Egyéb érdekességek...rólam

2011. május 14., szombat

Cukkinis-feta sajtos pite (baconnel, olívabogyóval, lilahagymával)



Napok óta készülök ennek a bejegyzésnek a megírására, de hol a blogspot romlott el, hol nekem nem volt időm arra, hogy a gép elé leüljek. Jelentem, végre megírtam, és remélem már a blogspot is úgy akarja, hogy ti is láthassátok. :-DD 

Ezt a pitét már régebben készítettem, igazából a hűtőben található dolgokból improvizáltam. Eszméletlenül finom, és laktató. Egy pohár bort mindenképpen ajánlok mellé! :-D


Hozzávalók:


a tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 1 tojás
  • 1 ek. tejföl
  • 150 g vaj


a töltelékhez:

  • 1 nagyobb cukkini, vékony csíkokra vágva
  • 1 nagyobb és 1 kisebb lila hagyma, karikákra vágva
  • 6-7 szelet bacon, felkockázva
  • 150 g fetasajt
  • 4 szál újhagyma, karikákra vágva
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • oregánó, bazsalikom, kakukkfű
  • olívaolaj
  • kb. 15 szem félbevágott zöld olívabogyó
  • 2 tojás

Elkészítése:


A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, ha szükséges néhány evőkanál fagyos vizet adjunk hozzá, hogy összeálljon. Folpackba csomagoljuk, és legalább fél órát a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy porcelán négyszögletes formát, amelyet előzőleg kivajaztunk, kiliszteztünk (kb. 30x30 cm-es). Villával megböködjük, és félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A lilahagymát, az újhagymát és a bacont egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott cukkinit és az egészet addig pároljuk, míg a cukkini teljesen meg nem puhul. Sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel és olívaolajjal ízesítjük.Félretesszük, hűlni hagyjuk.

A tejet a tejszínnel, a tojásokkal, egy csipet sóval (vigyázzunk, mert a feta eléggé sós) összekeverjük. A tésztára terítünk egy réteg tölteléket, rámorzsolunk egy kis sajtot, beledobálunk néhány szem olívabogyót, ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Egyenletesen ráöntjük a tojásos masszát, egy kicsit megrázogatjuk, hogy az aljára is lefolyjon. 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul, és a tojásos massza már nem folyik. Kb. 40 perc lehetett. Miután kihűlt, szeleteljük.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és a receptet olvasva isteni finom lehetett. Imádom a cukkinit, így szívesen megkóstolnám.:)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom lehet, guszta ránézésre is!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép és isteni finom lehet!Ha már feta,akkor jöhet!:-)

    VálaszTörlés
  4. Finomnak néz ki.Bazsim szereti a cukkinit, így biztosan elkészítem valamikor.

    VálaszTörlés
  5. Ennék belőle, nagyon guszta!

    VálaszTörlés