Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 24., péntek

Mézeskalács és Boldog Karácsonyt!





Még egy gyors utolsó bejelentkezés, így az ünnepek előtt. Tegnapra terveztem, aztán végül is egy napot csúsztam  a mézesek kidíszítésével. De jelentem, elkészült az ipari mennyiségű mézeskalács. Nem tagadom, jól el is fáradtam. A recept Mohától származik /egyébként a gasztrotippen bukkantam rá/ hálás köszönet neki a csodás, rögtön puha finomságért. A díszítést már a saját képzeletem szülte: használtam hozzá cukorgyöngyöt és színes drazsét. :-DDD

Ezzel a recepttel szeretnék minden kedves olvasómnak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánni! Teljenek az ünnepek békességben, boldogságban, szeretetben!!! :-DDD

Most pár nap pihenőre megyek, persze ez nem azt jelenti, hogy nem készítek újabb ételeket. Igyekszem az ünnepi menü részeit - ha sikerül és marad fényképezés céljára - is megörökíteni. Addig is nézelődjetek a korábbi receptek között! :-DD Még egyszer kellemes ünnepeket mindenkinek!


A mézes recepten semmit nem változtattam, de azért leírom, hogy jövőre könnyebben megtalálhassam. Érdemes kipróbálni, nagyon finom! :-DD

Hozzávalók:

a tésztához:
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 40 dkg porcukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
  • 4 evőkanál citromlé
  • reszelt citrom-, és narancshéj ízlés szerint
  • 1 kg finomliszt

Én most a legegyszerűbb megoldást választottam: D. Oetker tubusos cukormázat használtam. Azért leírom a Moha által ajánlott íróka receptjét is.

az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő
  • 1 tk ecet



Elkészítése:


1. A mézet a vajjal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a vaj. Félretesszük hűlni.

2. A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra. Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie! Folpackkal letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. ( Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan!)
3. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
4. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és innen több lehetőségünk is van. Ha nagyon hamar szeretnénk elkészülni, akkor 8 részre osztjuk a tésztát, egyenként 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk, lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük egymástól kétujjnyira őket.
5. Nagyjából 12 perc alatt megsülnek. Figyelni kell, mert a sütési idő a sütő fajtájától függően változhat!

6. A másik lehetőség, hogy a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. Ezek rövidebb ideig sülnek, 8-10 perc alatt készen lesznek.


7.Tálcán hagyjuk kihűlni a mézeseket, ezután díszíthetjük őket. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, ecsettel kenjük a puszedlikre. Mielőtt megszilárdulna a máz, rátesszük a különböző díszítőelemeket. Kevés csokoládét töltünk egy kisebb nejlonzacskóba, apró lyukat vágunk a csücskére és megcsíkozhatjuk vele a másik színű csokoládéval bevont mézeseket.
8. Az írókához a porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a keményítővel. A tojásfehérjét a robotgép táljába tesszük a cukor egyharmadával és az ecettel. A habverőfejjel elkezdjük keverni, fokozatosan adagolva bele még porcukrot, amíg sűrűn folyós nem lesz.
9. Ha kiemeljük a habverőt, szakadozva folyjon le róla a máz. Nejlonzacskóba kanalazunk belőle, elkötjük a tetején, a csücskén pedig pici lyukat vágunk. Így szépen tudunk írókázni a mézesekre.
10. Ha megszáradt minden díszítés rajtuk, akkor jól záródó dobozba tesszük, rétegenként zsírpapírral elválasztva, így nem kenik össze egymást, és nem is ragadnak össze.
11. Ezzel a mézessel nem kell várni, hogy puhuljon, mert rögtön az lesz. Egyetlen fontos dolog, hogy a sütési időt figyeljük, ne süssük túl!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog, békés karácsonyt kívánok neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés
  2. Olyan vídám legyen a Karácsonyotok mint ezek a csodás mézeskalácsok!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek
    Nagyon boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok

    VálaszTörlés
  4. Nagyon boldog ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Boldog, békés karácsonyt!

    VálaszTörlés
  6. Áldott, meghitt, békés karácsonyi ünnepeket kívánok neked és a szeretteidnek.j

    VálaszTörlés
  7. Kellemes karácsonyi ünnepeket és egyben sikerekben, gazdag, békés, boldog újévet kívánok neked és kedves családodnak!

    VálaszTörlés
  8. Vidám karácsonyt Mézigörl! :)
    Szuper aranyosak a mézeseid!

    VálaszTörlés
  9. Édes mézesek :)
    Boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés
  10. Mindenkinek köszönöm szépen a jókívánságokat!!! :-DDD

    VálaszTörlés
  11. Elkészítettem az ovi jótékonysági koncertjére!a gyerekek olyan jó ízzel ették.sikerült az igazgatónőt is megkínálni,mindenkinek azt tanácsolta,hogy a miénkből vegyen.szóval nagy sikert arattunk.más anyukáknak viszont panaszkodtak!köszönöm neked!!!!!

    VálaszTörlés