Egyéb érdekességek...rólam

2011. május 29., vasárnap

Sour Cherry Cheesecake


A kekszes alapú sajttorták terén ez az első próbálkozásom. Ma délben grillezni fogunk, úgy gondoltam, hogy ez a torta kiváló záró akkordja lehet az ebédünknek. Külalakra szerintem kihoztam belőle a legtöbbet, remélem a kóstolási vizsgán is átmegy majd?! 

Bármilyen gyümölccsel elkészíthetitek, én most magozott, üveges meggyet választottam, hogy fogyjon a kamrából. 

A receptet kolléganőmnek, Juditnak ajánlom! Remélem ő is elkészíti?! :-DD


Hozzávalók:


a kekszes alaphoz:

  • 300 g mézes keksz (pl. Győri)
  • 75 g olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj

a sajtos részhez:

  • 500 g mascarpone
  • 750 g ricotta
  • 7 egész tojás
  • 2 ek. vanília-kivonat
  • 150 g méz (lehet több is)
  • 80 g kukoricakeményítő

a meggyes részhez:

  • fél üveg magozott meggy vagy 500 g friss meggy
  • 1 piros tortazselé dr. O'etker
  • 250 ml meggylé
  • ízlés szerint fahéj

Elkészítése:
 
Először a kekszes alapot készítetjük el. A kekszet robotgéppel összetörjük. Le is lehet darálni, vagy ha a felgyülemlett feszültséget akarjuk levezetni, akkor egy erősebb zacskóba tesszük és sodrófával addig püföljük, amíg icipici szemcsékké nem törik. A vajat felolvasztjuk, és jó alaposan összeforgatjuk a keksszel. Fahéjjal és egy csipet sóval ízesítjük.

Egy 26 cm-es, kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk, kívül jó alaposan alufóliába csomagoljuk, beleöntjük a morzsát, és egy kerek, lapos aljú pohárral egyenletesre nyomkodjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. Amíg sül a kekszes alap, elkészítjük a tölteléket.

A mascarponét és a ricottát robotgéppel magas fokozaton keverjük, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan elkeverjük. Belecsorgatjuk a mézet, a vaníliakivonatot, majd ezekkel is elkeverjük. A végén adjuk hozzá a kukoricakeményítőt. Újabb alapos keverés, és már önthetjük is a tortaformába.

A formát egy nagyobb tepsibe helyezzük, a tepsit felöntjük forró vízzel: addig érjen a víz, ameddig a töltelék. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 1 órán át sütjük. Akkor jó, ha a teteje megszilárdul, de a belseje kissé még rezgős. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

A meggyet lecsepegtetjük, a levéből felfogunk 2,5 dl-t. A tortazselé hátulján található leírás szerint elkészítjük. Egy csipet fahéjjal ízesítjük. A kihűlt torta tetején elrendezgetjük a meggyet, ráöntjük a zselét, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Leügyeskedjük róla a karimát, ha kell előtte egy éles késsel az oldalát meglazítjuk. Szeletekre vágva tálaljuk.


    8 megjegyzés:

    1. Gyönyörűséges, nagyon finom lehet

      VálaszTörlés
    2. Nagyon jól néz ki a tortád, biztos mindenkinek fog ízleni!

      VálaszTörlés
    3. Nagyon szép, biztos finom is!

      VálaszTörlés
    4. Gyönyörű!!!!
      Hogy fogyjon a meggy a kamrából? Én meg mit nem adnék, ha szaporodna!!! :-) De tényleg!

      VálaszTörlés
    5. Szépséges!..és milyen finom lehet!..a sajttorta nálunk is nagy kedvenc, és előszeretettel készítem én is kerti sütésekhez is.

      VálaszTörlés
    6. Nézz be hozzám légyszíves, vár egy díj szerettel:-)))))
      Istenien néz ki a tortád, szívesen megkóstolnám:-)))))

      VálaszTörlés