Szirupos citromtorta citromos mascarpone krémmel 1. |
... és kandírozott ibolyával.
... végre itt a TAVASZ!!!
Hozzávalók:
23 cm-es tortaformához:
- 150 ml repceolaj vagy más semleges ízű olaj
- 350 g finomliszt
- 5 tk. sütőpor
- 100 g mandulaliszt
- 100 g kukoricaliszt
- 4 citrom reszelt héja
- 280 g eritrit vagy nyírfacukor
- 4 nagy tojás
- 450 g natúr joghurt
a citromsziruphoz:
- 170 g eritrit vagy nyírfacukor
- 4 citrom leve
a citromos mascarpone krémhez:
- 1 citrom reszelt héja, leve
- ízlés szerint nyírfaporcukor/eritrit
a díszítéshez:
- kandírozott ibolya
- gyöngyház színű cukorgyöngy
Szirupos citromtorta citromos mascarpone krémmel 2. |
Elkészítése:
A sütőt 160°C-ra előmelegítem. A lisztet, a kukoricalisztet, a mandulalisztet, csipet sót és a sütőport összekeverem. A tojásokat kihabosítom a cukorral, hozzácsorgatom - folyamatos keverés mellett - az olajat. Belereszelem a citrom héját, hozzákeverem a joghurtot és a száraz alapanyagokat. A masszát szilikon sütőformába töltöm, és tűpróbáig (kb. 1 óra) sütöm. Ha nagyon barnulna a teteje alufóliával letakarom. A sziruphoz az összetevőket egy kisebb lábosban összekeverem, közepes lángon addig melegítem, míg a cukor el nem olvad. Ezután magasabb lángon addig forralom, míg szirupsűrűségű nem lesz. Félrerakom. A süteményt még melegen kiügyeskedem a formából, hurkapálcával alaposan megböködöm. Óvatosan rákanalazom a szirup egy részét, ha beszívta a tészta, a másik felét is. A mascarponét kihabosítom a citromlével, a héjjal és a cukorral. Miután a sütemény teljesen kihűlt, a tetejére kenem a krémet. Kandírozott ibolyával és cukorgyönggyel díszítem.
Ihlet: Good Food 2013. április
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése