A kekszes alapú sajttorták terén ez az első próbálkozásom. Ma délben grillezni fogunk, úgy gondoltam, hogy ez a torta kiváló záró akkordja lehet az ebédünknek. Külalakra szerintem kihoztam belőle a legtöbbet, remélem a kóstolási vizsgán is átmegy majd?!
Bármilyen gyümölccsel elkészíthetitek, én most magozott, üveges meggyet választottam, hogy fogyjon a kamrából.
A receptet kolléganőmnek, Juditnak ajánlom! Remélem ő is elkészíti?! :-DD
Hozzávalók:
a kekszes alaphoz:
- 300 g mézes keksz (pl. Győri)
- 75 g olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet fahéj
a sajtos részhez:
- 500 g mascarpone
- 750 g ricotta
- 7 egész tojás
- 2 ek. vanília-kivonat
- 150 g méz (lehet több is)
- 80 g kukoricakeményítő
a meggyes részhez:
- fél üveg magozott meggy vagy 500 g friss meggy
- 1 piros tortazselé dr. O'etker
- 250 ml meggylé
- ízlés szerint fahéj
Elkészítése:
Először a kekszes alapot készítetjük el. A kekszet robotgéppel összetörjük. Le is lehet darálni, vagy ha a felgyülemlett feszültséget akarjuk levezetni, akkor egy erősebb zacskóba tesszük és sodrófával addig püföljük, amíg icipici szemcsékké nem törik. A vajat felolvasztjuk, és jó alaposan összeforgatjuk a keksszel. Fahéjjal és egy csipet sóval ízesítjük.
Egy 26 cm-es, kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk, kívül jó alaposan alufóliába csomagoljuk, beleöntjük a morzsát, és egy kerek, lapos aljú pohárral egyenletesre nyomkodjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. Amíg sül a kekszes alap, elkészítjük a tölteléket.
A mascarponét és a ricottát robotgéppel magas fokozaton keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan elkeverjük. Belecsorgatjuk a mézet, a vaníliakivonatot, majd ezekkel is elkeverjük. A végén adjuk hozzá a kukoricakeményítőt. Újabb alapos keverés, és már önthetjük is a tortaformába.
A formát egy nagyobb tepsibe helyezzük, a tepsit felöntjük forró vízzel: addig érjen a víz, ameddig a töltelék. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 1 órán át sütjük. Akkor jó, ha a teteje megszilárdul, de a belseje kissé még rezgős. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
A meggyet lecsepegtetjük, a levéből felfogunk 2,5 dl-t. A tortazselé hátulján található leírás szerint elkészítjük. Egy csipet fahéjjal ízesítjük. A kihűlt torta tetején elrendezgetjük a meggyet, ráöntjük a zselét, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Leügyeskedjük róla a karimát, ha kell előtte egy éles késsel az oldalát meglazítjuk. Szeletekre vágva tálaljuk.
Gyönyörűséges, nagyon finom lehet
VálaszTörlésNagyon tetszik!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a tortád, biztos mindenkinek fog ízleni!
VálaszTörlésNagyon szép, biztos finom is!
VálaszTörlésGyönyörű!!!!
VálaszTörlésHogy fogyjon a meggy a kamrából? Én meg mit nem adnék, ha szaporodna!!! :-) De tényleg!
Nagggyon guszta :)
VálaszTörlésSzépséges!..és milyen finom lehet!..a sajttorta nálunk is nagy kedvenc, és előszeretettel készítem én is kerti sütésekhez is.
VálaszTörlésNézz be hozzám légyszíves, vár egy díj szerettel:-)))))
VálaszTörlésIstenien néz ki a tortád, szívesen megkóstolnám:-)))))