Egyéb érdekességek...rólam

2013. április 13., szombat

Medvehagymás, túrós, sajtos pogácsa...



Medvehagymás, túrós, sajtos pogácsa 1.





... a medvehagyma házassága a kedvenc pogácsánkkal.


 



Hozzávalók:


  • 250 g félzsíros tehéntúró
  • 1 dl tej
  • 1 tk. méz
  • 40 g friss élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2  tojássárgája
  • 1 ek. tengeri só
  • 600 g finomliszt
  • 250 g fagyos vaj
  • 200 g (füstölt) reszelt sajt
  • nagy csokor medvehagyma, felaprítva








Elkészítése:




Szitán áttöröm a túrót. A tejet meglangyosítom, elkeverem a mézzel és az élesztővel, felfuttatom. A tejfölben simára keverem 2 tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitálom (hogy levegős legyen és jobban tudjon "dolgozni" az élesztő), nagy lyukú reszelőn belereszelem a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsolom. Hozzáadom a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrom. Nem kell megijedni, egészen lágy lesz a tésztánk. Cipót formálok belőle, tiszta konyharuhával letakarom, és meleg helyen (vagy kelesztőtálban) fél órát kelni hagyom. A sajtot megreszelem, egynegyedét félreteszem. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapra nyújtom, megszórom reszelt sajttal, medvehagymával, majd hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerem. Konyharuhával letakarom, meleg helyen ismét megkelesztem (kb. fél óra). A sütőt előmelegítem 200°C-ra, a sütő aljára beteszek egy meleg vízzel teli lábaskát, mert a kelt tészták jó süléséhez gőz kell!!! Két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kétujjnyi (3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtok. A tetejét megkenem a maradék tojásfehérjével, megszórom a félretett reszelt sajttal, és  kb. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Vigyázni kell arra, hogy minél kevesebb hulladékot csináljunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz szép leveles! Egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakosgatom a pogácsákat, és a forró sütőben 20-25 percig sütöm (ha légkeveréses a sütőnk. és egyszerre tesszük be a két tepsit, a sütés utolsó 8-10 percébe megcseréljük őket). Hagyom őket kihűlni.




Ihlet: Egy régebbi Nők Lapja, Lajos Mari receptje

1 megjegyzés:

  1. Hètvègèn meg lesz a programom! Ezt a pogit is muszàj lesz megsütnöm, Nyammm madelein-je mellett, mert annyira jòl nèz ki!!!! :)))

    VálaszTörlés