Egyéb érdekességek...rólam

2011. január 21., péntek

Mézes-sáfrányos fonott kalács



Már megint kalácsot sütöttem. :-DDD Igen, igen nagyon szeretjük. A múltkorihoz képest némileg változtattam az összetevőkön, került bele egy kis sáfrány is, és sűrített tej helyett sima tejet használtam. Ennek a kalácsnak az állaga is nagyon puha, kellemesen foszlós, még másnap is igazán élvezhető. Feltéve, ha marad...:-))) Ajánlom reggelire, uzsonnára egy pohár tej, kávé, vagy kakaó mellé, de kiváló alapja lehet a rakott kalácsnak is. Érdemes kipróbálni! :-))

Jó étvágyat kívánok hozzá! :-)))



Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 4 dkg tejpor
  • 1-2 tojás (2 kisebb vagy 1 nagyobb)
  • 5 dkg + 2 tk méz
  • 2,5 dl habtejszín
  • 2 dl tej (lehet cukrozatlan, sűrített tej is)
  • 2 kk. só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 kk. sáfrány + 2 ek. forró víz
  • ízlés szerint tehetünk bele mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt is




Elkészítése:


Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk!


1. A tejet és a tejszínt meglangyosítjuk. 1 dl tej és 2 tk. méz keverékébe morzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük, felfuttatjuk. A sáfrányt egy kis pohárba tesszük, ráöntjük a forró vizet, és félre tesszük kb. 5-10 percre.

2. A liszt közepébe mélyedést készítünk, a szélére szórjuk a sót, a közepébe ütjük a tojásokat, beleöntjük a mézet, a vanília-kivonatot, a tejport, a sáfrányt a levével együtt és a felfuttatott élesztőt.

3. Az így előkészített hozzávalókból sima, közepesen lágy tésztát dagasztunk.

4. Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, és reggelig - a tál tetejét rátéve - hűtőben pihentetjük.

5. Másnap kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy felvegye a szobahőt.

6. Lisztezett deszkán átdolgozzuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk.

7. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, a tésztagombócokból nagyjából 30 cm-es rudakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk.

8. Szilikonlappal kibélelt tepsin hagyjuk a kalácsokat - langyos helyen, letakarva - duplájára kelni.

9. Ezután megkenjük a kalácsokat felvert tojással, majd készre sütjük őket (kb. 30 perc). Félidőben fóliával takarjuk le, hogy meg ne égjenek! Szeletelés előtt teljesen hűljenek ki!

 

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta az a szeletecske, akár most is befalnám egy pohár kakaóval.:)

    Gratulálok a nyereményedhez!!!

    VálaszTörlés
  2. Mézigörl!
    Ez majdnem megszólal, annyira szép:-))

    VálaszTörlés
  3. Juj de szépek a sáfrány darabkák benne.:-)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűséges és a belseje fantasztikusan puhának tűnik. Tetszik

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű! Én kalácssütésben nagyon kezdő vagyok :-( De ez annyira tetszik!

    VálaszTörlés
  6. eddig ez a kedvenc kalácsreceptem. nagyon könnyű és hatalmas adag lesz belőle:)

    VálaszTörlés