyjából 12-14 percre.
Megjegyzés: Jól záródó dobozban sokáig friss és eltartható.
Forrás: Stahl Judit: Végre otthon
Nagyon csábító darabok!
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörléssóhajt. nagyon nagyot sóhajt.
VálaszTörlésNa, ezzel se kell sokat vacakolni, erősen lájk. Nagyon guszták, most elmajszolnék párat, ügyi!:)
VálaszTörlésEzer évvel ezelőtt én is kipróbáltam, egyszer valami főzős újság melléklete volt egy Stahl pici füzetke, karácsonyi gasztroötletekkel.
VálaszTörlésÉlénken emlékszem, milyen isteni volt :-) Bevállalnék egy maréknyit belőle - most rögtön ;-)
Nagyon klassz képek
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEz a sajtos a család kedvence mindig ezt kérik. Idén ünnepekre már mást sütöttem, bár nagyon szeretjük. Az oregánot én kihagyom, mert nem szeretjük. Tényleg dupla adaggal kell kezdeni.
De jó ez a kép! Le akarnak jönni a rudacskák róla...ide, hozzám... :DDD
VálaszTörlésImádja a család Nálunk is :-)
VálaszTörléshttp://fozni-jo.blogspot.com/2010/06/oreganos-parmezanos-rud.html
Lányok! Elnézést kérek a késő válaszért! Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást, aranyosak vagytok! :-DDD
VálaszTörlés