Hétvégén több ideje van az ember lányának mindenre: nem kell munkába sietni, lehet egy kicsit az ágyikóban lustizni, ráérősen megreggelizni. Ez a palacsinta is kiváló ilyen alkalmakra. A tésztát bekeverni 5 perc, kisütni egy kicsivel több időt vesz igénybe, de higgyétek el nekem, megéri a fáradtságot. A recept az egyik kedvenc süteményes könyvemből (Nigellától) való. Tőle idézem most a bevezető gondolatokat.
"Ez az a híres vastag, piskótaszerű amerikai palacsinta, melyet legtöbbször meleg juharsziruppal és ropogósra sült baconszalonnával tálalnak a tengerentúlon. Ami engem illet, magában is imádom - csak egy kevés sziruppal nyakon öntve - de ha kipróbálnák hozzá a szalonnát, mindenképp szép, csíkos és fantasztikusan finom, sós császárszalonnát javasolnék. Nagyon könnyű elkészíteni, egyszerűen a forró palacsintasütőbe vagy öntöttvas serpenyőbe csurgatva a tésztát, bár én előszeretettel használom apró játékszeremet, az eredeti kis blinipalacsinta-sütőmet is."
Aki még esetleg soha nem készített volna amerikai palacsintát, annak mindenképpen ajánlom, és Nigellát is megerősíthetem abban, hogy zseniálisan finom!!! Tálalhatjuk juharsziruppal, szalonnával, vagy aki ezeket nem szereti "magyarosan" bármilyen lekvárral. :-)))
Mutatom is a receptet...
Hozzávalók:
- 225 g finomliszt
- 1 ek. sütőpor
- egy csipet só
- 1 tk. kristálycukor (de lehet méz vagy pl. házi vaníliás porcukor is)
- 2 nagy tojás, felverve
- 30 g vaj, megolvasztva, visszahűtve
- 3 dl tej
- vaj a sütéshez
Elkészítése:
1. A tészta legkönnyebb elkészítési módja, ha egyszerűen bedobunk minden hozzávalót a turmixgépbe, és megnyomjuk a gombot.
2. Ha mégis inkább kézzel dolgoznánk, keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot.
3. Alakítsunk ki egy mélyedést a közepébe, öntsük bele a tojást, az olvasztott vajat és a tejet.
4. Az egészet keverjük jól össze, majd a tésztát öntsük át egy mérőpohárba. Sokkal egyszerűbb így a serpenyőbe adagolni, mintha kanállal maszatolnánk.
5. A tésztát célszerű a sütés előtt 20 percig pihentetni. /DE! nem kötelező/
6. Ha kis méretű, blinipalacsinat-sütőt használunk, több tejet adjunk hozzá, hogy sütéskor a tészta pont a serpenyő széléig érjen.
7. A sütésnél csupán arra kell ügyelnünk, hogy csak akkor fordítsuk meg a palacsintát, ha már kezd sisteregni és felhólyagozni.
8. A másik oldalának már csupán egyetlen percre van szüksége, vagy annyira sem.
9. A fenti mennyiségből általában 11 blini méretű palacsintát lehet kihozni. Ha serpenyőben sütjük, 16 ezüstdollár-méretű palacsinta lesz belőle.
Megjegyzés: Juharsziruppal nyakon öntve tálaltam!
Változat: Miután a tésztát a serpenyőbe öntöttük, szórjunk a még sületlen tetejére egész áfonyaszemeket.
Imádom :)
VálaszTörlésNa mire kell idejönnöm a saláta ebédem után? Jézusom de guszta, már eszem is belőle!.-)
VálaszTörlésDe nekem is van egy meglepetésem, nézz be Hozzám érte légyszíves!
Csodálatosan néznek ki
VálaszTörlésNa , Pannás meglátta :) , Holnap süthetem reggelire :)) ! Egyszer próbáld ki Golden Syrup-val is !
VálaszTörléshűűű de megkívántam
VálaszTörlésVacsorára is szívesen bevállalnám :)
VálaszTörlésTücsök! :-)) Kipróbálom mindenképpen! :-D
VálaszTörlésCsibe! Azt elhiszem! hehe :-D
Colors! :-DD Én is így voltam, amikor a könyvet lapozgattam. Muszáj volt megsütnöm! :-))
Bianka, Latsia, Ami! :-)))