Napok óta készülök ennek a bejegyzésnek a megírására, de hol a blogspot romlott el, hol nekem nem volt időm arra, hogy a gép elé leüljek. Jelentem, végre megírtam, és remélem már a blogspot is úgy akarja, hogy ti is láthassátok. :-DD
Ezt a pitét már régebben készítettem, igazából a hűtőben található dolgokból improvizáltam. Eszméletlenül finom, és laktató. Egy pohár bort mindenképpen ajánlok mellé! :-D
Hozzávalók:
a tésztához:
- 200 g finomliszt
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- só
- 1 tojás
- 1 ek. tejföl
- 150 g vaj
a töltelékhez:
- 1 nagyobb cukkini, vékony csíkokra vágva
- 1 nagyobb és 1 kisebb lila hagyma, karikákra vágva
- 6-7 szelet bacon, felkockázva
- 150 g fetasajt
- 4 szál újhagyma, karikákra vágva
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- só
- bors
- oregánó, bazsalikom, kakukkfű
- olívaolaj
- kb. 15 szem félbevágott zöld olívabogyó
- 2 tojás
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, ha szükséges néhány evőkanál fagyos vizet adjunk hozzá, hogy összeálljon. Folpackba csomagoljuk, és legalább fél órát a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy porcelán négyszögletes formát, amelyet előzőleg kivajaztunk, kiliszteztünk (kb. 30x30 cm-es). Villával megböködjük, és félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A lilahagymát, az újhagymát és a bacont egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott cukkinit és az egészet addig pároljuk, míg a cukkini teljesen meg nem puhul. Sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel és olívaolajjal ízesítjük.Félretesszük, hűlni hagyjuk.
A tejet a tejszínnel, a tojásokkal, egy csipet sóval (vigyázzunk, mert a feta eléggé sós) összekeverjük. A tésztára terítünk egy réteg tölteléket, rámorzsolunk egy kis sajtot, beledobálunk néhány szem olívabogyót, ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Egyenletesen ráöntjük a tojásos masszát, egy kicsit megrázogatjuk, hogy az aljára is lefolyjon. 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul, és a tojásos massza már nem folyik. Kb. 40 perc lehetett. Miután kihűlt, szeleteljük.
Ez ám a nekem való finomság:)
VálaszTörlésNagyon guszta, és a receptet olvasva isteni finom lehetett. Imádom a cukkinit, így szívesen megkóstolnám.:)
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet, guszta ránézésre is!
VálaszTörlésNagyon szép és isteni finom lehet!Ha már feta,akkor jöhet!:-)
VálaszTörlésFinomnak néz ki.Bazsim szereti a cukkinit, így biztosan elkészítem valamikor.
VálaszTörlésIsteni lehet
VálaszTörlésEnnék belőle, nagyon guszta!
VálaszTörlés