Nagyon igyekeztem, hogy le ne maradjak a VKF 40. fordulójáról. Végül is sikerült megvalósítanom, amint már lassan két hete tervezgetek. Sütőbben sült aszalt fügés-mézes fánkot készítettem éjjeli kelesztéssel, de nyugodtan elkészíthetitek a hagyományos módon is, 1-1,5 órás pihentetéssel. És hogy miért sütőben sült fánkot sütöttem??? Bevallom nektek őszintén, hogy nem szeretem/jük az olajban tocsogó fánkokat. Egyrészt a szaga miatt, másrészt pedig a nehézkessége végett.
Aszalt fügével, fahéjjal, szerecsendióval és citrommal ízesítettem, és enyhén citromos-vaníliás mártást főztem hozzá. Nem fontos pont ugyanígy elkészíteni, mindenki variálja nyugodtan a saját ízlésének megfelelően. Igazán pikáns, kellemesen puha fánk lett a végeredmény, a citromos - vaníliás mártás pedig megkoronázta ezt a finomságot. Érdemes kipróbálni! Isteni! :-DD
A receptet Juditnak, a legújabb gasztrobloggerínának ajánlom sok szeretettel! :-DDD
Hozzávalók:
a tésztához:
1 bögre = 2,5 dl
- 2,5 bögre sima liszt
- 3,5 bögre rétes liszt
- só
- 2 tojás
- 15 dkg méz (lehet többet is, aki édesebben szereti)
- 1 púpos tk. fahéj
- 1 púpos kk. őrölt szerecsendió
- 1-2 tk. vanília-kivonat
- 10 dkg puha vaj
- 1 csomag aszalt füge (apróra felvágva)
- 470 ml cukrozatlan sűrített tej
- 1-1,5 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 citrom reszlet héja
a mártáshoz:
- 1 adag vanília mártás
- 1 citrom reszelt héja
- őrölt szerecsendió (ízlés szerint)
Elkészítése:
1. 1 dl langyos mézes tejbe morzsoljuk az élesztőt, félre tesszük, felfuttatjuk.
2. A lisztet összekeverjük a sóval, a fűszerekkel, a citrommal, belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a vanília-kivonatot.
3. Fokozatosan öntjük hozzá a sűrített tejet, annyit, hogy a kalácstésztához hasonló állagú masszát kapjunk.
4. Belegyúrjuk a felaprózott fügét, majd kilisztezett kelesztőtálba rakjuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
5. Másnap délelőtt kivesszük a tálat a hűtőből, nagyjából 30 percet pihentetjük, hogy a tészta felvegye a szobahőt.
6. 2 részre osztjuk, lisztezett deszkán átdolgozzuk, majd kb. 7 mm vastagra nyújtjuk.
7. Először nagy méretű, majd a közepét kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztát újra összegyúrjuk, kiszúrjuk. Addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk.
8. Sütőpapírral bélelt tepsin, langyos helyen hagyjuk pihenni még kb. 30 percet.
9. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük, a fánkokat tejjel lekenjük, tetejüket fahéjas barna cukorral megszórjuk, és kb. 15-20 percig sütjük.
10. A szokásos módon vanília mártást készítünk, ezt ízesítjük 1 citrom reszelt héjával.
11. A kisült fánkot tányérra szedjük, meglocsoljuk a mártással, majd a tetejére őrölt szerecsendiót szórunk!
Megjegyzés: Nem egy szokványos ízvilág, de nagyon finom!
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon guszta! És na igen ezt a szag dolgot annyira megértem, 2 adag olajban sült fánk után eszembe nem jut a 3.-nak nekiállni egy jóóó darabig. Maradok én is a sütőnél!
VálaszTörlésAhogy ránéztem a blogomon oldalt, tudtam, hogy a Te recepted!:-)Tényleg nem szokványos, de nagyon finom lehetett!Aszalt szilvával is finom lehet.:-)
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésNem csak guszta, hanem valami csodás íze lehet
VálaszTörlésEz nagyon tetszik nekem!
VálaszTörlésNagyon fini lehet, s nem szuper ötlet sütőben sütni!:-))
VálaszTörlésHoztam egy díjat is Neked, szerettel:
http://andi-cuki.blogspot.com/2011/01/dij.html
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésElőször is köszönöm az ajánlást!!!:)
VálaszTörlésMásodszor sosem rajongtam a fánkért, pont azért mert a hagyományos fánk tiszta olaj, ez viszont nagyon szimpatikus..tuti ki fogom próbálni!!!:)
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm! :-)
VálaszTörlésEzt kipróbálom, mert én azért nem sütök fánkot, mert nem értek egyet a rengeteg olajjal, ezért mindent tepsiben sütök (fasírtot, rántottakat is, sőt, a lángost is, de fánkot még nem próbáltam...De örülök :))Köszönöm!
VálaszTörlés