Már megint kalácsot sütöttem. :-DDD Igen, igen nagyon szeretjük. A múltkorihoz képest némileg változtattam az összetevőkön, került bele egy kis sáfrány is, és sűrített tej helyett sima tejet használtam. Ennek a kalácsnak az állaga is nagyon puha, kellemesen foszlós, még másnap is igazán élvezhető. Feltéve, ha marad...:-))) Ajánlom reggelire, uzsonnára egy pohár tej, kávé, vagy kakaó mellé, de kiváló alapja lehet a rakott kalácsnak is. Érdemes kipróbálni! :-))
Jó étvágyat kívánok hozzá! :-)))
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 4 dkg tejpor
- 1-2 tojás (2 kisebb vagy 1 nagyobb)
- 5 dkg + 2 tk méz
- 2,5 dl habtejszín
- 2 dl tej (lehet cukrozatlan, sűrített tej is)
- 2 kk. só
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tojás a kenéshez
- 1 kk. sáfrány + 2 ek. forró víz
- ízlés szerint tehetünk bele mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt is
Elkészítése:
Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk!
1. A tejet és a tejszínt meglangyosítjuk. 1 dl tej és 2 tk. méz keverékébe morzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük, felfuttatjuk. A sáfrányt egy kis pohárba tesszük, ráöntjük a forró vizet, és félre tesszük kb. 5-10 percre.
2. A liszt közepébe mélyedést készítünk, a szélére szórjuk a sót, a közepébe ütjük a tojásokat, beleöntjük a mézet, a vanília-kivonatot, a tejport, a sáfrányt a levével együtt és a felfuttatott élesztőt.
3. Az így előkészített hozzávalókból sima, közepesen lágy tésztát dagasztunk.
4. Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, és reggelig - a tál tetejét rátéve - hűtőben pihentetjük.
5. Másnap kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy felvegye a szobahőt.
6. Lisztezett deszkán átdolgozzuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk.
7. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, a tésztagombócokból nagyjából 30 cm-es rudakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk.
8. Szilikonlappal kibélelt tepsin hagyjuk a kalácsokat - langyos helyen, letakarva - duplájára kelni.
9. Ezután megkenjük a kalácsokat felvert tojással, majd készre sütjük őket (kb. 30 perc). Félidőben fóliával takarjuk le, hogy meg ne égjenek! Szeletelés előtt teljesen hűljenek ki!
Nagyon szép!!!
VálaszTörlésNagyon guszta az a szeletecske, akár most is befalnám egy pohár kakaóval.:)
VálaszTörlésGratulálok a nyereményedhez!!!
Mézigörl!
VálaszTörlésEz majdnem megszólal, annyira szép:-))
Juj de szépek a sáfrány darabkák benne.:-)
VálaszTörlésGyönyörűséges és a belseje fantasztikusan puhának tűnik. Tetszik
VálaszTörléskülönleges
VálaszTörlésGyönyörű! Én kalácssütésben nagyon kezdő vagyok :-( De ez annyira tetszik!
VálaszTörléseddig ez a kedvenc kalácsreceptem. nagyon könnyű és hatalmas adag lesz belőle:)
VálaszTörlés