A rugelach nálunk nagy kedvenc, főleg a szilvalekváros-diós változata. Tudom, hogy nem éppen egy olcsó és szépségdíjas sütemény, de tény, hogy sokféleképpen variálható és nagyon finom. Sütés után mindig el kell rejtenem a kiflicskék nagy részét, hogy a családom apraja nagyja meg ne egye frissen sülve mindegyiket. :-DDD
A rugelach eredetileg lengyel hanukai sütemény, és a receptje sokkal szerényebb, mint a manapság elterjedt amerikanizálódott változata. Krémsajt helyett egyszerűen egy pár kanál aludttejet, jobb esetben tejfölt kevertek a liszthez, majd egy kis cukorral és dióval töltötték. Van, aki most fele-fele arányban keveri a krémsajtot a tejföllel, de szerintem jobb lesz a végeredmény csak krémsajttal. Az amerikaiak szeretnek bele csokipasztillát sütni (mint mindenbe), de az csak ront rajta, inkább próbáljunk minél többféle aszalt gyümölcsöt tenni ebbe az ünnepi süteménybe.
(Fűszeres Eszter)
Hozzávalók:
a tésztához:
- 20 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
- 10 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- só
a töltelékhez:
- szilvalekvár (ízlés szerint)
- rum (vagy aroma)
- 1 citrom reszelt héja
- aszalt szilva felnegyedelve (ízlés szerint)
- kandírozott narancshéj (2-3 ek.)
- darált dió (ízlés szerint)
- őrölt fahéj
- barna cukor
- 1 tojás + 1 dl tej a sütemény megkenéséhez
Elkészítése:
1. A tésztát robotgéppel gyorsan összedolgozom, majd fóliába csomagolva 1 éjszakát pihentetem a hűtőben.
2. A tésztát 4 egyenlő cipóra osztom, majd a cipókat erősen lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom.
3. Megkenem a rummal elkevert szilvalekvárral, megszórom a fahéjjal, a citrom héjával és a kandírozott narancshéjjal elkevert darált dióval, majd aszalt szilva darabokkal.
4. Pizzavágóval nyolcfelé vágom a köröket úgy, hogy egyenlő háromszögeket kapjak. Ezeket kifliszerűen feltekerem.
5. A tetejüket megkenem tojás és tej keverékével, majd megszórom fahéjas barna cukorral.
6. Előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.
Megjegyzés: Legközelebb egy kicsit vastagabban hagyom nyújtáskor a tésztát, mert sütéskor helyenként a tészta kirepedt, persze ez semmit sem vont le az élvezeti értékéből. Sőőőőt!!! :-DDD
Forrás: Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek zsidó konyha itt és most
Nagyon jól néz ki,kedvem lenne megkóstolni!
VálaszTörlésSzilva,dió és narancs,mind a kedvencem!Le is mentettem a recepted!
Juujjj ezdejó!! Isteni lehet a töltelék (is). Nagyon ügyes vagy, Mézi, szuper jól néz ki:))
VálaszTörlésHűűűűű, de finom lehet!Olyan Karácsonyra való!:-)Szinte érzem az illatát!:-)
VálaszTörlésMár régóta kacérkodom ezzel a sütivel, nagyon csábító ez a változat is.
VálaszTörlésNagyon szeretjük, bár már régen készítettem.
VálaszTörlésMeg szoktak kicsit szórni porcukorral, ami ápol és eltakar :))
Imádom, csúnya de eszméletlen finom
VálaszTörlésNézz be hozzám kérlek!
VálaszTörlésNagyon-nagyon guszta!!! Ezek a képek pedig mesések, legszívesebben beleharapnák.:)
VálaszTörlésLégyszíves nézz be hozzám a
VálaszTörléshttp://zsanuaria.blogspot.com január 25-i bejegyzésénél vár rád valami szeretettel:-))))
Hű, egyszer muszáj lesz kipróbáljam!
VálaszTörlésKedves mézigörl!
VálaszTörlésSok szeretettel vár nálam egy díj, nézz be hozzám :)
Látom már néhányan megelőztek. :)
VálaszTörlésVár nálam valami:
http://faluvgikurtakonyha.blogspot.com/2011/01/koszonet-dijert.html
Szió!
VálaszTörlésGyere hozzám léccike!:)
http://iny-csiklandozo.blogspot.com/
Kedves Mézi!Légyszíves nézz be hozzám!:-)
VálaszTörléshttp://izvarazslat.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html
Mézi!Most látom Te is DÍJ-esőben részesültél!:-)
VálaszTörlés